10-те най-често срещани типа пътници в градския транспорт

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 5

Няма човек на тази планета (освен избран кръг от “богопомазани“), който в определен период от живота си да не е ползвал услугите на градския транспорт. За някои хора това остава основният начин за придвижването им през почти целия им живот. Като се замисли човек, това си е един уникален социален експеримент.

Все пак, няма друго място, на което могат да се съберат (независимо доброволно или по необходимост) професори, артисти, стругари, студенти, работници, спортисти, пънкари, рапъри, чалгаджии, цигани, скинари, по-заможни, по-бедни, възпитани и откровени простаци, изобщо хора от “всяка възраст, класа, пол, занятие“ – представителна извадка на обществото.

И дали в процеса на ежедневно пътуване, или е заложено в нашия характер, но в градския транспорт човек придобива друго излъчване, маниери и поведение, различни от нормалните му, ежедневни такива. А ето и най-разпространените от тях:

1. Изолираният

10-те най-често срещани типа пътници в градския транспортВероятно и самият той не е разбрал, че е излязъл от вкъщи. В плътно изолиралите слуха му слушалки звучи единствено любимата му музика. Тя му е достатъчна. Някой подвиква нещо на някой друг. Жестикулира. Лек хаос. Навярно се заформя някакво скандалче в метрото, трамвая или автобуса. So what? Let the music play…

2. Социалният

10-те най-често срещани типа пътници в градския транспортПълната противоположност на Изолирания е Социалният пътник. Може да е на средна възраст (най-често), а може и да е пъпчив тийнейджър (най-рядко), във всеки случай Социалният не просто пътува от точка А до точка Б. Той наблюдава, следи и се притичва на помощ, дори и там, където не трябва. А, ако ватмана затисне някой окъснял пътник с вратата – ей, това на Социалните им е любимото – те веднага започват да викат по горкия шофьор. Всички пътници гледат към теб, а ти доблестно псуваш ватмана. Просто безценно! Не, това не е просто спор, това е социален патронаж, това си е живо представление. Или още по-добре някоя анорексична тийнейджърка да припадне (особено през лятото). Тогава вече Социалният оказва първа помощ, мобилизира спомагателни екипи от граждани, които да извикат линейка, да донесат вода и т.н., и т.н… Изобщо, в такава ситуация Социалните правят ролята на живота си, достойна дори за „Оскар“.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 5
Сподели

1 коментар

  1. Нели на

    Много ярки и автентични описания! Страхотна статия! Браво! Направихте ми деня. 🙂

Коментари