Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър

Ден преди старта на XXIII-те зимни олимпийски игри ви предлагаме някои любопитни факта за града домакин и за провеждането на самата Олимпиада.

1. Къде и кога ще се проведат Зимните олимпийски игри през 2018 г.?

XXIII-те зимни олимпийски игри ще се проведат в Пьонгчанг от 9 до 25 февруари 2018 г. Южна Корея ще бъде домакин на спортния форум за втори път след летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. Градът успява да спечели домакинството след два предходни неуспешни опита, когато губи надпреварата съответно от Ванкувър и Сочи.

Разположен в провинция Кануън, част от планинската верига Тебек, на около 180 км източно от столицата на Южна Корея – Сеул, Пьончан е най-малкият град след Лилехамер, който ще приеме олимпийски игри. В провинцията се намират множество будистки храмове, сред които и известният Уолджонгса, основан преди близо 1400 години.

Церемонията по откриването на XXIII-те зимни олимпийски игри е на 9 февруари и ще бъде излъчена на живо по БНТ.

2. Кои са новите дисциплини?

В програмата на зимните олимпийски игри влизат четири нови състезания – сноуборд Биг Еър (който замества паралелния слалом), смесени двойки по кърлинг, масов старт в бързото пързаляне с кънки и смесено отборно състезание в алпийските ски. По този начин броят на дисциплините достига 102 в 7 вида спорт (15 дисциплини). В Пьончан ще бъдат разиграни 102 комплекта медали.

3. За новата антидопингова система

Нова антидопингова система ще работи по време на Игрите в Пьонгчанг, а в дните между 9 и 25 февруари ще бъдат направени близо 2500 теста. Според медицинския директор на МОК Ричард Бъджет антидопинговите мерки, които ще бъдат взети в Пьонгчанг, ще са най-изчерпателните в олимпийската история.

4. За рекордния брой участници

Според Организационния комитет на Игрите, тази година ще бъде поставен рекорд по брой на спортистите, които ще вземат участие в дисциплините. Към датата на изтичането на срока за заявки, участието си са потвърдили 2925 спортисти от 92 държави. В предишните Зимни олимпийски игри в Сочи преди 4 години са участвали 2858 спортисти от 88 държави.

Най-голямата делегация ще бъде тази на САЩ, с рекордните 242 спортисти. В тима има 107 жени и 135 мъже. Отборът е воден от големите звезди Линдзи Вон (ски-алпийски дисциплини), Нейтън Чън (фигурно пързаляне) и Шани Дейвис (бързо пързаляне с кънки).

За първи път участие на Зимна Олимпиада ще вземат състезатели от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово.

5. За съюза между Северна и Южна Корея

Представителите на Република Корея и на КНДР ще преминат на церемонията на откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан под общ флаг. Скиори алпийци, скиори бегачи, състезатели по фигурно пързаляне, както и състезатели по шорттрек, които са общо 10 на брой, ще представят КНДР на олимпиадата. Северна и домакините от Южна Корея ще имат общ женски отбор по време на турнира по хокей на лед.

Решението за обединения отбор предизвика обществено недоволство в Република Корея, защото доста хора се опасяват, че местните хокеистки няма да имат шанс да играят пред собствената си публика на Олимпиадата. Според решение на Международния олимпийски комитет смесеният корейски отбор ще се състои от 35 състезателки, но в мачовете ще могат да участват по 22.

10 факта за Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018 година

6. За участието на Русия

Участието на Русия на Олимпийските игри в Пьонгчанг се превърна в истинска сага. Недопускането на Русия до участие в зимните олимпийски игри в Пьончанг е само една от санкциите, които Международният олимпийски комитет (МОК) наложи на страната след разкритията около „държавно спонсорираната схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.“. Решението на МОК е предшествано от 17-месечно разследване, водено от бившия президент на Швейцария Самуел Шмид.

Руските спортисти, които не са нарушили антидопинговите правила обаче ще могат да участват с неутрален статут. Забранено е и използването на руските символи в екипите, както флаг и химн по време на състезанията. Спортистите ще могат да участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР).

В края на януари 2018 г. от Спортния арбитражен съд (КАС) съобщиха, че нямат достатъчно доказателства за нарушения на правилата от страна на общо 28 руски спортисти. За други 11 спортисти от Русия КАС твърдеше, че са нарушили правилата за употреба на забранени стимуланти, но наказанията им бяха намалени и те трябваше да вземат участие на зимната олимпиада в Пьонгчанг през февруари. След решението на КАС от Руския олимпийски комитет пожелаха 13 спортисти и още двама треньори да получат право на участие в Игрите, но от МОК им отказаха участие.

7. Кои са българските олимпийци?

Страната ни ще участва с 21 състезатели в 6 спорта – алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд и шейни. Ето и имената на българските спортисти:

Сноуборд: Александра Жекова, Радослав Янков
Ски алпийски дисциплини: Албърт Попов и Мария Киркова
Ски скок: Владимир Зографски
Ски бягане: Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова-Бургова
Шейни: Павел Ангелов
Биатлон: Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова.

Ако някой от изброените донесе на България златен медал, той ще получи премия от 250 000 лв., според решение на Министерството на младежта и спорта. За сребро наградата е в размер на 200 000 лв., а за бронз – 150 000 лв.

8. За Олимпийското село

Всъщност олимпийските села са две. Едното е в Пьонгчанг, където ще са по-голяма част от спортистите, а другото е в Гангвон, където ще са състезанията по фигурно пързаляне, хокей на лед и пързалянето с кънки. В Олимпийското село има ресторант, който ще бъде отворен 24 часа в денонощието и ще предлага както местна кухня, така и деликатеси от цял свят. Освен това спортистите ща имат на разположение зала за забавления, възстановителен и медицински център и огромна фитнес зала.

9. За новите технологии

Роботи ще посрещнат състезателите на Зимната Олимпиада в Южна Корея. Това са машини, специално създадени, за да обслужват посетителите. Те могат да изпълняват песни, да говорят с посетителите, а също така и да снабдяват състезателите с полезна информация, като например: какво ще е времето в близките дни или къде се намира фитнеса. Освен това в Пьонгчанг за първи път ще се използва мобилна мрежа от ново поколение 5G.

10. За предпазните средства

Пьонгчанг 2018 ще бъде запомнен с още един рекорд – ще бъдат раздадени най-много презервативи на спортистите по време на зимните олимпийски игри. За всеки един участник са предвидени по 37 кондома. За цялото време на провеждане на олимпиадата ще бъдат раздадени 110 000 презерватива, което е с 10 000 повече от тези, които бяха осигурени за състезателите на игрите в Сочи през 2014 г.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *