Рим е една от най-популярните и посещавани дестинации в световен мащаб. Сред основните атракции и забележителности в града е прочутият Колизеум. Той е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 г. и завършен през 80 г. от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 г.).

С възможност да побере 50 хил. зрители, Колизеят е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.

Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеят остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения.

Според Плиний Стари първият амфитеатър в Рим бил изграден през 59 г. пр. н. е. от Гай Скрибоний Курион. Представлявал 2 подвижни полукръгли дървени театъра, на които сутрин се давали отделни представления, а след това ги завъртали един срещу друг и в така получения амфитеатър се провеждали гладиаторски битки.

България също е влизала в пределите на някогашната римска империя и съвсем нормално е и на наша територия да са били градени амфитеатри. При строежа на хотел „Арена ди Сердика“, през април 2004 г., случайно е открита част от Софийския римски амфитеатър. Размерите на овалната арена на Сердикийския амфитеатър са: дължина 60.5 м и ширина 43 м. Останките от него са експонирани и могат да се видят в основите на хотела.

Съществуват обаче изцяло или частично запазени римски амфитеатри, които ние подбрахме в списъка по-долу.

1. Пула, Хърватия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимНаричат Колизеума в Пула по-малкия брат на Колизеума в Рим. Тази изключителна антична структура днес е запазена в много добро състояние и е една от гордостите на хърватския град. Арената е построена по времето на император Веспасиан и се е използвала за гладиаторски битки. Според експертите побира около 23 хиляди души. Около 404 година гладиаторските игри са забранени, след което Амфитеатърът е бил използван като пазар. Днес Колизеумът в Пула е сред шестте най-големи оцелели римски арени в света и рядък пример за технологични решения, сред общо 200 римски амфитеатри, оцелели до наши дни.

2. Аспендос, Турция

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимДревният град Аспендос се намира по южното турско крайбрежие на Средиземно море, в провинция Анталия. Разположен е на около 47 км източно от съвременния курорт Анталия. Аспендос е известен най-вече с амфитеатъра си, който е най-добре запазеният в Турция. Построен е по времето на Марк Аврелий от местен архитект, наречен Ксенон, той поразява с хилядите си места, добре оразмерени портици и богато украсяване. Акустиката е добра и театърът е все още посещаван за Международния оперен и балетен фестивал на Анталия.


3. Ел Джем, Тунис

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимЕдна от най-забележителните атракции за туристите в Тунис е римският амфитеатър Ел Джем, разположен в китното едноименно градче. Античната римска „постройка” е с капацитет 35 000 души, което го прави третият най-голям римски амфитеатър и една от най-внушителните римски останки в цяла Африка. Амфитеатърът е построен по времето на император Гордиан I през III век и е запазен и до днес. По-големи от него са само колизеумът в Рим и амфитеатърът в Капуа. В Ел Джем са се организирали предимно зрелища с гладиатори или състезания с колесници.

4. Лептис Магна, Либия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимЛептис Магна е един от малкото изцяло запазени римски градове в света. Лептис Магна възниква около X в. пр. Хр. като финикийска търговска колония. След това е град на спартанците в рамките на Картагенската държава. Около 23 г. пр. Хр. влиза в състава на Римската империя като пристанище на провинция Африка. В руините на града се намират Триумфалната арка на Север, термите, старият и нов форум и театърът. Изключително красив и внушителен е също реставрираният амфитеатър и намиращият се на морето Циркус.

5. Арл, Франция

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимАрл е основан през VI век пр. Хр. от гърците под името Телине. Завладян е от келтското племе салуви през 535 г. пр. Хр., които го преименуват на Арелате. Попада под римска власт през 123 пр. Хр. и се превръща в сравнително важен град, който през 104 пр. Хр. бива свързан със Средиземно море чрез изкуствен канал. Градът достига своя връх през 4 и 5 век, когато там често се разполагат римските императори по време на военни походи.

6. Ним, Франция

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимНим е град в Южна Франция, който се намира в подножието на малката планина Гариг. В историческите справки е записано, че Ним е основан през 120 г. пр. Хр. от римляните. Векове по-късно, през 1185 г. градът става част от тулузкото графство. През 1229 г. пък влиза в пределите на френското кралство. Елипсовидният амфитеатър в този древен град е най-добре запазената римска арена в цяла Франция. Той е построен през I или II век, а днес също се използва за борби с бикове и концерти.


7. Помпей, Италия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимПомпей е считан за най-големият запазен античен град в света. През 79 г. пр. Хр. намиращият се на няколко километра от селището вулкан Везувий изригва и погребва целия град под дебел пласт вулканична пепел. По този начин Помпей остава непокътнат и бива съхранен през вековете. Днес за туристите са отворени около 65 хектара, като повече от половината постройки са възстановени напълно. Размерите на Помпей са наистина внушителни – формата му е овална, като в състава му влизат 11 кули и 7 градски врати, защитени от укрепена стена с дължина 3120 м. Запазени са останките от два театъра, амфитеатър за 20 000 зрители, където са се провеждали гладиаторските боеве и три обществени бани.

8. Верона, Италия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимАмфитеатърът във Верона е създаден още през I век от н. е. и е най-големият съществуващ амфитеатър след Колизея в Рим и най-добре запазеният. Външните му размери са 138 на 109 метра, а вътрешната елипса е 44 на 73 м. На него са се водели гладиаторски борби и рицарски турнири. Театърът побира 20 000 зрители. На сцената на Арена ди Верона са пели известните български оперни певци Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Оперният сезон ежегодно привлича в града над 500 000 италианци и чужденци.

9. Лече, Италия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимЛече е град в Южна Италия, като според легендата по време на Троянската война селището е носело името Сибар. Руините от Римския амфитеатър в Лече се намират в центъра на града. Според учените амфитеатърът е построен през ІІ в. Имал е 25 000 седящи места и е единственият запазен в Пулия. Открит е по време на археологически разкопки, направени през 1929 г. Днес около руините често се провеждат театрални и музикални представления.

10. Пловдив, България

10 от най-добре запазените амфитеатри извън РимЕдин от най-добре запазените антични театри в света е този в Пловдив. Построен в края на І – началото на ІІ век при император Траян, театърът е една от главните обществени сгради на античния Филипопол. Разположен е на южния склон на Трихълмието в седловината между Джамбазтепе и Таксимтепе. Освен за театрални представления се е използвал за гладиаторски и ловни игри. Бил е действащ до V век и е събирал около 6 000 зрители. През 1981 г. е частично възстановен. Сега този обект е напълно адаптиран за съвременния културен живот на Пловдив и в него се провеждат различни по характер спектакли за около 3 500 зрители.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *