Когато чуят „подготовка за училище“, повечето родители обикновено си представят възможностите на детето си и си задават въпроса как ли малчуганът ще се справи с предметите. Но подготовката не е само в това.

На вас се пада тежката и отговорна задача да научите детето, че училището, освен задължения, може да бъде и удоволствие. Но нека не се лъжем – колкото и да сте „нахъсали“ бъдещия първолак, училището няма да оправдае очакванията му: трябва да седиш мирно на чина, да запаметяваш купища нова информация, не можеш да играеш, когато си поискаш…

Така че, ако искате никога да не чуете: „Повече няма да ходя на училище!“ от устата на вашето отроче, трябва да предприемете няколко стъпки още сега. Тези 10 съвета определено ще направят първия учебен ден по-лесен и приятен както за детето ви, така и за самите вас.


1. Започнете със себе си

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Да, скъпи родители, първото нещо, което трябва да направите преди първия учебен ден е самите вие да свикнете с мисълта, че животът ви се променя. Детето ви расте, то не е онова розовобузо бебе, което сякаш вчера изписаха от родилното. И въпреки че за родителите децата винаги ще си останат деца, опитайте се да не му показвате притеснението си. Отърсете се от страховете си и бъдете уверени, че наследникът ви ще се справи с новите предизвикателства.

2. Не фантазирайте

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Не си създавайте измислени ситуации, свързани с училището. Не рисувайте заедно картини, в които малчуганът отива на училище, намира куп приятели и изкарва само шестици. Така ще създадете на детето си погрешни представи и очаквания. А то е просто едно дете, което не винаги ще успява да оправдае вашите очаквания – в началото е възможно никак да не му е лесно, да не успее да намери приятели или да му е трудно с уроците. Ако вече сте му създали погрешна представа какво се очаква от него, е много вероятно детето да се разстрои, а училището да свързва само с негативни емоции.


3. Не го плашете

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Това е другата крайност, в която някои родители изпадат. Първоначално заплашват детето с Торбалан, с татко, със съседа-полицай, детската градина и накрая идва ред на училището. Чували сте: „Ти ще тръгнеш на училище, там няма да ти търпят магариите“ и подобни. По този начин детето ще започне да асоциира училището като място, където непрекъснато изискват, с нещастие, власт и лоши учители. Това по всяка вероятност ще убие желанието му въобще да тръгне на училище.

4. Не го лъжете

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Най-добрата подготовка за училище е като запознаете детето, с това което го очаква. Разкажете на детето си за вашите преживявания в училище. Но истинските, не си измисляйте и не лъжете. За онзи път когато ви беше много трудно да научите стихотворението и се мъчихте дни наред с него. А когато дойде моментът да ви изпитат, така се притеснихте, че не можахте да издекламирате и ред. И двойката, която получихте в крайна сметка. За финал никога не пропускайте да добавите, че въпреки всичко сте превъзмогнали притеснението си и сте продължили напред. Детето трябва да е сигурно, че дори да се случи нещо лошо, то ще има шанс да го поправи.

5. Научете го да се гордее

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Учете детето си да се гордее. Здравословно. Така то ще стане по-целенасочено и постиженията му ще радват не само вас, но и него. Накарайте го да се гордее с красива рисунка, добре написано домашно или нещо подобно. Покажете гордостта си, но не прекалявайте. Не поставяйте на всяка цена вашето дете над другите. Хвалете го за постижения, а не колко е умно или красиво, например. Така то ще разбере, че повод за гордост са неговите усилия и постижения, а не само външния вид и физическите данни.

6. Превърнете непознатото в познато

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Дори ние възрастните се страхуваме от промените и непознатото, какво остава за децата. За да се адаптира бързо в училище, е добре да го запознаете предварително с някой от новите правила, с които ще трябва да се съобразява. Разходете се до училището, обяснете му, че от 15 септември ще ходи всеки делник там. Играйте на учител и ученик – с уроците, междучасията и всичко останало. Така детето ще се подготви психически за новата стъпка и страхът ще отстъпи.


7. Подготовка като за празник

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Първият учебен ден определено трябва да бъде запомнен от всяко дете като ден, изпълнен със смях и веселие. Затова се подгответе. Украсете стаята му като за празник, подгответе подарък, заведете го на увеселителен парк, предварително му разказвайте колко сте щастливи, че скоро тръгва на училище. Празничната атмосфера ще помогне на детето по-лесно да превъзмогне всички нови неща, които нахлуват в живота му.

8. Детството продължава

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Училището започва, но с това детството не свършва. И ако сте на обратното мнение – веднага го преразгледайте. Макар и ученик, той все още е беззащитен мъник, който се нуждае от вашата помощ. Учете го на дисциплина, но не забравяйте, че детето ви се нуждае от любяща майчина прегръдка и щури игри с баща си. Детството продължава. Само че сега, освен забавления има и задължения. Научете детето си да ги съчетава.

9. Режимът е важен

10 съвета за родители преди първия учебен ден

График на деня ще помогне на детето ви по-добре да съчетава ученето с почивката и игрите. Изгответе режима заедно – ще бъде интересно. Напишете го на ръка или направете таблица на компютъра, украсете графика и го поставете на видно място. Разбира се, трябва да следите дали графика се спазва. Обикновено след училище детето е уморено, затова му дайте време за почивка. Не го натоварвайте с допълнителни уроци и задължения, поне не в началото. Нека свикне с училището, а после всичко ще си дойде на място.

10. Оценките не са най-важното

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Обяснете на детето си, че знанията му в училище ще бъдат проверявани всеки ден. Важно е то да знае, че при неуспех не трябва да се отчайва – че се учи заради самите знания, а не заради оценките. В същото време малкият ученик не трябва да остане с усещането, че стремежът към добри оценки не е важен. И в никакъв случай не му разказвайте истории за преуспели хора, които са напуснали училище преждевременно. 🙂
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.