Вероятно на мнозина тези церемонии ще се сторят изключително странни, плашещи, дори нереални. Но те наистина съществуват. И се практикуват от столетия по света.

Смразяващите кръвта обреди ще ви изненадат – от самобичуване до канибализъм и танц с мъртви тела. Tе са толкова откачени, че спокойно могат да вдъхновят цяла поредица филми на ужасите. Ето ги.

10. Смъртен ритуал

10 шокиращи ритуала по света (18+)В тропическата джунгла на Амазонка хората от племето Яномамо имат традиция да кремират своите починали близки. Пепелта добавят към бананова каша, която изяждат. Според тях смъртта е неестествен процес, затова изпълняват този ритуал, с който вярват, че душите на техните близки продължат да живеят с тях.

9. Пробождане

10 шокиращи ритуала по света (18+)На тайландския остров Пукет всяка година се провежда Вегетариански фестивал, който е меко казано шокиращ. По време на церемонията участниците пробиват бузите си с копия, ножове и куки. Те вярват, че изпадайки в транс, духовете ще защитават телата им от тъмните сили и ще им донесат късмет.

8. Танц с мъртвите

10 шокиращи ритуала по света (18+)Фамадихана е ритуална церемония за почитане на мъртъвците, която жителите на остров Мадагаскар извършват от векове. По време на ужасяващия ритуал покойниците се изваждат от гробовете, сменя се платното, с което са увити, хващат им ръцете и танцуват с тях. Накрая ги връщат обратно в гробовете. Според местните поверия човек преминава в отвъдния свят, само когато тялото му се разложи напълно, а дотогава той трябва периодично да бъде „раздрусван“, общувайки с роднини и близки.


7. Ходене по жарава

10 шокиращи ритуала по света (18+)Традицията на ходене по горяща жарава, известна по нашите ширини като нестинарство, е древен обичай в България и Гърция. Подобен ритуал обаче съществува и в Малайзия. Церемонията там е посветена на деветте основни божества-императори и включва пречистване, чрез ходене по горещи въглени. Местните смятат, че духът на огъня плаши злите сили и има свойството да лекува редица заболявания.

6. Небесно погребение

10 шокиращи ритуала по света (18+)Тибетските монаси вярват в кръговрата на прераждането на човешката душа, затова те не виждат смисъл в традиционното погребение на тялото на починалия. Душата, според тях, не е свързана с физическата си обвивка – тялото. Така че, след смъртта на човек, специален служител реже тялото му на малки парчета, с които храни лешоядите в планината.

5. Вуду магия

10 шокиращи ритуала по света (18+)Африканският ритуал за връзка с мъртвите е разпространен в западната част на континента. Смята се, че по време на този ритуал, духът на починалия се вселява в човек, след което обсебеният губи съзнание. В това състояние той остава в продължение на три дни, докато душата на починалия му прародител го напусне. Според вуду съществува свещен кръговрат между живите и мъртвите. Затова мъртъвците трябва да се погребват или изгарят с почит.

4. Скокове за мъжественост

10 шокиращи ритуала по света (18+)Тези ритуални скокове се извършват на остров Петдесетница в Тихия океан. Всяка година местните строят платформа върху най-високото дърво в околността или изграждат високи кули от бамбукови стъбла. От тях младите островитяни извършват главозамайващ скок с привързани към краката си тънки въжета. Като мярка за смелостта на младия човек се смята височината, от която скача и разстоянието на което се намира от земята, когато увисне с главата надолу. При това задължително условие е докосването ѝ по време на скока. Така младежите доказват своята зрялост и правото да се наричат мъже. Скачането от платформата обаче често води до сериозни травми и дори смърт.


3. Самобичуване

10 шокиращи ритуала по света (18+)Тази шокираща церемония се провежда ежегодно от мюсюлманите – шиити по време на свещения месец мухарам. Така те отдават почит към паметта на Хусейн ибн Али – първият шиитски мъченик и внук на пророка Мохамед. Участниците в ритуала се подлагат на масово самобичуване като за целта използват инструмент за мъчения от езическата епоха, наречен занджир. С него те нанасят безброй удари по телата си, без обаче да изпитват болка, тъй като са в състояние на религиозен транс.

2. Танц на Слънцето

10 шокиращи ритуала по света (18+)Коренните жители на Америка винаги са имали силна връзка със земните сили. Комуникацията с духовете на Земята им дава възможност да благодарят на божествата за благата, които получават. Този странен ритуал е такъв. Той включва завързване за дървен стълб, символизиращ дървото на живота. В телата на завързаните индианци били забивани тънки пръчки. Някои от участниците успявали да се освободят от стълба сравнително бързо, но други оставали с часове, с кървящи тела, завързани за дървото.

1. Канибализъм

10 шокиращи ритуала по света (18+)Сред най-шокиращите ритуали по света е този на индийската секта агхори.
Те вярват, че плътта и тялото са преходни и нямат тежест в този свят, затова обитават гробищата и местата за кремации – място на разложение и смърт. Необичайните им ритуали са свързани с ядене на човешка плът, мърша и дори фекалии, пиене от човешки черепи, включително на урина, медитация сред труповете, дъвчене на главите на живи животни, рисуване по телата с пепел от изгорени трупове – всичко това, в търсене на духовно просветление.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *