Стюардесите – онези мили и чаровни момичета, които ни помагат да се чувстваме максимално комфортно по време на полет. Тези сладурани всъщност преминават през редица тежки изпити, преди да се качат на борда.

Те трябва да отговарят на някои задължителни норми. За повечето сме чували: владеене на езици, хладнокръвие при извънредни ситуации, спретнат външен вид, умения да оказват първа помощ.

С това обаче изискванията към стюардесите съвсем не се изчерпват. В условията на жестока конкуренция, авиокомпаниите изискват все повече и разнообразни умения от своите служителки. Ще се изненадате колко странни могат да са някои от тях.

Сигурни сме, че след като ги видите, ще се убедите, че само желание и красива външност са крайно недостатъчни, за да се захванете с тази атрактивна професия.

10. Да могат да плуват

Повечето авиокомпании имат изискване обслужващият персонал в самолета да умее да плува. Разстоянието, което стюардесите трябва да могат да преплуват без проблем е различно за различните компании – от 20 (Ryanair) до 50 (British Airways) метра. Това умение е нужно в случай, че се наложи самолетът да се приземи насред морето.

9. „Правилен“ размер на ханша

10 малко известни изисквания, на които стюардесите по света трябва да отговарят

Като правило повечето авиокомпании нямат изискване стюардесите да са с фигура на манекен, достатъчно е ръстът да е пропорционален на теглото. Френска компания обаче не се задоволява само с хармонична осанка, затова въвежда „идеален“ размер на ханша за своите служителки: обиколка не повече от 100 см.


8. Без татуировки и пиърсинг

Почти всички авиокомпании по света изискват служителите им да нямат пиърсинг и татуировки, които не могат да бъдат прикрити от дрехите.

7. Къси нокти

10 малко известни изисквания, на които стюардесите по света трябва да отговарят

Известен факт е, че авиокомпаниите считат за неприемливо техните стюардеси да имат дълги нокти. От Hawaiian Airlines определят точно колко дълъг може да е маникюрът на техните служителки – 3 мм от върха на пръста или по-малко.


6. Умение за оцеляване в джунглата

Бразилската авиокомпания TAM Airlines провежда специални курсове по оцеляване за своите стюардеси, в случай, че се наложи аварийно кацане сред дивата природа.

5. Физическа издръжливост

10 малко известни изисквания, на които стюардесите по света трябва да отговарят

Често се налага стюардесите да помагат на пътниците да приберат ръчния си багаж в отделенията над седалките. Следователно те трябва да са достатъчно силни, тъй като чантите могат да тежат до 10 килограма. Затова Air New Zealand изисква стюардесите им да могат да вдигат 10 кг на височина 170 см, докато са здраво стъпили на краката си, без да губят равновесие.


4. Къса коса

Нормално е авиокомпаниите да изискват стюардесите им да са с добре оформена прическа, която да не закрива лицето и да не пречи на изпълнението на задълженията им по време на полет. В някои компании обаче не се ограничават само до това – те не разрешават на стюардесите им да имат коси, с дължина под рамото.

3. Без окосмяване

10 малко известни изисквания, на които стюардесите по света трябва да отговарят

Косми в ушите, носа и под мишниците са забранени за стюардесите. Наличието на подобно окосмяване може да коства на служителката забрана да се качи на самолета.


2. Определен ръст

Всяка авиокомпания има свое собствено изискване по отношение на ръста на стюардесите, но средно те трябва да са високи между 158 и 188 см. Също така е важно и до каква височина могат да бъдат стюардесите. Горната граница на компанията Emirates например е до 212 см.

1. Кунг фу

10 малко известни изисквания, на които стюардесите по света трябва да отговарят

Не е рядкост в самолета да се качи агресивен пътник, който трудно може да бъде успокоен. Освен това винаги съществува риск от появата на терорист на борда. Ето защо, от авиокомпанията Hong Kong Airlines считат за полезно да провеждат курсове по кунг фу за своите стюардеси.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *