Само допреди няколко години пътуването до Антарктида, най-студения континент на Земята, беше привилегия за учените и малцина свръх богати хора, които можеха да си позволят подобно приключение, независимо от цената.

В наши дни все повече и повече туристи посещават Южния полюс, в опит да запaзят спомен за него, такъв какъвто е сега, защото бавно, но сигурно той изчезва.

Подобни, застрашени от изчезване, места на планетата има много. Затова и бизнесът на компаниите, които предлагат пътувания до природни забележителности на прага на гибелта процъфтява, а експертите прогнозират, че в следващите години този вид туризъм ще се развива още повече.


Общественото мнение към тези пътувания е на двата полюса – едни смятат, че с демонстрацията на екологичните проблеми ще успеят да помогнат за тяхното разрешаване, докато други са на мнение, че именно туристическият наплив е в основата за унищожаването на тези прекрасни кътчета от природата. Преценете сами.

10. Мачу Пикчу

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

Като се има предвид, че „Изгубеният град на инките” беше открит преди малко повече от 100 години, би било жестоко светът да го изгуби отново в близко бъдеще, нали? Според експертите обаче такъв риск съществува и той е съвсем реален. Архитектурният комплекс в Перу е една от най-желаните туристически дестинации в света.

Милиони туристи се стичат към древното селище всяка година. Затова перуанското правителство предприе специални мерки в опит да ограничи наплива към Мачу Пикчу и да отклони туристите към други обекти на инките в района. Засега тези усилия не дават съществени резултати, тъй като освен от туристическия поток, селището е застрашено от свлачища, а евентуално по-силно земетресение също би го унищожило.

9. Национален парк Глетчер

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

Какво би бил Националният парк Глетчер в САЩ без неговите ледници? За съжаление, вероятно ще доживеем, за да разберем отговора на този въпрос. Паркът Глетчер е част от щата Монтана и е един от най-красивите национални паркове на Америка. Над 4000 км² площ, над 700 езера и повече от 50 величествени глетчера.

Всяка година паркът е посещаван от над 2 милиона туристи, жадни за невероятните гледки и природа на защитената зона. Според доклад на американското правителство обаче, заради климатичните промени, до 2030 година има реален риск най-големите глетчери в парка да изчезнат напълно, а до няколко десетилетия такава съдба може да сполети и останалите ледници на територията на парка.

8. Килиманджаро

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

Не, най-високата планина в Африка няма да се изравни със земята в скоро време, но освен с най-високия си връх Ухуре (5892 м), Килиманджаро е известна и със своята ледникова шапка. От началото на ХХ век тя прогресивно намалява и е възможно да изчезне напълно през следващите десетилетия.

Причина за това са както намалелите снеговалежи, така и обезлесяването в района. Така, въпреки мерките, които се предприемат от години, горският пръстен около планината продължава да се стеснява. Това е и причината съвсем скоро да не може да си направите красиво селфи на фона на снежнобелия планински пръстен.


7. Мадагаскар

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

Всеки, който е гледал анимацията Мадагаскар няма как да не си спомня забавните щури лемури, които участват във филма. За малцина обаче е известен фактът, че на истинския остров живеят над 60 вида лемури, а множество животински видове, обитаващи Мадагаскар, не се срещат никъде другаде по света.

И докато животът на анимираните животинки е в безопасност за вечни времена, то този на лемурите и другите обитатели на острова е силно застрашен. Причината – масовата сеч и опожаряване на горските масиви с цел да се освободи по-голяма земеделска площ. Тревожната статистика сочи, че 80 на сто от горите на острова вече са унищожени и ако не се предприемат мерки, в следващите 30-40 години ще трябва да се сбогуваме завинаги с някои от уникалните видове, живеещи на Мадагаскар.

6. Мъртво море

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

Най-соленото море в света, морето, което граничи с Израел, Палестина и Йордания, за съжаление става все по-мъртво в буквалния смисъл – то е най-бързо изчезващият водоем в света. През последните 40 години водният обем на Мъртво море е намалял с поне една трета. Докато тенденцията е за покачване нивото на световния океан с между 10 и 15 см на година, то нивото на това солено езеро (защото в крайна сметка то си е такова) намалява с около метър годишно.

Това се дължи до голяма степен на селското стопанство, при което водите от морето се отклоняват в канали за различни цели, но и заради използването на солената морска вода при производството на торове. Смята се, че само след около 50 години вече няма да може да си направите емблематичното фото как четете вестник, докато плувате във водите на най-соленото езеро в света.

5. Евърглейдс

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

Националният парк Евърглейдс се намира в Южна Флорида, САЩ. Паркът е разположен на рекордните 6 милиона декара, което го прави третия по големина парк в САЩ. Евърглейдс е уникална влажна екосистема на границата на тропиците. В мочурищата му се развиват треви, гъсти гори, риби и птици.

Евърглейдс е дом на редица застрашени видове, сред които алигатори, крокодили, пантери, черни мечки, речни видри и белоопашати елени. Като се има предвид огромните размери на парка е трудно да си представим, че той е под каквато и да е заплаха. Благодарение на урбанизацията от близкото минало и вредните земеделски практики обаче днес Евърглейдс е на половината от размерите си от преди един век. Американското правителство полага усилия за спасяването на парка, но времето ще покаже дали усилията ще дадат резултат.

4. Венеция

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

„Плаващият” италиански град потъва в продължение на години, но сега може да се окаже, че заради бързото покачване на нивото на световния океан Венеция може да бъде потопена напълно под вода по-бързо отколкото си мислим – около пет пъти по-бързо, ако трябва да сме точни. Макар в действителност самите сгради във Венеция да не потъват, нивото на водата в града се покачва с около 2 милиметра годишно.

Може да ви се струва малко, но като добавим и честите наводнения в града, заплахата става наистина сериозна. Учените правят усилени опити в търсене на начин да бъде спрян този процес, но ако скоро не успеят да намерят решение на проблема, емблематичният площад Сан Марко и базиликата Сан Марко може да се превърнат в сцена от една съвременна Атлантида.


3. Антарктика

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

Учените отдавна алармират за топенето на антарктическите ледници, но все още нямат категоричен отговор защо това се случва. Според една от теориите главната причина е повишаващата се температура на въздуха. Според друга версия обаче това се дължи на затоплянето на арктическите води. Те обясняват теорията си с факта, че топенето на ледниците е по-силно в южния район, където температурата на водата е по-висока в сравнение със северозападния район.

Каквато и да е причината, факт е, че топенето на антарктическите ледове достигна рекордни нива през последните години. Това е и една от причините замръзналият континент да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. Хиляди туристи вярват, че това е последният им шанс да зърнат ледените полета, красивите пейзажи и разбира се, пингвините, обитаващи ледения континент.

2. Океания

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

Покачването на нивото на световния океан е сериозен проблем за цялото човечество, но за островите глобалното затопляне е еквивалент на гибел. От Малдивите до Антигуа към Западна Индия има хиляди малки острови, които са в сериозна опаснос. И все пак нито един регион в света не е под такава заплаха, както Океания.

Жителите на Маршаловите острови, Тувалу, Кирибати, Тонга, Микронезия и островите Кук може да се наложи да търсят нов дом в рамките на следващите няколко десетилетия, ако тези кътчета от рая бъдат потопени под вода. За съжаление подобен сценарии е съвсем реалистичен според експертите.

1. Големият бариерен риф

10 места, които трябва да посетите, преди да са изчезнали напълно

Една от най-впечатляващите природни забележителности в Австралия и Коралово море, а може би и в света. Големият бариерен риф е единственото образувание от живи същества на Земята, което се вижда от Космоса. Тази невероятна екосистема е дълга около 2 300 километра. Площта му е приблизително 350 хиляди км² или около 70 милиона футболни игрища.

Има 600 вида твърди и меки корали, дом е на безброй уникални видове, включително на 6 вида костенурки, 17 вида морски змии и повече от 1500 вида риби. Изменението на климата и човешкото въздействие доведе до загиването на почти половината от коралите в рифа през последните 30 години. В резултат все повече туристи се надпреварват да видят, може би за последно, уникалната красота на Големия бариерен риф.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.