Световният ден на риболова се отбелязва на 27 юни повече от 30 години. Този празник е факт благодарение на Международната конференция по регулирането и развитието на риболова, която се провежда в Рим през 1984 г. По време на този форум е взето решение за обща международна дата, която да обедини всички любители и професионалисти в областта на риболова.

Риболовът е страхотен начин за прекарване на свободното време, интересно хоби, а за някои дори начин на препитание и професионално забавление. Тръпката, която всеки рибар изпитва по време на улов, е несравнима и това се отнася дори за съвсем начинаещите.

Всички сме попадали в компанията на запалени рибари, които могат да ни разкажат куп интересни истории за своя улов. Често тези разкази са доста преувеличени, но пък наистина интригуващи. Всъщност риболовът има съвсем реална статистика, в която фактите са освен любопитни и напълно достоверни. Днес ви представяме 10 от най-интересните факти за риболова.


1. Най-голямата риба, хващана с въдица, е бялата акула-канибал, която тежи 1208 килограма и е с дължина 5,13 метра. Рекордьорът Елф Диан използва 58-килограмова корда, а събитието се случва в залива Динаел-Бей, Южна Австралия през 1959 година.

2. Ежегодно в света са регистрирани между 50 и 80 нападения на акули срещу хора. Същевременно всяка година хората избиват над 100 милиона акули, главно заради месото.

3. Доналд Хитли от Нова Зеландия е провел най-продължителната борба с риба в историята, която се проточва точно 32 часа и 5 минути. Рибата е океански марлин, тежащ 680 кг и дълъг 6 метра. Този гигант тегли 12-тонен кораб близо 80 км, но в крайна сметка е уловен от опитния моряк.

4. Със своя улов от 652 риби, Жак Изенберт става рекордьор по брой хванати риби в света. Белгиецът успява да натовари това количество риба с един „поход“ на 27 август 1967 година в Унгария.


5. 175,01 метра е рекордното разстояние на замятане на спортна въдица в сладководен водоем, отчетено по правилата на Международната федерация по кастинг. Постижението е на германеца Валтер Кумер на световния шампионат по кастинг в Швейцария през 1968 година.

6. В Амазонка има електрическите змиорки, които акумулират заряд над 500 волта. Местните жители използват хитър трик при улова на тази риба – първо вкарват във водата стадо крави, които да поемат заряда, а след това им остава само да хванат змиорките.

7. Най-голямата уловена сладководна риба е есетра, която тежи 212,28 кг. Тя е хваната в Калифорния, САЩ на 9 юли 1983 година.

10 любопитни факта за риболова

8. Белугата албинос се среща изключително рядко и дава най-скъпият и рядък черен хайвер. Той всъщност въобще не е черен на цвят, а по-скоро златист.

9. Черният хиазмод живее на дълбочина от 700 метра и е най-лакомата риба. Тя може да се справи с плячка, чиято дължина надвишава нейната собствена два пъти и е цели десет пъти по-тежка.

10. Най-голямата гръбначна риба, която обитава топлите морета е груперът. Понякога достига тегло от над 4500 кг. Това е приблизителното тегло на един слон.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *