Славянските митични същества живеят в легенди, поверия, приказки и песни. Те са сътворени от въображението на хората и често са много полезни.

Повечето от тези същества са се родили по време на турското робство, за да пазят децата и да ги задържат в домовете им.

Представяме ви 10 славянски митични същества, които със сигурност ще събудят любопитството ви.


1. Баба Яга

10 славянски митични същества, които ще събудят любопитството ви

Тя е едно от най-известните митични същества. Баба Яга е предавана от поколение на поколение като зла старица, която плаши непослушните деца. Заплахата е, че лошата баба ще ги отнесе в чувала си. В българската митология образа ѝ е свързан с магии и заклинания.

2. Банник

10 славянски митични същества, които ще събудят любопитството ви

Банникът е славянски дух, който обитава банята. Той притежава магически способности и умее да развързва езика на къпещия се. Обикновено се преобразява като близък роднина. Банникът има особено голямо значение за късните славяни, защото именно в банята са споделяни най-съкровените тайни и се обсъждали заговорите. Вярва се, че ако човек успее да улови банник и да го накара да говори, може да разбере много за другите. Най-лесният начин за сплашване на Банника е с огън и слънце.

3. Брегини

Брегините са два славянски женски духа, които живеят по бреговете на езера и реки. Славяните вярвали, че Брегините са девойка и старица. Те закрилят родилките и новородените от зли духове, също така са отговорни за щастието, късмета и доброто. Постепенно славянската вяра се развива и се появяват антропоморфните богове. От тогава Брегините се смятат за зли духове, които крадат децата. Изобразявани са като създания с тяло на жена и с криле, опашка и крака на граблива птица.

4. Ламята

10 славянски митични същества, които ще събудят любопитството ви

Ламята е митологично същество, което има вид на голямо влечуго с кучешка глава и свирепи зъби. Според вярването устата ѝ е огромна и може да глътне човек цял. Ламята е често споменавана в българските приказки и песни.

Тя обитава дъното на морето или гъсти гори и умее да спира водите на реки и езера. Така кара хората да дадат някого в жертва и да го изяде. Крали Марко е един от юнаците, които се борят с нея, а враговете на ламите са змейовете.

5. Блатник

Той е славянски дух, обитаващ блатата. Вярването за Блатника е свързано с това, че трупа съкровищата си на дъното на блатата и ги пази от натрапници. Ако човек се появи близо до блатото, този дух може да се появи внезапно и да го удави.


6. Кикимора

10 славянски митични същества, които ще събудят любопитството ви

Кикимората е домашен женски дух. В славянската митология тя е отъждествявана като Домница, жената на Домник. Според вярванията Кикимора едновременно може да помага и да вреди на хората. Тя помага на домакините и прави пакости на мързеливите жени. Вероятно образът на Кикимора първоначално е възникнал като олицетворение на духа на починала по-стара домакиня от същия дом. Тук дом носи не толкова значението на къща, а на сбор от хора – близки родственици – които живеят под един покрив.

7. Диви люде

Дивите люде в славянската митология се смятат за демони, които живеят в горите. Когато човек случайно доближи до техните бърлоги, те нападат с крясъци и го убиват. Случва се обаче да съжалят изгубено дете и да го осиновят.

8. Жар-птица

Жар-птицата е пъстроцветна, а перата и сияят като огън. Тя вещае божията воля и обитава Световното дърво. Вярва се, че Жар-птицата може да се преражда, а при смъртта си става на пепел и отново се възражда. Това вярване е подобно на мита за огнената птица Феникс.

9. Мори

10 славянски митични същества, които ще събудят любопитството ви

Морите са лоши мъртъвци и най-общо казано те представляват злите духове на умрелите хора. Самоубийците и хората извършили тежки престъпления приживе се превръщат в Мори, които измъчват хората. Понякога носят главите си под ръка, стоят пред къщите на хората и изреждат имената на живеещите там. Вярва се, че ако някой отговори скоро ще умре.

10. Мусаил таласъм

10 славянски митични същества, които ще събудят любопитството ви

Той се смята за най-висшия горски дух. Ражда се, когато зазидат човек при строеж и ако е жена плаче, а ако е мъж свири на гайда. Интересно за таласъмите е, че се крият в избата, на тавана или в стопанските помещения на двора. Българското поверие гласи, че човек може да се отърве от таласъм само, ако го покани на трапеза и успее да го излъже, че празнуват сватба.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *