Да се разберат северокорейците е трудно. Ако някой се опита, сигурно ще осъзнае, че в Азия човешкият живот не струва много. Обезличаване на тълпата пред всемогъщата държава и способността да отдадеш живота си в името на целите, определени от правителството – това са характерните черти на жителите на Корейската народно-демократична република.

За да разберете по-добре условията, в които живее местното население, трябва да знаете няколко факта за Северна Корея.

1. 106 година

Календарното време в КНДР се води от раждането на Ким Ир Сен, а не по Исус Христос, Буда, Аллах или друг бог. Затова в момента в тази държава е 106 година.


2. Раждането на Вожда

Според официалната му биография първият президент на Северна Корея Ким Ир Сен бил роден на вулкан под двойна дъга, като при това в този момент на небето се родила нова звезда. Във Северна Корея се смята, че той е бил „богоподобен подарък от небето“. В биографията му още пише, че се научил да ходи три седмици след раждането си.

3. Вместо Коледа и Св. Валентин

Вместо Коледа в КНДР на 24 декември отбелязват денят на раждането на Ким Чен Ир, предишният северокорейски лидер. А пък вместо Свети Валентин се чества рожденият ден на генерала, който е на 16-ти февруари.


4. 7 от 7

В Северна Корея работната седмица е шестдневна, а в неделя жителите на страната трябва да се занимават с доброволен труд за благото на родината. Затова и там почивен ден на практика няма.

5. Наказание до три поколения

Съдените за различни престъпления севернокорейци изтърпяват наказанието си заедно с цялото семейство – т. нар. „наказание до три поколения“. Ако през време на наказанието се раждат деца, две следващи поколения са обречени да прекарат живота си в затвора.

10 стряскащи факта за живота в Северна Корея

6. Забранено за жени!

От 1996 г. на жените в КНДР е забранено да карат велосипед, тъй като полата трябва да покрива непрестанно коленете, а на дамите там не е позволено да носят панталони.

7. Три ТВ канала

Севернокорейците са длъжни да регистрират телевизорите си в компетентните органи. Има само три канала за гледане. За да не се съблазняват да гледат нещо друго, въпросните компетентни органи запечатват управлението на телевизорите или направо блокират настройките.


8. Правителственото радио

Дори и в собственото си жилище те нямат право да изключват правителственото радио. Могат само да намалят малко звука на приемника. В страната има специални отряди, които следят дали някой не слуша забранени радиопредавания. Това престъпление там се наказва със смърт.

9. Само къси прически

Севернокорейците могат да носят само къси прически. Утвърдени са 28 типа подстрижки, одобрени от ръководството на страната: 18 за женските и 10 – тези за мъжете.

10. При пожар…

Наредба от ръководството на Северна Корея гласи: В случай на пожар първо от горящото помещение трябва да бъдат изкарани портретите на ръководителите на КНДР и чак тогава да се помисли за хората и останалите вещи вътре.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *