Отново се пренасяме в португалската столица Лисабон. Град, изпълнен с топлина и история. Магнетичен, пъстър и изпълнен с неповторима атмосфера.

След като вече веднъж се разходихме из неговите забележителности, днес отново ще минем покрай модерните му сгради и старинните тесни улици, за да открием още от красотата му.

1. Мостът „Вашку да Гама“

Един от съвременните символи на Португалия и столицата Лисабон е мостът „Вашку да Гама“. Изграден е за 18 месеца по случай 500-годишнината от откриването на морския път до Индия от Вашку да Гама. Мостът е открит през 1998 година, когато в Лисабон се провежда международното изложение EXPO ’98.

Дължината му е 17,2 км и се простира над величествената река Тежу. Мостът е с 6 ленти, но е предвидено да бъдат увеличени на 8, когато трафикът за ден надмине 52 000 автомобила. Такса за преминаване заплащат само движещите се към Лисабон, а пътуващите на юг преминават безплатно. Интересен факт е, че мостът не е прав – изграден е така, за да могат движещите се по моста хора да го виждат как изглежда.

2. Паркът на нациите

В близост се намира Паркът на нациите, една от съвременните забележителности на града. Комплексът е изграден за провеждането на ЕXPO ’98 на площ от 800 000 кв.м., по протежение на река Тежу. Съоръженията са от стомана и стъкло, с интересни форми. След ЕXPO ’98 съоръженията са превърнати в комплекс за развлечения.

Алеи с палми, прекрасни гледки и забавления, това превръща паркът в любимо място за спокойни разходки и развлечения както на местните жители, така и на множеството туристи. В една от сградите, превърната след изложението в Музей за изкуство, архитектура и технологии, през 2018 се проведе 63-тото издание на Евровизия.

3. Кулата „Вашку да Гама“

Атрактивна е най-високата сграда на Лисабон, част от комплекса – кулата „Вашку да Гама“, с височина 145 метра. Панорамната гледка от върха на кулата към града и водната шир е великолепна. В кулата-небостъргач се помещава луксозният петзвезден хотел „Мириад“ (Myriad By Sana Hotels). Кабинков лифт минава над парка и свързва кулата „Вашку да Гама“ и Океанариума.


4. Океанариумът

За минути се спускате от над 120 метра височина до водите на Океанариума, разположен близо до мястото, където река Тежу се влива в Атлантическия океан. Той също е построен за ЕXPO ’98. Когато гледате към сградата, имате усещане, че тя „плува“, а до нея стигате по двуетажен мост.

Той впечатлява с размерите и конструкцията си от стъкло и стомана. Основният резервоар на Океанариума е с размерите на четири олимпийски басейна и вместимост над 5 млн. литра вода. В Океанариума живеят над 25 000 риби, морски птици и бозайници от най-различни екосистеми. Подарете си неповторимо изживяване, наистина си заслужава да прекарате няколко часа.

5. Националният музей „Азулежу“

Заслужава си да отделите време и да посетите Националния музей „Азулежу“, намиращ се в манастир от XVI век. Там е показана цялата история на прекрасните ръчно рисувани плочки азулежу, разкриващи цели моменти от бита и историята на Португалия.

6. Манастирът „Сао Висенте да Фора“

Манастирът „Сао Висенте да Фора“ е още едно впечатляващо и заслужаващо да бъде посетено място в Лисабон. Основан е от първия крал Афонсу Енрикеш при превземането на Лисабон и е дарен на населението, чийто закрилник бил Сао Висенте. Сградата на манастира е една от слабо засегнатите по време на голямото земетресение през 1755 година. В него се е помещавал държавният архив, там е и Пантеона на последната португалска кралска династия. В манастира се съхранява най-голямата в Португалия колекция от над 100 хиляди плочки азулежу.

7. Музеят на фадото

Фадо е традиционната португалска музика, един от символите на страната. В сърцето на Лисабон, в най-стария квартал Алфама, се намира единственият по рода си Музей на фадото. Интересно е да се запознаете с историята на тази музика, да научите нещо ново за португалската китара и за най-известните изпълнители.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

8. Ботаническата градина

Чудесно място за отмора след обиколка на Лисабон е Ботаническата градина в парка „Едуардо VII“. Градината е с площ от 15 000 кв. м и е разделена на три зони. Ще видите растения от всички краища на света. Има цяла оранжерия с растителни видове от тропическите зони и дори кактусова градина. Впечатляващо е съчетанието между много растения, дървета и водни каскади.

9. Розовата улица

Атрактивна и привличаща вниманието на туристите е „Розовата улица“. Улицата се казва Nova de Carvalho, но лисабонският архитект Хосе Адрао решава преди години да я боядиса в розово, създава стойки, в които има произведения на изкуството. Така се ражда и новото име на улицата – Pink Street. Това е място за творчески събития, но има и много различни заведения за хранене.

10. Time Out Market Lisboa

Няма как да не се докоснете и до храната на Лисабон. Не пропускайте едно интересно място за хранене – Time Out Market Lisboa. Това е огромно хале, с над 35 ресторанта. Можете да опитате храни и напитки от всички краища на света. Има и сергии, от които можете да закупите плодове, месо, риба. Нужно е да изчакате звуков сигнал, след като си изберете и поръчате храна, знак, че вече е приготвена. Насладете се на прекрасна храна, хубаво вино и уникални сладкиши!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *