10-те най-продавани книги на “Колибри” за първата половина на 2019 година

Юни отминава, лятото е в разгара си, а морските вълни все по-често са в плановете ни за следващите дни. А какво е плажът без бутилка студена бира, коктейл или най-малко сладолед и… книга, достойна за безгрижните летни дни. Любов, измама, отмъщение, убийство – темите са много, а днес ги събираме в една страхотна десетка с най-продавани книги на издателство “Колибри” за първата половина на 2019 година. Селекцията определено си струва, така че, ако все още нямате идея кое заглавие да добавите към багажа за лятната си ваканцията, единственото, което можем да ви пожелаем, е „Приятно четене“!

10-те най-продавани книги на “Колибри” за първата половина на 2019 година

1. „Убийството на Командора“
Харуки Мураками

Магична сага за любов и самота, за разрушителността на войната и съзидателната сила на изкуството. Измамно семплото повествование представя млад портретист, изоставен от съпругата си, който напуска Токио и се настанява в планинския дом на прочутия художник Томохико Амада.

След като открива в мансардата на къщата неизвестна картина на маестрото и се потапя в света на операта, младият художник неволно задейства поредица от тайнствени събития и с помощта на старинно звънче и на материалното проявление на една Идея се отправя в отвъдна реалност. Помагат му ексцентричен богат бизнесмен и проницателно тринайсетгодишно момиче.

Романът е и своеобразен писателски реверанс пред шедьовъра на Франсис Скот Фицджералд „Великият Гетсби“.

10-те най-продавани книги на “Колибри” за първата половина на 2019 година

2. „Сливовиц“
Катерина Хапсали

След успеха на първата си стихосбирка „През девет планини“ сега Катерина Хапсали отново се завръща към романа и е готова да ви разкаже нова разтърсваща и изящна история, носеща провокативното заглавие „Сливовиц“.

„Сливовиц“ е глътка леден огън, който се влива в ума, сърцето и вените на всеки, който разгърне страниците и душата си за едно литературно пиршество.

Млада жена с успешна кариера е на ръба на екзистенциална криза. По пътя към спасението тя преминава през илюзорна любов, физическо насилие, безсънни нощи и пресушени бутилки.

И през пречистващо приятелство, което преодолява географските разстояния и свързва два човешки свята в духовно родство. Една книга за откриването на Дом, но не като място в пространството, а като място в сърцето.


10 чисто нови книги, които ще променят пролетта ни

3. „Златната клетка“
Камила Лекберг

С 23 милиона продадени екземпляра в над 60 страни шведската кралица на трилъра Камила Лекберг продължава да печели читатели, а наскоро светът разгърна най-новата ѝ книга – „Златната клетка“, която сложи начало на нова поредица.

„Златната клетка“ е драматична, спираща дъха история за измама, отмъщение и изкупление. На повърхността Фей има всичко. Перфектен съпруг, любима дъщеря и луксозен апартамент в най-хубавата част на Стокхолм. Но мрачните спомени от нейното детство във Фелбака я преследват упорито и тя се чувства така, сякаш е в капан или златна клетка.

„Златната клетка“ е смразяващ роман, в който Лекберг говори за силата и правата на жените, както и за ужаса, който може да предизвика едно истинско кърваво отмъщение на „нежния пол“. А най-голямото престъпление на жената е… да откаже да бъде „добро момиче“.

10 чисто нови книги, които ще променят пролетта ни

4. „Смъртоносно бяло“
Робърт Галбрейт

„Смъртоносно бяло“ е четвъртият роман от поредицата за разследванията на Корморан Страйк и Робин Елакот на Дж. К. Роулинг, написан под псевдонима Робърт Галбрейт.

Този път съдружниците в детективската агенция са изправени пред сложен случай, който ги ангажира едновременно професионално и морално. От една страна ги е наел министър от правителството, жертва на изнудване. В същото време към Страйк се обръща душевно неуравновесен младеж, който твърди, че преди години е станал свидетел на убийството на дете в имението на въпросния министър.

С по-сложна и интригуваща фабула от всички предишни романи от поредицата, „Смъртоносно бяло“ е една галерия от сложни психологически образи, покриващи цялата социална гама на съвременното британско общество.


10-те най-продавани книги на “Колибри” за първата половина на 2019 година

5. „Изчезването на Стефани Мейлър“
Жоел Дикер

Авторът на „Истината за случая „Хари Куебърт“ се завърна с блестящ трилър, в който изненадите се роят като гъби. Малък курортен град в района на Хемптънс, в щата Ню Йорк, е потресен от жестоко престъпление: убит е кметът на градчето заедно с цялото си семейство, както и млада жена, станала неволен свидетел.

