Всеизвестен факт е, че хората са много изобретателни. Макар че сме на планетата от сравнително кратко време, ние сме открили невероятни неща. Човешката раса винаги се е стремяла да надхвърля възможностите си.

През последните години учените не спират да изследват различни области от нашия живот. Те правят важни открития, които напълно променят представата ни за заобикалящия ни свят.

Днес ви представяме 10 открития на XXI век, без които животът на хората би бил съвсем различен.

1. Докато човек учи, мозъкът му развива нови клетки, след което унищожава някои от тях

10 интересни открития на XXI век

Учени от института „Макс Планк“ за човешко развитие в Берлин предлагат тази идея през 2017 година. Убиването на клетките не е толкова лошо, колкото звучи. Мозъкът просто премахва невроните, които не са съществени за запомнянето на новите знания.

2. Въздействието на безтегловността

През 2017 година учени от университета „Тъфтс“ изследват въздействието на безтегловността, като изпращат фрагменти от плосък червей на Международната космическа станция. След експеримента един от червеите се оказва двуглав, а други реагират странно на водата и се връщат с различни микробиоми в сравнение с останалите на земята.

3. Мишки живеят с 35% по-дълго, ако се отстранят остарелите клетки

10 интересни открития на XXI век

През 2016 година в американската клиника „Майо“ в Рочестър е направено откритието, че ако на възрастни мишки бъдат отстранени износените клетки, които не могат повече да се делят, животът им се удължава средно с 25-35%.


4. Скоростта, с която се топят ледовете

През 2016 година е установено, че скоростта, с която се топят ледовете, е по-голяма, отколкото предполагаха учените преди. Гигантските ледници на Гренландия и Антарктида се топят по-бързо. Някои от прогнозите са, че в следствие на повишаване на нивото на световния океан, цели градове и острови ще останат под водата.

5. Управляването на протези с помощта на мозъчни сигнали

10 интересни открития на XXI век

През последните години учените постигат значителни успехи в контролирането на автоматизирани части на тялото и компютрите с помощта на човешкия интелект.

6. Квантов скок в телепортацията

През 2016 година китайски учени за първи път успяха да телепортират светлинните частици, наречени фотони от земята в космоса, използвайки огледала и лазери. Този огромния успех на квантовите физици може напълно да промени начина, по който се движи енергията и информацията по света.

7. Получаване на стволови клетки по етичен път

10 интересни открития на XXI век

През 2007 г. учени накараха обикновени кожни клетки от човек да се държат като ембрионални стволови клетки. Възрастните клетки се оказват такива, които могат да бъдат какъвто и да било друг вид клетки. Това откритие може да осигури така необходимите за терапевтични цели стволови клетки, без да се налага прибягването до клониране на ембриони.


8. Откриването на вода на Марс

През 2008 г. апаратът „Феникс” на НАСА каца на планетата Марс и потвърждава наличието на вода. Това откритие дава надежди, че в тази среда могат да се развиват микроби.

9. Най-отдалечената планета – OGLE_TR-56b

10 интересни открития на XXI век

Най-отдалечената планета, която е известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Екипът направил откритието през 2003 година е ръководен от проф. Димитър Съселов, който е преподавател в Харвард, а планетата се нарича OGLE_TR-56b.

10. Изучаването на меките тъкани на динозаврите

През 2005 г. учени намират костна матрица, кръвоносни съдове и други клетки на фосилизирана кост от бедро на малък Тиранозавър рекс. Получените аминокиселини напомнят тези на съвременните пилета, което говори за връзка между динозаври и птици.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *