Знаем че Югозападна България е едно от райските кътче в България. Рила, Пирин, Родопи дават усещането на туристите, че българските забележителности са най-красиви на света.

Като започнем от столицата София, та чак до град Петрич. Красотите на България винаги ни отвеждат в нереални природни забележителности и величествени помисли.

Представяме ви нашите предложения за един уикенд или пътешествие до 10 от най-популярните забележителности в Югозападна България.


1. Седемте рилски езера

Това е най-посещаваната забележителност в България. Всяко едно езеро има собствено име – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното, Долното. На 19 август тук последователите на Петър Дънов от „Бялото братство“ посрещат Слънчевата нова година.

2. Рилски манастир

Манастирът е символ на православното християнство, намиращ се в Рила. Рилският манастир е едно от най-свещетенни места в цяла Европа. Рилският манастир е основан през X век. През 1983 г. ЮНЕСКО го включва в списъка на световното културно наследство.

3. Банско

Банско се намира в подножието на Северен Пирин и е само на 56 км от Благоевград. Банско е световноизвестен планински курорт, който привлича многобройни туристи от България и чужбина през всички сезони. Възрожденска архитектура, вкусна храна и истинска почивка сред природата. Това е Банско!


4. Боянска църква

Боянска църква е културна забележителност, която също е включена в списъка на ЮНЕСКО. Стенописите в църквата, изрисувани от Боянския майстор – група средновековни художници, изписала църквата през 1259 г. по поръчка на севастократор Калоян.

5. Витошки морени

Витошките морени или “каменните реки” във Витоша са скални образувания и една от най-посещаваните забележителности в близост до столицата. Според науката морените всъщност не са морени, а т. нар. каменни реки – огромни струпвания на големи по размер заоблени скали. Облата им форма се дължи на спецификата в структурата и състава на определени видове скали, които под въздействието на влагата, вятъра и температурните амплитуди ерозират чрез сферично изветряне.

6. Рупите

Местността се намира близо до град Петрич и е известна като мястото, в което до последно живее ясновидката баба Ванга. Именно там по поръчка на Ванга е построен храма “Света Петка Българска”. Мястото е зашеметяващо кътче от България, събиращо в себе си мистичност, красота и енергия.

7. Мелнишки пирамиди

Намиращи се в най-малкия град в България – Мелник, скални образувания са едни от най-посещаваните от туристи скални пирамиди на територията на България. Те представляват слабо слепени пясъци, поради което външният им вид и форма се променят. Обявени са за природна забележителност през 1960 г.


8. Храм-паметник „Св. Александър Невски“

Храмът се намира в центъра на София, като се смята за символ на столицата. Посветен е на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Царя Освободител. Културен паметник, който задължително трябва да бъде видян и посетен от всеки.

9. Архитектурен резерват „Лещен“

Чист въздух, спокойствие, тишина – това е село Лещен в сърцето на Югозападна България. Старите къщи, красотата на Родопите, тесните калдъръмени улички, това е пътуване във Възрожденска България. Едно наистина китно място.

10. Роженски манастир

Роженският манастир е един от най-старите средновековни манастири в Пирин планина. В манастира е сниман филма “Време разделно”, макар събитията да не се отнасят към манастира. Забележителната природа в и около него и духовността, която витае в манастира, подарява на посетителите му една наистина невероятна емоция.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.