Случаят е поет от щатската полиция и разследването е поверено на двама млади полицаи, Джеси Розенбърг и Дерек Скот. Ала 20 години по-късно една журналистка на име Стефани Мейлър заявява на Джеси, че навремето са се излъгали в самоличността на извършителя. Скоро след това тя на свой ред изчезва при тайнствени обстоятелства.

10 книги, с които да започнем годината

6. „Желязната жена“
Нина Берберова

„Желязната жена“ е необикновена книга за една наистина загадъчна жена. Но може би още по-завладяваща е тази биография – отдавна станала бестселър навсякъде, където е издавана – в качеството си на изключително свидетелство, подкрепено с много документи, за цяла една епоха от световната история: за Първата световна война, Октомврийската революция и отношението на Европа към нея, за драматичната действителност в Съветска Русия, за живота на руските емигранти, без да забравяме майсторски описаните образи на Локхарт, Горки, Уелс и цяла поредица други исторически личности.

Загадъчната Мура, наречена от авторката „желязната жена“, е смятана на Запад за „руската милейди“ и „червената Мата Хари“ (в книгата това е само загатнато, но днес е установено, че наистина е била двоен агент – съветски и британски). Далеч повече е интересна обаче с връзките си с британския дипломат, агент и мемоарист Робърт Локхарт, с руско-съветския писател Максим Горки и с английския фантаст Хърбърт Уелс.


10 книги, с които да започнем годината

7. „Непрекъсната линия“
Людмила Улицка

„Непрекъсната линия“ е поредно доказателство за мъдрата деликатност, с която Людмила Улицка вниква в човешката психика! Повестта е населена с привидно обикновени хора, чието вълнуващо пътешествие през живота е и тъжно, и смешно, и белязано с непредвидими обрати.

Повечето истории са обединени от темата за лъжата, с която в различни моменти и при различни обстоятелства се сблъсква героинята Женя. Или по-скоро за измислицата, която украсява делничния живот, прави го по-ярък, по-драматичен, по-лесен за преглъщане.

Както казва самата Улицка: „Най-забавното в тази книга за лъжата е, че тя е най-правдивата от всички книги, които съм написала“.

10-те най-продавани книги на “Колибри” за първата половина на 2019 година

8. „Тази, която си отива, тази, която остава“
Елена Феранте

„Тази, която си отива, тази, която остава“ е книга 3 от нашумялата неаполитанска тетралогия на Елена Феранте, спечелила над 5 милиона читатели от всички краища на света! 

Двете някогашни приятелки сякаш са си разменили ролите, но и двете са неудовлетворени от живота си. Докато не настъпва поредният обрат и надеждата за нещо по-добро се завръща – за Лила с една нова професия, за Елена – с една възродена любов.

Очаквайте четвъртия роман от поредицата, „Историята на изгубеното дете“, удостоен със Златен медал на Независимите издатели и номиниран за „Ман Букър Интернешънъл“.


10 вълнуващи книги, с които да стоплите душата си в студената зима

9. „Живот без край“,
Фредерик Бегбеде

В този почти автобиографичен роман добре познатият у нас френски писател разказва с ирония и самоирония за опитите си (истински или измислени) да постигне безсмъртие, с надежда и уплах за трансхуманизма и „надграждането“ на човека, с обич и нежност за семейството си. И привежда за свое оправдание списъка на причините си да иска да живее.

Като например: „25. Мъркането на котка пред пращящия огън в камина и 26. Мъркането на огън в камина пред пращяща котка (по-рядко)“. Споделяйки убеждението на Уди Алън, че „Докато е смъртен, човек никога няма да се чувства спокоен“, Бегбеде потегля на пътешествие от лаборатория на лаборатория и от професор на професор, с една единствена цел – да стане постчовек.

10-те най-продавани книги на “Колибри” за първата половина на 2019 година

10. „Патрик Мелроуз. Чудо голямо“
Едуард Сейнт Обин

Книга за съкрушаването и за възвисяването! Едуард Сейнт Обин е английски писател и журналист, автор на 8 романа. Най-известна е автобиографичната му поредица от пет книги с главен герой Патрик Мелроуз, която рисува правдива картина на живота на упадъчната аристокрация, нерядко съпроводена с язвителен сарказъм към безплодното съществуване на прослойката безделници с унаследено богатство.

Едновременно епичен, интелектуално предизвикателен, трогателно интимен и изненадващо философски наситен, романът „Чудо голямо“ ужасява и забавлява в еднаква степен. Хапливият и разобличаващ присмех разголва истина, поносима за деликатната емоционалност и за проницателния ум на Сейнт Обин само в контекста на литературното иносказание.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *