Ако сте фен на комиксовите истории, няма начин да не сте чували за Вселената на Стрелата. Американската компания DC Comics, издаваща комикс списания и книги, издателски клон на DC Entertainment, филиал на Warner Bros. Entertainment и отдел на Time Warner, стои зад всеки един от сериалите „Стрелата“, „Светкавицата“, „Лисицата“, „Легендите на утрешния ден“, „Константин“, „Супергърл“ и „Борците за свобода: Лъчът“.

Различни герои, различни умения, различни съдби, но една обща цел – да помогнат на човечеството в битката му с всевъзможни земни и извънземни злодеи. И три основни фигури, изправени в битката за оцеляването на собствения си град, а оттам и цялата планетата – Стрелата, Супергърл и Светкавицата.

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Началото на огромния телевизионен успех на тримата супергерои започва на 10 октомври 2012 г. с появата на сериала „Стрелата“. През 2014 година започва сериал отклонение на „Стрелата“ – „Светкавицата“. През 2016 година Грант Гъстин, който играе титулярната роля в „Светкавицата“, се появява в същата роля на сериала „Супергърл“.

Със своите уникални сили, позволяващи му да се движи със скоростта на светлината, както и с вълнуващите истории, в които има всичко – от пътуване във времето до любов и страдание, Светкавицата безспорно се превърна в един от най-интригуващите герои на DC Comics. А ние днес ви представяме 10 факта от оригиналната история за „най-бързия жив човек“, част от които в сериала са променени и със сигурност биха ви изненадали.


1. Анти-Светкавицата съсипва живота на Бари Алън

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Всеки герой от комикси има един наистина емпиричен враг. За Спайдърмен това е Зеления гоблин, а за Батман – Жокера. За Светкавицата, това е Анти-Светкавицата – пътуваща във времето заплаха, която не иска нищо повече от това да съсипе живота на Бари Алън.

Еобард Тоун измъчва тайно Бари като дете, убивайки майка му и хвърляйки вината за престъплението върху баща му. Той дори убива Айрис Уест и манипулира Бари, за да може да се подиграе с него и да го убие. Тоун е абсолютно луд и неговите мотиви често произтичат от желанието да замени Светкавицата като любимия герой на Сентрал сити.

2. Светкавицата убива Анти-Светкавицата

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Не са много героите, които убиват, а в случая на Бари Алън, това се смята за инцидент. Така или иначе, това е значим момент в историята на героя. След като Анти светкавица убива Айрис Уест в пристъп на ревност, животът на Светкавицата се разпада.

По-късно той среща нова любов, но злодеят отново се е връща, за да убие булката на Бари в сватбения им ден. Този път Светкавицата обаче е подготвен, като в процеса на спиране на най-големия си враг, той чупи врата му. Независимо от всичко, което Анти-Светкавицата е направил, Бари остава разтресен от инцидента. Това е мрачно време в историята на Аления Спийдстър.


3. Бари Алън се изправя пред съд за убийство

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

След смъртта на Анти-Светкавицата, Бари Алън отива на съд за неговото убийство. Това е силно ангажираща история, която завършва с признаването на героя за виновен. Все пак става ясно, че злодеят е все още жив и в много объркана сюжетна линия, Светкавицата успява в крайна сметка да изчисти името си.

4. Светкавицата мисли бързо

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Не само тялото на Светкавицата се движи бързо. Умът му също така е в състояние лесно да изпревари мислите на обикновения човек. Това му помага да разбере най-добрия план за атака, когато той се състезава в битка. Но има и необичаен страничен ефект, който предоставя на Аления Спийдстър много уникална способност.

Един от най-големите врагове на Светкавицата е горилата Грод, интелигентна горила със силата да контролира умовете. Той обаче не може да се справи с Бари Алън, тъй като умът му просто се движи прекалено бързо, за да бъде прочетен или контролиран, като дава на героя значително предимство. Тази способност го прави уникален и в Лигата на справедливостта.


