Спираме се на улицата. Оглеждаме се и внезапно осъзнаваме, че вече нищо не е както преди. Почти не ни се налага да пишем на ръка, можем да работим от вкъщи, 4-годишният ни син спокойно успява да си пусне сам без наша помощ анимационни филмчета в YouTube…

Едно обаче устоя на времето и на глобализацията – четенето на книги. Въпреки че и това действие е осъществимо, благодарение на онлайн платформите, чувството да държиш в ръка старата, леко прашна книга, извадена от библиотеката на баба, или пък чисто новата, която си купи вчера и чийто аромат ухае на ново приключение, все още не може да бъде заменено с нищо друго.

Ние поемаме задачата да ви представим няколко заглавия, чиито истории си заслужава да прочетем. А вие просто решете кое от тях ви допада най-много и скачайте на борда!


1. „Гордост и предразсъдъци“, Джейн Остин

Най-известният роман на авторката, считан за едно от най-значимите произведения в английската литература на XIX век. Сюжетът не е никак сложен, но е любим на всички ни – любов. Някак обаче без перипетии с гордостта, предразсъдъците, разделенията между аристократи и бедни. Най-важното, което можем да научим от тази книга, е че обичта и грижата са по-силни от съмненията и егото. А нищо не е по-силно от истинската любов.

10 от книгите, които със сигурност трябва да прочетем

2. „Беднякът милионер“, Викас Сваруп

Колкото и да не ни се иска, все някога се налага да пораснем. Всъщност ние растем цял живот. „Беднякът милионер“ е книга за съзряването. Международен бестселър, преведен на 37 езика. Как от бедно сираче се става милионер и как заради рано получените житейски уроци и 12 правилно отговорени въпроса, се озоваваш между върха и дъното?! Вдъхновяващата история на Викас Сваруп дава отговори на тези въпроси и ни провокира да намерим още такива.

3. „Железният светилник“, Димитър Талев

Приветстваме ви да прочетете без предрасъдъци и някоя българска творба. Като например историческия роман и първата книга от известната тетралогия на Димитър Талев „Железният светилник“ (следват „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“). Една история за българските борби за политическа и църковна независимост. Несъмнено, след като прочетете тази книга, ще се сещате дълго за Лазар Глаушев и не само за неговите премеждия, но и за тези на българския народ.


4. „Малкият принц“, Антоан дьо Сент-Екзюпери

Това заглавие със сигурност сте го чували и виждали толкова пъти, че чак ви е станало досадно още преди да сте прочели най-известното произведение на Екзюпери. Не бързайте с изводите обаче! Тази на пръв поглед малка книжка може да преобърне целия ви мироглед.

Говори се, че тя трябва да се прочете три пъти в живота. Един път, докато си малък, след това в разгара на 30-те и навярно след още 10-15 години. След всеки един прочит ще откриете, че не думите в книгата са заменени, а вие самите сте променени от последния път, когато сте чели за Малкия принц и неговата така любима и обгрижвана роза.

5. „Пипи Дългото чорапче“, Астрид Линдгрен

Да, ясно е, все някога се налага да пораснем. Но това категорично не означава да захвърлим детето в себе си. Историята на Пипи ни припомня, че трябва да гледаме по-позитивно, с усмивка и дори с лек хумор на ситуациите, в които изпадаме, и че след всяка буря наистина изгрява слънце. А всичко това е подкрепено с куп забавни моменти и истинско приятелство.

10 от книгите, които със сигурност трябва да прочетем

6. „Шестото клеймо“, Дан Браун

Ако сте фен на фантастика, примесена с доза истина, значи определено трябва да се запознаете с поне една книга на Дан Браун. Примерът тук е с „Шестото клеймо“, с която писателят започва и своята свързана-несвързана поредица. Също както необятното въображение на Браун, така и книгите му пренасят читателя в друг свят, който обаче до някаква степен се доближава до реалния.

7. „Граф Монте Кристо“, Александър Дюма-баща

А ако сте любители не толкова на трилъра, колкото на приключението, то тогава не бива да пропускате прочита на историческия роман „Граф Монте Кристо“, за който се смята, че е свързан с „Тримата мускетари“. Дори да сте гледали филмите с чипс в едната ръка и бира в другата, повярвайте – книгите са далеч по-добри и изпълнени с подробности, които често отсъстват в екранизацията им.


8. „Изхвърлени в Америка“, Джанин Къминс

Ето и книга от нашето съвремие. „Изхвърлени в Америка“ е история, написана от много други истории, които обаче не са по-малки, а истински. В продължение на 4-5 години писателката на романа разговаря с жители на Мексико, които ѝ разказват за своя живот и за това, което са видели. Бъдете готови да погледнете дълбоко в сърцата на хората, готови да пожертват всичко в името на искрица надежда.

9. „Монахът, който продаде своето Ферари“, Робин Шарма

Всички ние се нуждаем от самопомощ, дори да не си го признаваме. Бизнес басня, извлечена от личните преживявания на Шарма, след като напуска кариерата си като юрисконсулт на 25-годишна възраст – това представлява „Монахът, който продаде своето Ферари“. Прочетете я, за да си припомните кои са важните неща в живота и за кое всъщност си струва да се бори истински човек.

10 от книгите, които със сигурност трябва да прочетем

10. „Ловецът на хвърчила“, Халед Хосейни

Това е книга от онези, които преобръщат живота на всеки, докоснал се до написаното. От онези, чиято емоция не те оставя на мира седмици наред. От онези, които не искаш да свършват. Ти си част от света на героите. Тъгуваш и се радваш с тях. Тяхната болка се превръща в твоята болка, а тяхното щастие – в малкото островче, на което стъпваш, за да огледаш внимателно света около себе си и да осъзнаеш колко важни неща минават покрай очите ни, без дори да им обърнем внимание… „Ловецът на хвърчила” е история за истинско приятелство. За истината и вината! За лъжата и доблестта! За теб и хиляда пъти…
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.