Във всеки език има една прекрасна дума, която сбира в себе си няколко неща – почивка, разходка, море (понякога) и безгрижие.

Тази дума е олицетворение на Рая, макар и само за няколко дни. Превръщаме се в хора без проблеми, които искат просто да прекарат една хубава седмица някъде далеч от проблемите.

Ето това означава да си турист. В настоящия материал ще разгледаме няколко характеристики на българския турист – и положителни, и отрицателни.


1. (Не)възпитан е

За съжаление, не всеки български турист има способността да проявява добро отношение към околните. Разбира се, винаги има изключения, но в повечето случаи се сблъскваме с туристи, на които сякаш им липсват „първите 7“.

2. Оставя бакшиш

Не, това не е научна фантастика. Действително се случва бедните студенти, принудени да работят по морето, да си купят по една бира с бакшиш, оставен от българин.

3. Пазарлък

Все пак се си „у нас“. Макар тази характеристика да се отнася за 99% от почиващите в България, без значение от националността, ние също сме склонни да се пренасяме в света на „2+1 безплатно“. „Ама тая цена тука за българи ли е ?“, „Отстъпка нямаме ли?“. От Шабла до Синеморец все ще се намери някой български турист, който да варди строго всяка своя стотинка. Не че едноседмичната почивка на морето трябва да ни излезе 7 бона и нагоре, но… това поведение просто не е ОК. Точка.

4. Самоизтъкване

„Ох, ами ние понеже живеем в Германия/ Франция/ Нарния…“. Ами супер. Наистина е страхотно, че сте успели да подсигурите по-добър живот за себе си и близките си. Но това далеч не е повод при всеки удобен случай да го споменавате.


5. Оплакване

За жалост, тази характеристика не влиза в качествата само на родния турист. Масово явление е да се намръщим и да мрънкаме за нещо. „Оф, то това не е Златни пясъци“/ „Едно време, преди да заминем, тука най‘ш кви хубави почивни станции имаше…“

6. Адекватност

Както беше споменато по- горе, всяко правило си има изключения. Наистина по нашето Черноморие се намират доста адекватни хора, що се отнася до отношение към персонал, заплащане на покупки и пр.

10 характеристики на българския турист

7. Любопитство

Една от хубавите (донякъде) черти на българския турист. Ще попита как е сезонът, има ли работа, къде може да се разходи… и ще пожелае „лека работа“. Учтивост, примесена с интерес към нещо не толкова познато. Неочаквано добра комбинация.

8. Нетактичност

Някак си не изглежда добре, докато сме в който и да е обект, да захвърлим нечия стока с думите: „Мани ги тия боклуци“. И това пред погледа на същия беден студент (виж т.2), който просто иска да събере някой лев за София. Да, работата на морето понякога е тежка.


9. Псевдо патриотизъм

Признавам, че не знам дали това е качеството, с което следва да нарека това поведение: “Не може да ме поздравявате с “Hello“, все пак сме в България“, „Ами да, извиняваме се, но обикновено у нас няма толкова много почиващи българи“. Любовта към родния език е страхотно нещо, но наистина ли е нужно да издребняваме толкова?

10. Загриженост

Заради пандемията от Ковид-19 и войната в Украйна летните сезони в последните години разчитат предимно на румънски и български туристи. И макар последните да не са мечта на всеки, който работи на морето, факт е, че много българи предпочитат българското Черноморие. И има защо.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.