5. DC Comics променят Уоли Уест

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Много от приключенията на Уоли Уест като Светкавицата са изтрити, след което той отново е въведен в поредицата като Хлапето Светкавица. Направени са някои промени, които разстройват много дългогодишни фенове. Например Уоли вече е афроамериканец и костюмът му е съвсем различен.

6. Бари Алън не е първата Светкавица

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Преди Бари Алън да се появи на сцената, Светкавицата е представен като Джей Гарик. Той е студент, който вдишва газове, получени от експерименти с твърда вода, в резултат на което се превръща в бога на скоростта Меркурий.

Въведен през 1940 г., той е първата Светкавица, който някога е стартирал, но е заменен от Бари Алън малко повече от десетилетие по-късно. Известно е, че е Джей се завръща в DC Universe (Вселената на Стрелата) вече възрастен и се появява като наставник на Светкавицата и семейството му. Беше разкрито, че той е живял на една успоредна Земя (Земя-2), което технически прави Бари истинската Светкавица на DC Universe.


7. Светкавицата е по-бърз от Супермен

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Въпреки факта, че Бари Алън е назован „най-бързият жив човек“, феновете на комиксите прекарват години в спорове кой е по-бърз – той или Супермен. DC Comics не дава отговор на този въпрос в продължение на няколко години, като създава състезания за двамата герои, които се отлагат в последната минута, защото супер злодей атакува или нещо подобно.

Отговорът обаче става ясен веднъж завинаги, когато Бари напълно и лесно успява да изпревари Човекът от стомана. Силата на скоростта само дава на Светкавицата явно предимство и докато Супермен почти може да се справи със съюзниците си в Лигата на справедливостта, то той със сигурност не може да победи Аления Спийдстър.

8. Има една от най-забележителните джаджи

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Когато става въпрос за странни джаджи на супергерой, повечето хора мислят за Супермен или Батман, преди да се сетят за Светкавицата. В края на краищата, Супермен има крепост на самотата; Батман, разбира се, има цял куп странни играчки и повече превозни средства.

Светкавицата обаче ги удря с притежанието си на най-странната технология: механизъм, който му позволява да пътува във времето. След като за пръв път пътува във времето, ученият Бари Алън решава, че ще може да ги контролира. Как го прави ли? Бягаща пътечка, задвижвана от космически лъчи. Тя е полезна както за Бари Алън, така и за Уоли Уест, но понякога създава затруднения.

Така например Анти-Светкавицата използва собствените им сили, за да злоупотреби с тях. В крайна сметка обаче това става излишно изобретение, когато Уоли Уест осъзна, че може да направи това, което Бари не може: да пътува точно през времето, използвайки само собствените си сили.


9. Той е по-необикновен, отколкото си мислим

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Светкавицата има безброй невероятни способности, които сме виждали както в комиксите, така и в телевизионния сериал. Въпреки това, има още доста тайни около него, освен това колко бързо може да се движи. Имайте предвид, че Бари Алън е просто нормален човек без някаква супер сила. Това е истинско предизвикателство, когато той се противопоставя на горилата Грод например.

Е, той е намерил начин да се справи с това, тъй като има безкрайно силен удар, който му позволява да удари враг със сила на удара, подобна на тази, усетена от Земята при удара на метеора, който е предизвикал унищожаването на динозаврите. Бари също може да удари някого до милиард пъти в секунда, което го превръща в страхотна заплаха.

10. Светкавицата променя миналото

10 факта за Светкавицата, които може би не знаете

Един съдбоносен ден Бари Алън решава да се върне времето назад, за да спре Анти-Светкавицата да убие майка му. Силата на скоростта, необходима за постигането на това, завършва с прекъсване на времето и светът остава в опустошено състояние.

Брус Уейн (Батман) е убит вместо родителите на Бари. Супермен прекарва живота си, заключен в подземен военен бункер, а Аквамен и Жената чудо унищожават континентите в своята война един срещу друг.

Когато Анти-Светкавицата в крайна сметка е спрян, Бари успява да „поправи“ времето си. Но това създава нова вселена, което кара издателите на комиксите да издават всичките си заглавия през 2011 г. под заглавието „The New 52“.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *