Крушево е малък планински град в подножието на Бушева планина, Пелагонийския регион в западната част на Република Северна Македония. Разположен на 1350 метра надморска височина, той е най-високият град на Балканския полуостров.

Богат на култура и традиции, Крушево е невероятна дестинация както за почивка, така и за забавления. Днес ви предлагаме 10 причини да посетите това приказно място.

1. Архитектурата

10 причини да посетите Крушево (Северна Македония)
Снимка: Blago Blagadusha

Градът е построен амфитеатрално. Къщите и сградите са в традиционен крушевски стил, като по-голямата част от тях са запазeни в автентичния им вид. Многобройните тесни калдъръмени улички се наричат „сукаци“ и водят до сърцето на града. Там се намира чаршията, на която се помещават дюкяни, кафенета и ресторанти.

2. Кухнята

10 причини да посетите Крушево (Северна Македония)
Снимка: krushevo.com

Невероятна македонска скара. Неповторим асортимент на вина от лозарските региони на Тетово, Кичево, Охрид, Прилеп, Битоля и Преспа. Топено сирене на дъска, крушевско гърне, тавче на гравче и айвар. Известният крушевски локум с орехи и крушевските целувки. Всичко това е само част от традиционните храни и напитки, които можете да опитате там.

3. Парапланеризмът

Снимка: Blago Blagadusha

Крушево често е домакин на Европейски първенства и турнири по парапланеризъм. Уникалните климатични условия, планинските хребети и широките долини превръщат Крушево в истински рай за любителите на този спорт. В местния клуб по парапланеризъм можете да откриете професионални водачи и да получите пълно оборудване.


4. Зимните спортове

Снимка: krushevo.com

Крушево е най-известният зимен курорт в Република Северна Македония. Ски терените му са разположени от двете страни на Бушева планина, в местността Станич и са с дължина от 1200 и 1400 метра. Дотам можете да се качите с лифт, от който се разкрива панорамна гледка към града.

5. Езерото

Снимка: Kristijan006

Намира се в непосредствена близост до парк Гумене, където се провежда ежегодният outdoor фестивал When in Krusevo. Крушевското езеро има богат и разнообразен рибен фонд, а риболовът там е разрешен целогодишно (с изключение на месец юни).

6. Църквите

10 причини да посетите Крушево (Северна Македония)
Снимка: Blago Blagadusha
  • „Св. Йоан Кръстител“, построена през 1904 година в центъра на града и запазена в оригиналния си вид до днес.
  • „Успение Богородично“, построена през 1867 година и смятана за първата църква на българската екзархия в града до Балканската война.
  • „Св. Никола“, построена през 1832 година, разположена в сърцето на чаршията (на снимката).

7. Манастирът „Св. Преображение“

10 причини да посетите Крушево (Северна Македония)
Снимка: Vrencovski

Манастирът „Св. Преображение“ се намира в местността Ручало, на повече от 1700 метра надморска височина. Разрушен през ХIX век и възобновен отново през 1986 година, манастирът е известен най-вече с това, че се смята за втори дом на популярния македонски певец Тоше Проески.


8. Тоше Проески


Крушево е родният град на една от най-големите звезди на балканската музикална сцена и вероятно най-емблематичната личност за Република Северна Македония. Тоше Проески е роден през 1981 година и загива през 2007 година (на 26 годишна възраст), но оставя на света и страната си богато културно и хуманитарно наследство. През 2008 година в негова памет е построена къща-музей Тодор Проески, в която ще откриете над 350 автентични експоната, свързани с неговия живот и творчеството му.

9. Илинден

10 причини да посетите Крушево (Северна Македония)
Снимка: Darkocv

Илинден, наричан още Македониум, е мемориален комплекс на територията на местността Гумене. Символ на Илинденско-Преображенското въстание и Крушевската Република, мемориалът е с колоритна архитектура, простираща се на площ от 12 хектара. Там са положени костите на известния революционер Никола Карев.

10. Мечкин Камен

10 причини да посетите Крушево (Северна Македония)
Снимка: Daniela Stefanoska

Местността Мечкин Камен е скалисто плато на един от склоновете на Баба планина. Там, през 1903 година, е проведена най-голямата и кървава битка на Илинденско-Преображенското въстание. Всяка година през август крушевчани се събират там, за да прославят създаването на Крушевската република.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *