Без значение дали ги харесваме или не, птиците са едни от животните, които постоянно срещаме в нашето ежедневие.

От най-голямата до най-малката, всяка една е привлекателна и уникална по свой собствен начин. Въпреки това съществуват едни наистина големи птици.

Тази класация е основана на размерите и на теглото на едни от най-едрите представители на своя вид.

10. Къдроглав пеликан

10-те най-големи птици в света
Снимка: Wikipedia, Shizhao

Птиците с най-голям клюн са пеликаните. Те са и едни от най-едрите летящи птици на Земята. Костите на огромния клюн, както и на целия скелет, имат множество кухини, пълни с въздух. Това ги прави леки, без да намалява здравината им. Под долната си челюст пеликаните имат огромна кожна торба, в която поместват уловената риба. Средната маса е 11.5 кг, максималната маса е 15 кг, а средната дължина е 170 см.

9. Кралски пингвин

10-те най-големи птици в света
Снимка: Wikipedia, Samuel Blanc

Кралските пингвини плуват със скорост 11 км/ч, като от водата скачат направо на скалите по брега. Когато са на суша обаче, те не подскачат като повечето пингвини, а бягат. Хранят се веднъж на 14 дни, така че могат междувременно да загубят половината от теглото си. Техни естествени врагове са морският леопард, буревестниците и косатката. Средната маса е 13.6 кг, максималната маса е 20 кг, а средната дължина 92 см.

8. Дарвиново нанду

10-те най-големи птици в света
Снимка: Wikipedia, Jeremy Vandel

Дарвиновото нанду има сиво или сиво-кафяво оперение и отличителни бели петна по гърба. То живее в Южна Аржентина – Патагония и Южните Анди. Средната маса е 19.6 кг, максимална маса е 28.6 кг, а средната дължина е 96 см.


7. Джудже казуар

10-те най-големи птици в света
Снимка: Wikipedia, Broinowski, Gracius J.

Разпространен е в планинските гори на Нова Гвинея, Нова Британия и остров Япен. Среща се на надморска височина от около 3600 m. Този вид е застрашен от изчезване. Средната маса е 19.7 кг, максималната маса е 34 кг, а средната дължина е 105 см.

6. Обикновено нанду

10-те най-големи птици в света
Снимка: Wikipedia, LadyofHats

Обикновеното нанду не лети, а при бяг развива скорост до 60 km/h. Обикновено живее на групи от 5 до 30 птици. Мъжките са по едри от женските. На външен вид обикновеното нанду прилича на щрауса, но за разлика от него е два пъти по-дребно и има оперение по главата и шията. Краката му са с по 3 пръста, а щраусите имат по два. Мъжките си имат харем, който може да достигне до 6 женски. Средната маса е 23 кг, максималната маса е 40 кг, а средната дължина е 134 см.

5. Императорски пингвин

10-те най-големи птици в света
Снимка: Wikipedia, NSF/Josh Landis

Императорският пингвин се гмурка на дълбочина 150-250 м, за да си намери храна – предимно крил и дребни риби. Най-голямото измерено гмуркане е 565 m. Тези птици могат да прекарат 18 минути под водата без да дишат. Плуват със скорост 6-8 км/ч. За да се предпазят от студа, десетки или дори стотици императорски пингвини се скупчват на едно място на сушата, като се редуват кой да е по средата. Средната маса е 31.5 кг, максималната маса е 46 кг, а средната дължина е 114 см.

4. Голямо ему

10-те най-големи птици в света
Снимка: Wikipedia, Benjamint444

Тези птици се хранят с различни растения и насекоми, като издържат дълго време без храна и вода. Отглеждат се като домашни животни за производство на месо. Средната маса е 33 кг, максималната маса е 70 кг, а средната дължина е 153 см.


3. Северен казуар

10-те най-големи птици в света
Снимка: Wikipedia, Quartl

Северният казуар, наричан още оранжевошиест казуар, е разпространен в Индонезия и Папуа Нова Гвинея. Той е световно застрашен вид със статут на уязвим. Средната маса е 44 кг, максималната маса е 75 кг, а средната дължина е 149 см.

2. Южен казуар

10-те най-големи птици в света
Снимка: Flickr, Snowmanradio

Южният казуар може да се срещне в Австралия, Индонезия и Папуа Нова Гвинея. Средната маса е 45 кг, максималната маса е 85 кг, а средната дължина е 155 см.

1. Щраус

10-те най-големи птици в света
Снимка: Wikipedia, Yathin S Krishnappa

Щраусите са най-едрите съществуващи птици и преки потомци на летящия динозавър птеродактил. Те са единствените птици, които имат два пръста на стъпалата, а това им помага да развиват висока скорост (70-80 км/ч) – тяхното главно оръжие за самозащита. Щраусите винаги ритат напред и надолу, вдигайки крака си до нивото на лицето на човека. Силата на удара се равнява на един тон. Средната маса е 104 кг, максималната маса е 156.8 кг, а средната дължина е 210 см.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *