Вторият по големина град в Колумбия Меделин бе определен наскоро за най-иновативния град в света от класацията на бизнес списанието The Wall Street Journal „City of the Year“. Непосредствено след него се нарежда вторият по големина град и дълго време изпълнявал роля на столица на Израел Тел Авив, а третото място заема един от символите на американската градска култура Ню Йорк.

Град Меделин заема първото място заради това, че в него са намалени емисиите на въглероден диоксид, както и убийствата, а същевременно са подобрени условията за живот за населението и са въведени нови социални проекти, коментират създателите на класацията.

Преди броени дни екипът на родното издание Economic.bg направи подобен подбор, като в него нареди обаче най-иновативните европейски градове. Класирането се отнася до потенциала на отделните градове като икономически развити центрове и е осъществено на база Global Index, който показва способностите на страните да осигурят просперитет за своите граждани.

1. Виена, Австрия
Един от най-значимите фактори за положителното развитие на Виена през последните десетилетия е функцията й на икономически център за пазарите на Централна и Източна Европа. Над 300 международни концерни са се установили в града, което е ключов фактор Виена да бъде най-големият икономически и културен център в Европа.

2. Париж, Франция
Париж е един от икономически най-мощните градове не само в Европа, но и в света. Важни особености на икономиката на Париж са силното влияние на големите френски банки и на транснационалните компании, както и високият дял на държавния сектор.


3. Мюнхен, Германия
Икономиката на Германия е най-голямата икономика в Европа, макар в днешната класация Мюнхен да заема 3-то място. Градът е известен като чист, подреден с висок жизнен стандарт, където населението се радва на редица социални придобивки.

4. Лондон, Великобритания
Лондон е най-големият метрополис с най-голямата фондова борса в Европейския съюз. Градът е един от световните финансови центрове в света и повечето от половината Топ 100 от Топ 500 компании в Европа са със седалище в Лондон.

5. Копенхаген, Дания
Копенхаген е икономическият и финансов център на Дания и един от градовете с най-добра инфраструктура в Европа. Старите барокови сгради „съжителстват“ безпроблемно е новите модерни архитектурни хрумвания, както и всякакви иновации в различните сфери на дейност.

6. Амстердам, Холандия
Амстердам  е главният център на Холандия и има разнообразна промишленост – автомобили, самолети, кораби, електротехника, химикали, лекарства, полиграфически артикули, модна конфекция, шлифовани диаманти, както и хранителни продукти и други, което го подрежда на 6-то място в класацията за най-иновативните градове в Европа.


7. Берлин, Германия
Берлин е един от основните икономически центрове на Германия. Добиващите широка популярност фестивали, съвременната архитектура и авангардното изкуство печелят международна репутация на града.

8. Франкфурт, Германия
Градът е определян като икономическа столица на Германия, което безспорно го прави един модерен, оживен и колоритен град. Като икономическа столица на страната, в него се намират седалищата на Европейската централна банка и Франкфуртската външнотърговска банка. А небостъргачите, концентрирани в централната част на града, са му заложили прякора „Майнхатън“.

9. Стокхолм, Швеция
Стокхолм е най-големият икономически център в страната и първи по брой на населението в Швеция. В града са разположени шведското правителство и шведският парламент.

10. Лион, Франция
Градът е вторият след Париж най-развит икономически център във Франция, където всякакви иновации са на почит.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *