Donau, Dunaj, Duna, Дунай или просто Дунав. Името на тази величествена река, произлиза от протоиндоевропейското dānu, а латинската форма Danubius е име на речно божество. Това е втората по дължина и единствената голяма река, която тече от Запад на Изток в Европа.

Река Дунав е позната още от древността. В древногръцката митология тя е споменавана с името Истър и е една от 25-те големи реки – синове на Океан и Тетида. На Дунав е посветен известният валс на Йохан Щраус – „На хубавия син Дунав“, а румънският композитор Йосиф Иванович я увековечава в своя валс „Дунавски вълни“.

Със своите 2 852 км дължина, тя минава през 10 страни, а по бреговете ѝ са разположени десетки градове, в това число и 4 европейски столици. Днес ви представяме 10-те най-красиви града по бреговете на реката. Насладете им се, а защо да не изберете и някои от тях за следващата си почивка.


1. Регенсбург, Германия

Регенсбург или известен още като „градът на църквите“ се намира във федерална провинция Бавария, Германия. Градът е с най-голямото речно пристанище в Германия и начален пункт на канала Рейн – Дунав – Майн. Основни забалежителности в Регенсбург са катедралата „Санкт Петер“, за която мнозина твърдят, че е върховният готически образец в Германия. Друга интересна забележителност е Стария каменен мост (Steinerne Brucke), който е изграден от шестнайсет елегантни арки.

2. Пасау, Германия

Пасау е малко градче в източната част на провинция Бавария. Тук Дунав се слива с две реки – от юг с река Ин и с река Илц от север. Градчето е малко, но изключително красиво, събиращо в себе си многообразна архитектура в стил барок и готика. Органът на катедралата „Свети Стефан“ е най-големият в целия свят със своите 17 744 тръби.


3. Линц, Австрия

Третият по големина град в Австрия – Линц, също намира място в нашата класация. В Стария град може да се видят ренесансови дворци, както и къщата, в която Моцарт е създал „Симфонията на Линц“. Сградата на Операта, старата и новата катедрали, църквата „Свети Мартин“, колоната на Троицата са част от красотата на града.

4. Братислава, Словакия

Братислава е най-големият град и столица на Словакия. Разположен на двата бряга на река Дунав и на левия бряг на река Морава, той е един най-красивите и живописни градове в цяла Европа. Забележителностите в града са изключително много, затова, ако решите да разгледате града, трябва да си отделите няколко дни. Задължително трябва да посетите готическата църква „Свети Мартин“, Синята църква, замъкът или още наричания Bratislavsky Hrad. Стъпвайки в Стария град, ще се пренесете назад във времето, а градът ще ви разкрие много исторически тайни.


5. Нови Сад, Сърбия

Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия след Белград. Той е разположен на брега на Дунав и е основен център в областта Войводина. Определян като един от най-спокойните и дружелюбни градове в цяла Сърбия, той ще ви очарова със своята архитектура, старите квартали на града, разположени и на двата бряга на Дунав, и усмихнатите хора. Основните забележителности в града са неоготическата католическа катедрала на Дева Мария, православната църква „Свети Георги“, синагогата, крепостта „Петроварадин“ и много други.

6. Браила, Румъния

Един от най-забележителните градове на северната ни съседка е град Браила. Разположен на левия бряг на река Дунав, той е административен център на окръг Браила. Със своята архитектура града се доближава до нашия град Русе. В Браила ще откриете много паметници на културата, свързани с българската история. Тук ще откриете паметник на Христо Ботев, българската църква „Вознесение Господне“, Българското книжовно дружество. Другите забележителности, които задължително трябва да се видят са: църквата „Свети Архангел Михаил и Гаврил“, гръцката църква с полилеи от Бохемско и Муранско стъкло и разбира се „пеещите“ фонтани в центъра на Браила.


7. Русе, България

Най-големият и най-красив дунавски град в България, това е Русе. Той привлича хиляди туристи, както с великолепната си архитектура, така и с богатото си историческо минало. Няма как да отидете в Русе и да не посетите основните забележителности, сред които: храм „Успение на Пресветата Богородица“, Паметникът на свободата, катедралния храм „Св. Троица“, площад „Свобода“, Виенската къща, Доходно здание и много други.

8. Белград, Сърбия

Белият град на Сърбия или Белград е най-големият град и столица на западната ни съседка. Бомбардиран и разрушаван, но все все пак запазил историята, изграден наново и вплел в себе си минало и бъдеще. Гледката, която се вижда от крепостта Калемегдан – сливането на реките Сава и Дунав, спира дъха и остава в сърцето завинаги. Старите квартали на Белград, катедралният храм „Свети Сава“ и църквата „Свети Марко“ са само част от бижутата на града.


9. Будапеща, Унгария

Дунав разделя Буда и Пеща, но в същото време ги обединява в Будапеща. Унгарската столица е един от най-красивите градове не само по течението на Дунав, но в цяла Европа. Няколко дни няма да ви стигнат за да се насладите на красотата на този град. Парламентът, Рибарският бастион, Цитаделата, Площадът на героите, Замъкът Буда, остров Маргарет и много други забележителности се намират в сърцето на Будапеща, което никога не спира да тупти и да ни изумява със своята красота.

10. Виена, Австрия

Виена! Думите не стигат, за да се опише красотата и очарованието на този град. Виена просто трябва да се види и почувства. Величието на този град се е запазило през хилядолетната му история , а забележителностите са буквално на всеки ъгъл. Дворецът Белведере, Имперския дворец Хофбург, Австрийския парламент, Виенската опера и редица други сгради ще ви оставят безмълвни със своята архитектура, изящество и колорит.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.