Евтини самолетни билети

Храни, храна, храна! Толкова я обичаме, че можем да говорим за нея постоянно. И не само за добре познатите ни, любими ястия. Напротив. Толкова я обичаме, че решихме да се разходим по света и да потърсим най-откачените, необичайни и весели кулинарни фестивали.

Общо взето съчетахме двете си страсти – храната и пътуването. И си заслужаваше, тъй като крайният резултат е наистина удивителен! Ето го и списъка с 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света.

10. Нощта на репичките

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

Творенията от репички, създадени специално за мексиканския Фестивал на храните, са толкова впечатляващи, че чак да ти дожалее да си хапнеш от тях. Нощта на репичките съществува още от XVI век, когато испански монаси пренасят репичките в новите колонии. За да привлекат вниманието към храните по пазарите, продавачите започнали да ги изрязват в причудливи скулптури. Традицията продължава векове, докато през 1987 година Нощта на репичките е обявена за официален празник.


9. Ежегоден фестивал на тестисите

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

В света има няколко пародии на този фестивал, но оригиналът се провежда в град Клинтън, щата Монтана. По време на празника, посветен на тестисите от едър рогат добитък, кулинарните „изкушения“, които може да опитате са класически пържени тестиси, пържени тестиси в бира, мариновани тестикули на бик и много други. Гвоздеят на програмата е състезание, в което късметлията, познал къде точно кравата ще остави своята „торта“, получава награда от 100 долара.


8. Шампионат по стрелба с грах

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

Световно първенство по стрелба с грах се организира ежегодно от 1971 година в селцето Уитчам в британското графство Кеймбриджшър. Първоначално целта на шампионата била да се съберат средства за изграждането на модерна спортна зала в местното училище. Години по-късно училището вече е закрито, но състезанията по стрелба с грах продължават и до днес.

7. Фестивал на животните, убити на пътя

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

В рамките на есенния празник на плодородието в град Марлингтън (Западна Вирджиния) отдават почит на дивите животни, убити от автомобили на пътя… като ги готвят. Майстори-готвачи приготвят ястия от зверчетата, които най-често попадат под колелата на автомобилите – еноти, опосуми, елени и други невнимателни животинки.


6. Фестивал на чесъна

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

Неофициалната столица на чесъна – американският град Гилрой (Калифорния), привлича повече от 100 000 туристи годишно. Смята се, че само по време на двудневния фестивал се изяждат над 2 тона чесън! Празникът включва кулинарни презентации, както и лекции за предимствата на чесъна. Ако сте кулинарни експериментатори с достатъчно смелост, може да опитате сладолед от чесън, чесново безалкохолно или чеснов пай с орехи. Ммммммм!

5. Waikiki Spam JAM

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

По време на Втората световна война в Хавай има сериозен недостиг на месо и месни продукти, затова по-късно жителите му се превръщат в едни от най-ревностните почитатели на говеждото. По време на фестивала, улиците на туристическия район Уайкики в Хонолулу се изпълват с танцьори, жури избира Кралицата на Waikiki Spam JAM, а готвачи се състезават в измислянето на нови рецепти с говеждо. Тук можете да опитате от хамбургери до суши – всичко с говеждо.


4. Фестивал по замерване с портокали

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

Фестивалът по хвърляне на портокали съществува в италианския град Иврея още от XII век, когато младите девойки имали навика да хвърлят от балконите си портокали по момчетата, които харесват. Проблемът бил, че и момчетата не оставали длъжни и също отговаряли подобаващо с ответен портокалов удар. Замерването с портокали станало толкова популярно, че след Втората световна война фестивалът бил обявен за официален празник.

3. La Merengada

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

Честванията започват от рано сутринта на Велики четвъртък, когато сладкарниците отварят врати за децата и те се „въоръжават“ с безплатни амуниции като торти, пасти, обилни количества глазура и други вкусотии, с които замерват минувачите. В по-късните часове на деня в карнавала се включват и възрастните. Крайният резултат е впечатляващ – хиляди омазани до ушите хора и над 90 000 килограма изразходени сладки „боеприпаси“! Празникът официално завършва с церемониалното погребение на сардини, с което се поставя началото на Великия пост.


2. Палачинков маратон

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

Всяка година точно в 11 часа във вторника след Великден дамите от град Олни, препасали кухненски престилки и с тиган в ръка, се включват в палачинковия маратон на 400 метра. По време на състезанието, освен да бягат, правилата изискват и да преобърнат палачинката минимум два пъти. Победител е този, който измине разстоянието най-бързо и преобърне палачинката най-много пъти. Тази традиция съществува в Олни още от 1445 година. От 50-те години на миналия век маратонът придобива популярност в САЩ и Канада.

1. Дни на марулята

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

Град Юма (Аризона) се счита за световната зимна столица на марулята. Звучи глупаво, но като се има предвид, че в града се произвеждат 90% от зимните зеленчуци за цяла Северна Америка, това определение придобива друг смисъл. По време на фестивала на марулята, който се провежда в историческата част на града, може да се натъкнете на скулптури, създадени от маруля, да поиграете боулинг със салата „айсберг“, да участвате в кулинарен конкурс или да си премерите салатите в състезанието за най-голяма маруля в света.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.