Гърция е моята голяма любов и мога да говоря с часове за нея.

Красива и лесно достъпна дестинация, за която със сигурност един живот не стига, за да бъде обиколена.

Днес се пренасяме в столицата на южната ни съседка и споделям с вас 10 места, които да посетите.


1. Акрополът

Щом сте в Атина, няма как да не посетите Акропола. Работи целогодишно (с изключение на национални и официални празници). Отворен е от 08:00 до 20:00, а 19:30 затваря касата. Най-хубавите часове за посещение са рано сутрин преди да стане 40 градуса и малко преди да затвори, около 18:30-19:00. Ако успеете да хванете и залез, насладата ще е пълна.

Акрополът представлява светилище с храмове и олтари. Най-голямата постройка на Акропола е Партенонът (това е първата постройка, появила се на това място). От известно време е ограден (вече няколко години), с цел запазване на мрамора.

2. Музеят на Акропола

След като слезете от Акропола задължително разгледате и новия музей на Акропола, заслужава си. Тук ще видите оригинални находки, открити на „свещената скала“.

3. Анафиотика

Квартал в Атина в околностите на Плака. Тук ще загубите представа къде сте. Малки и тесни улички, бели къщички със сини покриви и прозорчета, които създават усещането, че сте на цикладски остров.

Кварталът е основан през 19 век. Строителите на къщите са от остров Анафи, малък цикладски остров (оттам идва и името на квартала – Анафиотика). Идват в Атина, за да строят палата на цар Отон (днешния парламент). Работниците намерили квартал, където да се заселят и построили къщите си, използвайки цикладската архитектура.


4. Плака

Живописен старинен квартал в подножието на Акропола. Повечето улици са еднопосочни. В Плака гъмжи от туристи и това се дължи на множеството магазини за сувенири, галерии, таверни и ресторанти.

Докато се разхождате из уличките, може да посетите и някой от музеите, разположени там – Музей на гръцките народни инструменти, Музей на гръцкото народно изкуство, Музей на народните изкусва и традиции. Плака е наричан „Кварталът на Боговете“.

10 места, които да посетим в Атина

5. Монастираки

Името на площада идва от стара църква, разположена на площада, която преди това е била манастир. Площад Монастираки граничи с Плака. Тръгвайки на запад от Плака, ще попаднете на изпълнения с всякакви нации битпазар. Тук е препоръчително да пазите чантите и ценните си вещи, защото вероятността някой да ви преджоби е огромна.

Ако искате да си доставите пълно удоволствие, се поглезете с чаша ледена напитка, коктейл или бира Митос във винаги пълното заведение с панорамна гледка (360 Cocktailbar Restaurant). Гледката към осветения Акропол ще остане завинаги пред очите ви.

6. Улица Ерму

Главната пешеходна търговска улица в Атина, атинската Витошка. Носи името на Бог Хермес (Ερμής на гръцки, „Ермис“). Улицата свързва площад Синтагма и площад Монастираки.

7. Синтагма

Площад Синтагма (в превод от гръцки – площад Конституция) е централният площад на Атина. Намира се пред гръцкия парламент. Там може да станете свидетели на смяната на караула, която се извършва на всеки кръгъл час и продължава около 15 минути. Площад Синтагма е вторият по големина площад в Гърция. Първото място е за площад Спианада на остров Керкира.


8. Ликавитос

Хълмът Ликавитос е висок 277 метра. Оттук има приказна гледка към целия град. Вижда се Акрополът, пристанището на Пирея, а при много ясно време и остров Егина. До Ликавитос може да се изкачите пеша или с въжен лифт. На върха на хълма се намира параклис, който носи името Свети Георги. Хълмът се счита за едно от най-романтичните места в Атина. Влюбени двойки се качват, за да се наслаждават на залеза.

10 места, които да посетим в Атина

9. Археологическият музей

На всяка цена посетете археологическия музей. Имайте предвид, че е огромен и ще ви трябва един ден, половин, ако сте по-бързи и не се заглеждате по всяка експозиция. Съветвам ви да си вземете екскурзовод, защото има много неща, които няма къде да прочетете.

10. Гази

Кварталът с барове и заведения. Ако обичате нощния живот, то със сигурност трябва да го посетите.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.