Някога забавна тема, сега компютърните вируси са разрушителни и скъпоструващи вредители в нашия интернет свят. Повече от 350 000 нови вида зловреден софтуер атакуват компютрите по света всеки ден, като причиняват финансови загуби за над 55 милиарда долара годишно.

Днес ви представяме най-разрушителните компютърни вируси, в зависимост от техния финансов удар. Но имайте предвид, че тези злонамерени програми са само върхът на айсберга в морето от киберпрестъпления.

Понякога сърфирането в интернет може да бъде много опасно, ако например влизате в злонамерени сайтове. Затова е препоръчително, ако залагате онлайн например, да избирате само лицензирани онлайн казина в България.


В списъка с 10-те най-известни компютърни вируса по-долу разясняваме разходите, обхвата им и други ключови факти. Ето кои са те…

1. Mydoom – 38 милиарда долара

Като най-разпространеният компютърен вирус в историята, Mydoom причинява щети от 38 милиарда долара през 2004 г., но цената му, коригирана спрямо инфлацията, всъщност възлиза на 52.2 милиарда долара. Също известен като Novarg, този зловреден софтуер е технически „червей“, разпространяван чрез масови имейли.

Mydoom взима адреси от незащитени устройства, след което изпраща копия от себе си на тези адреси, като така изключва целевия уебсайт или сървър. Дори и с наградата от 250 000 долара за откриването на разработчика на вируса, той така и не бива заловен.

2. Sobig – 30 милиарда долара

Компютърният вирус Sobig от 2003 г. е на второ място по обхват след вируса Mydoom. Цифрата от 30 милиарда долара е сума от щетите в Канада, Великобритания, САЩ, континентална Европа и Азия. Тази програма се маскира като легитимен компютърен софтуер, прикачен към имейли. Въпреки широкообхватните щети, създателят му така и не бива заловен.

3. Klez – 19,8 милиарда долара

Klez е на трето място в списъка на най-лошите компютърни вируси, създавани някога. С приблизително 20 милиарда щатски долара щети, той заразява около 7,2% от всички компютри през 2001 г. Klez изпраща фалшиви имейли, подправя податели и се опитва да деактивира други вируси. Klez има няколко варианта, като така заразява файлове, копира се и се разпространява в мрежата на всяка жертва.

4. ILOVEYOU – 15 милиарда долара

Вирусът ILOVEYOU от 2000 г. работи, като изпраща фалшиво „любовно писмо“, което изглежда като безобиден текстов файл. Този вирус е известен още като Loveletter. Подобно на Mydoom, този изпраща копия от себе си на всеки имейл адрес в списъка с контакти на заразеното устройство. Малко след пускането си на 4 май, той се разпространява в повече от 10 милиона компютъра.


5. WannaCry – 4 милиарда долара

Компютърният вирус от 2017 г. WannaCry държи като заложник вашето устройство. WannaCry превзема компютрите в 150 държави, причинявайки огромни загуби на производствата, тъй като бизнесът, болниците и правителствените организации, които решават да не му платят, са принудени да възстановят системите си от нулата.

Зловредният софтуер бушува като горски пожар из 200 000 компютъра по целия свят. Той спира, когато 22-годишен изследовател по сигурността във Великобритания намира начин да го изключи.

6. Зевс – 3 милиарда долара

Компютърният вирус Zeus е инструмент за онлайн кражба, който се появява в мрежата през 2007 г. Изчислено е, че той стои зад 44% от всички софтуерни банкови атаки. За това време той успява да повреди 88% от общо 2500 организации и 76 000 компютъра в 196 държави. Зевс представлява група програми, които работят заедно, за да превземат различни устройства. Произхожда от Източна Европа и се използва за прехвърляне на пари по тайни банкови сметки.

10-те най-лоши компютърни вируса в историята

7. Code Red – 2,4 милиарда долара

За първи път наблюдаван през 2001 г., компютърният вирус Code Red е поредният червей, проникнал в 975 000 устройства. В повечето случаи не оставя следи в твърдите дискове или други хранилища.

Финансовите щети са фиксирани на 2,4 милиарда долара. Вирусът атакува уебсайтовете на заразените компютри. Той достига и до уебсайта на Белия дом в САЩ. Съответно става наложително Белият дом да смени IP адреса си, за да се защити от Code Red.

8. Slammer – 1,2 милиарда долара

Червеят SQL Slammer струва приблизително 750 милиона долара на 200 000 компютърни потребители през 2003 г. Този компютърен вирус произволно избира IP адреси, използвайки тяхната уязвимост и се изпраща на други устройства.

Червеят Slammer удря особено силно банките в САЩ и Канада, като отнема функционалността на банкоматите на много места. Атаката отново се появява през 2016 г., стартирайки от IP адреси в Украйна, Китай и Мексико.


9. CryptoLocker – 665 милиона долара

За щастие, атаките на вируси като CryptoLocker от 2013 г. са намалели спрямо своя връх през 2017 г. Този злонамерен софтуер атакува над 250 000 машини чрез криптиране на техните файлове.

Според доклад на охранителната фирма Sophos средната атака на този рансъмуер струва на даден бизнес 133 000 долара. Ако изчислим, че CryptoLocker е ударил 5000 компании, това би довело до общите му разходи на 665 милиона долара.

10. Sasser – 500 милиона долара

Червеят Sasser е създаден от 17-годишен немски студент по компютърни науки на име Свен Яшан. Той бива арестуван на 18-годишна възраст през 2004 г., след като е обявена награда от 250 000 долара за намирането му.

Яшан получава условна присъда, след като е установено, че е непълнолетен, когато написва злонамерения софтуер. Червеят Sasser разбива милиони компютри и въпреки че според някои доклади щетите са 18 милиарда долара, относително ниският процент на инфекция предполага по-вероятна цена от 500 милиона долара.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.