10 неща, които имаше във всеки дом по времето на НРБ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 5

Идеалният гражданин на НРБ не биваше да затъва в еснафщина. От друга страна властта го искаше „хигиенизиран“ и „образцов“. Така естествената еснафска надпревара чие дворче е най-красиво беше облечена в одеждата на социалистическото съревнование. Съседи, завиждайте! Моят дом е хигиенизиран (каквото и да значи това).

Котелки, бъклици, „Веро“, „Арда“, „Мъжът и жената интимно“. Какви предмети обаче ни заобикаляха по времето на НРБ? Едни още будят носталгии, други са непонятни за младите. Вижте списъка на Deutsche Welle със стоки от миналото, които имаше във всеки дом по времето на НРБ.

1. Легендарното Веро

10 неща, които имаше във всеки дом по времето на НРБКвинтесенцията на плановата икономика. В НРБ нямаше разнообразие на продуктите. Един препарат за миене на съдове стига, никому не трябват повече, казва си планът. Грозна бутилка, много химия, никакви предупреждения за евентуални опасности и за вредни съставки. Но пък думата „веро“ влезе с фанфари в езика. И днес, когато марките са много, хората пак казват на всички „веро“.

2. Черно-бяло, размазано и през ден

10 неща, които имаше във всеки дом по времето на НРБИ телевизията (като верото) беше една. В началото дори се излъчваше само през ден, по няколко часа. После в петък пускаха руска телевизия – без превод. Ако щеш. Първият български телевизор „Опера“ обикновено беше увенчан с плетено мильо и кокетна, двукрила антена. Продаваха се и увеличителни стъкла, които допълнително „боядисваха“ черно-белия образ на три равнища: червено, зелено, синьо.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 5
Сподели

Коментари