Евтини самолетни билети

Преди около 3 години, донякъде случайно и с изненада открих, че българският рап, не е само мъчителният Мишо Шамара и Ъпсурт в другия край на потенциометъра. Криско ми беше (все още ми е, всъщност) мъгляв изпълнител в неясна сфера.

Оказа се, че хип-хоп сцената в България е пълноводна река, която обаче, през по-голямата си част, тече под земята и няма да заплуваш по нея, ако не проявиш специален интерес. Аз лично развих такъв спонтанно, на възраст, на която „съм преполовил на житейското поприще средата“, и доказах, че никога не е късно да станеш за резил.

Но нека се смее тълпата, за мен беше удоволствие и радост да открия едно честно изкуство с изключителни поети, които определено имат какво да кажат. И така – ето моите десет хип-хоп изпълнители, които пълнят (д)ушите на прогресивната младежка аудитория и както стана ясно – не само…


Класацията, разбира се, е моя и е базирана на моя вкус, светоусещане и поносимост към думата „бате“. Ще сложа и един цитат от всеки. За илюстрация, бате!

10. Стругаре

Странно момче с рими тип „поток на мисълта“. Не ми е ТОП, но определено си заслужава интереса. „Защо не позволиш ми да говоря без ирония? Като гледам носиш си кръста, но без пироните…“

9. Secta

Варненец, млад и енергичен, със смислени рими и много бърз в устата. Сега се подвизава в София. „Ето, влиза рапъра с акнето. Усмивка на лицето, нищо, че е празно портмонето„, както сам се самоопределя.

8. Homelesz

A.k.a Тома Калоянов. Отсрамва София в битката с Уесткоуста. Умен пич с изявен уличен стил. „Висш пилотаж, виждала е повече дърво от Мосю Бриколаж. Чупки в ханш, стилът и меланж, нещо средно между Фики и Ники Минаж. Марш в другия бранш.


7. VessoU

Пак морето, този път Бургас. Весо определено е в по-клишираната част на БГ рапа, но е достатъчно остроумен и не дразни. „Спри да жулиш бяло, тва е като за начало. Тренирай здраво за тяло, щото клониш малко на ляво.

6. Керанов

Много свеж тип от Стара Загора, страшно цапнат в устата. Има доста самоирония в текстовете му, но не прощава и на другите. „Направих песен за престъпността в Стара Загора, смятай, какъв идиот – не знам, как съм живял сред хора.

5. Dim/Dim4ou

Оттук надолу (или нагоре) – само Варна. Съжалявам, но това е положението. Димо е старо куче, с доволна репутация в бранша. В текстовете набляга на квартала/тревата, но е факт, че познава материята от първа ръка. Много самобитен и интересен. Вкарва и доза улична мъдрост, която обаче стои на място.

Дали си струва да се преструвам?
Какво ми струва да съм в „Шоуто на Труман“?
Навън какво си мислиш, че ма чака?
Само двайсе и един грама е душата,
но запомни, тя не се тегли на везната.

4. Madmatic

Тук говорим за съвсем друг хип-хоп. Много по-бутиков, с дълбочина и интелигентност, поднесени върху минималистични бийтове, от един изявен майстор на бийта. Мада (както е познат), е търсен бийтмейкър, но явно му е писнало да хвърля бисери на рап-прасета и застава зад микрофона преди няколко години. Добро решение!

Имам девет процента батерия
и толкоз процента доверие!
Добре ми е, все ми е тая,
пишем, натискам дисплея и няма значение.
Тайно си зная, че ти не си тая.
Ти не си тя, а едно забавление.
Тънка надежда и едно огорчение.
Имам девет процента батерия,
две цигари Карелия сто
и едно намерение…


3. Боро Първи

Първопричината да се заинтересувам от БГ хип-хопа. Изключително интелигентен и остроумен, с тънки препратки и аналогии, които те карат да се усмихнеш (ако ги схванеш). Несъмнено най-добрият с химикала. Парите го влекат обаче и излезе на светло, ако може да се нарече така, присъединяването му към Криско-тийм. В момента съм раздвоен.

За всяка песен искам милион стотинки,
бил съм много болен, ама не от настинки.
Усещам, как небето подпира ми гърба,
в мене детето пияно, бяга по ръба.
Камбаните бият…
Когато някви балъци мечтата ти пробият.
Балканите вият…
Когато децата ви акцент придобият.

2. Голям Юс

Това не е един рапър, а цели трима. Горните двама, плюс още един, за когото ще стане дума след малко. „Юса“ има само три тома, но за феновете, са по ценни от всичките на Балзак.

Надигаш чашата и пак си се нашмъркал,
искаш да забравиш кашата, която си забъркал.
Прадядовците ни гниели в окопи
и изплували от страшни исторически потопи.
Трябват ни сопи, по гръбнаците изправени,
щото сме e*ах ти тъпаците разлигавени…“

Джин и сок от вишни, движим на високо – виж ни!
С рими пищни, разбираме се с мимики скришни.
За чужди и ближни, сме в среди престижни,
а реално газим в блатата неподвижни…“

Идеалист го давам, щот не съм оставал гладен,
с толкоз идеи в главата, ти бъди нормален.
„Не ща умни и мързеливи“ – Ми аз да си ходя?
„Ко ши прайш таз вечер?“ – Вътрешна борба ще водя.“

1. Qvkata DLG

Абсолютният император на подземния свят. От Видин до Резово, няма фен на тази музика, който да не е чувал/слушал/харесал Явката. ДЛГ идва от „дългия“ по лесно обясними причини. Наричат го Вазов на римите. Това сравнение го подминавам без коментар, но напълно разбирам от какво е продиктувано. Явката доста години не излизаше на сцена, поради определени психични нагласи, но това дори още повече затвърди култовото му положение в рап-обществото.

Улични лампи в лицето ми светят,
повтарят се драми и ще се потретят.
Казвам, че си като цяло страхотен,
но всъщност те мисля за малограмотен.
Аз и страхът ми сме двама нещастника,
той извършителят – аз съучастникът.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.