Евтини самолетни билети

Всеки има мечтана дестинация. Понякога желанието да посетим определено място, което е популярно и доста посещавано, ни кара да пренебрегнем други невероятни места по света, които не се радват на подобна слава.

Ние от © 10-те най сме ви приготвили 10 места в Европа, които си струва да посетите. И въпреки че те не се славят с популярност, ще останете приятно изненадани.

1. Монт Сент Мишел

Този укрепен град се намира на остров, който е една от най-емблематичните забележителности във Франция. Монт, както мнозина обичат да го наричат, също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, по-точно неговият залив.


Островът е бил достъпен само ако е имало отливи, но за щастие днес е свързан към континента с мост. Основната атракция там е Бенедиктинският манастир на върха на островния хълм, посещаван от повече от 50 000 поклонници всяка година в деня на Сен Мишел.

Историческият музей е с богата колекция от стари оръжия, картини, скулптури. Там също има и килии. Мон Сен Мишел е използван като затвор по времето на управлението на Луи XI.

2. Гитхорн в Холандия

Приказното село Гитхорн се намира в Нидерландия, в провинция Оверейсел – място без пътища. Това е село, изцяло построено на малки острови, свързани с канали и над 180 дървени моста. Популярно наричано нидерландската Венеция, Гитхорн привлича туристи от десетилетия, но тези, които живеят там, имат още по-голям късмет.

Обичайният ден в не толкова обичайното село се състои от редовни разходки с лодка. Всеки остров има пешеходна пътека покрай каналите, ако предпочитате твърдата земя. В музея на Гитхорн можете да видите как е изглеждал животът в селището преди няколко века.

3. Манастир „Света Троица“, Каламбака, Гърция

Този източноправославен манастир е може би най-особеният манастир, който някога ще видите. Той е построен върху така наречените метеорни камъни, чието значение приблизително се превежда като „в средата на небето“.

Манастирът „Света Троица“ всъщност не е единственият в Гърция – има общо 24 от този вид, като само 6 от тях са отворени за посетители. Тази тенденция е била популярна през XIV и XV век, защото е накарала монасите да повярват, че по този начин ще бъдат по-близо до Бог.


4. Река Тинто, Испания

Рио Тинто е река, която тече през град Уелва в югозападната част на Испания. Тази река е толкова специална, защото името на реката на испански всъщност означава „боядисана“ и го е получила, благодарение на тухленочервения си цвят.

Районът по течението на реката в продължение на векове е бил мина за мед, злато и други метали. След години добив на желязо, разтворено в реката, това довежда до превръщането на водата в киселинна.

5. Плуване в бира, Австрия

Тъй като любовта на Австрия към „уелнес“ и СПА центровете се съчетава добре с обожателите на освежаваща студена бира, инсталирането на басейни, пълни с бира, в избата на 200-годишна пивоварна изглежда много добър ход за привличане на туристи.

В планинското село Таренц, на 65 км западно от Инсбрук, пивоварна претендира, че нейните басейни, пълни с около 42 000 литра прясна бира, са единствените басейни от този вид в света. Къпането в бира е полезно за кожата, въпреки че затоплена до 32°С – не е предназначена за отпиване.

Посетителите трябва да направят предварителна резервация, за да използват басейните, чиито наем е 250 евро. Може да изглежда скъпо, но пивоварната приема резервации само за минимум четирима души и колкото по-голяма е групата, толкова по-евтино е на човек.

6. Хартиен Гугъл в Белгия

Белгия притежава странни малки музеи, но Мунднойм е може би най-странният. Той се намира в бивш универсален магазин в Монс и съдържа огромна колекция от вестници, индексни карти, плакати, билети, каталози и програми. Събирането на колекцията е започнало в началото на XX век от белгийския адвокат и пацифист Пол Отле, който имал за цел да събере заедно цялото световно знание на едно място.

Освен че напълнил няколко сгради с всичко, което могъл да намери, Отле създал стандартната индексна карта за налагане на ред, така че хората да имат достъп до документи от разстояние. Но проектът срещнал финансови проблеми и колекцията в крайна сметка била изхвърлена на паркинг в Брюксел.

7. Музеят на скъсаните връзки в Загреб

Разположен в историческия Горен град на Загреб, Музеят на скъсаните връзки съдържа паметници и истории от минали връзки от цял свят. Когато двама хърватски художници се разделили, те били вдъхновени да започнат колекция от сувенири от връзката им. Помолили приятели да дарят предмети от собствените им провалени връзки и сложили началото на Музея на скъсаните връзки.

В него можете да видите не само типични предмети за връзки като плюшени играчки, дрехи и любовни писма, но и необичайни предмети като бутилка, пълна със сълзи и брадви.


8. Хум в Хърватия

Хумът на Истрийския полуостров в Хърватия често се нарича най-малкият град в света, въпреки че със сигурност не прилича на такъв. Този „град” е създаден през XI век и оттогава остава почти непокътнат. Затова и все още носи титлата на град.

В Хум има само две улици и само 30 жители според преброяването от 2011 г. Макар и с малки размери, Хум е известен със своите уникални имена, които могат да се намерят само там.

Всъщност всяка година в края на октомври всички производители на ракия в Истрия се събират на панаир в Хум, където посетителите могат да опитат различните видове. Друга атракция в близост до Хум е алеята на глаголицата, която свързва град Рок с Хум.

9. Зеленото езеро в Австрия

Известно още като Grüner See (на немски), Зеленото езеро е едно от най-красивите езера в Европа, заради кристално изумрудено-зелената си вода. Това езеро всъщност е направено от топенето на снега от близката планина. Всяко лято, поради високите температури, езерото пресъхва и отново през пролетта коритото се пълни с вода. Понякога дори стига до 12 метра дълбочина.

Езерото е гореща точка за гмуркачи, които проучват подводния парк. Могат да се видят дори пейки и пътеки. За съжаление обаче гмуркането или какъвто и да е друг вид водни дейности са забранени отскоро, поради потенциалното замърсяване на околната среда.

10. Азорските острови, Португалия

Азорските острови са един от автономните региони на Португалия. Този архипелаг се състои от девет вулканични острова в Северния Атлантически океан, който се намира на около 1643 км западно от Лисабон и на 1507 км северозападно от Мароко.

Всички острови тук произхождат от вулкани, включително Санта Мария, без никаква активност, регистрирана от заселването на островите. Връх Пико на едноименния остров е най-високият връх в Португалия.

Това е земя, пълна с естествена красота в синята шир на Атлантическия океан – едно от уникалните места за посещение в Европа. На остров Санта Мария на изток има привлекателни плажове с топъл бял пясък, а лозята по склоновете наистина приличат на гигантски стълбища.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.