10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Рим е една от най-популярните и посещавани дестинации в световен мащаб. Сред основните атракции и забележителности в града е прочутият Колизеум. Той е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 г. и завършен през 80 г. от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 г.).

С възможност да побере 50 хил. зрители, Колизеят е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.

Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеят остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения.

Според Плиний Стари първият амфитеатър в Рим бил изграден през 59 г. пр. н. е. от Гай Скрибоний Курион. Представлявал 2 подвижни полукръгли дървени театъра, на които сутрин се давали отделни представления, а след това ги завъртали един срещу друг и в така получения амфитеатър се провеждали гладиаторски битки.

България също е влизала в пределите на някогашната римска империя и съвсем нормално е и на наша територия да са били градени амфитеатри. При строежа на хотел „Арена ди Сердика“, през април 2004 г., случайно е открита част от Софийския римски амфитеатър. Размерите на овалната арена на Сердикийския амфитеатър са: дължина 60.5 м и ширина 43 м. Останките от него са експонирани и могат да се видят в основите на хотела.

Съществуват обаче изцяло или частично запазени римски амфитеатри, които ние подбрахме в списъка по-долу.

1. Пула, Хърватия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимНаричат Колизеума в Пула по-малкия брат на Колизеума в Рим. Тази изключителна антична структура днес е запазена в много добро състояние и е една от гордостите на хърватския град. Арената е построена по времето на император Веспасиан и се е използвала за гладиаторски битки. Според експертите побира около 23 хиляди души. Около 404 година гладиаторските игри са забранени, след което Амфитеатърът е бил използван като пазар. Днес Колизеумът в Пула е сред шестте най-големи оцелели римски арени в света и рядък пример за технологични решения, сред общо 200 римски амфитеатри, оцелели до наши дни.

2. Аспендос, Турция

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимДревният град Аспендос се намира по южното турско крайбрежие на Средиземно море, в провинция Анталия. Разположен е на около 47 км източно от съвременния курорт Анталия. Аспендос е известен най-вече с амфитеатъра си, който е най-добре запазеният в Турция. Построен е по времето на Марк Аврелий от местен архитект, наречен Ксенон, той поразява с хилядите си места, добре оразмерени портици и богато украсяване. Акустиката е добра и театърът е все още посещаван за Международния оперен и балетен фестивал на Анталия.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари