Монашеството е един от най-важните обичаи на будизма. Монасите и монахините са отговорни за запазването и разпространението на будистките учения, както и за обучението на ръководни и будистки последователи.

Така будистките манастири постепенно се превърнали в центрове за обучение, където философските принципи са разработени и обсъдени.

Законите там са строги и всички, отдали се на отшелничество, спазват определени правила. Ето 10 невероятни будистки храма, където млади и стари изучават религиозно-философското учение.

1. Манастир Юмбулаганг, Тибет (Yumbulagang)
Според една легенда Yumbulagang е първата сграда в Тибет и дворецът на първия крал на Тибет – Nyatri Tsenpo. Името му в превод означава “Дворец на Майка и син”. При царуването на Нгауонг Лобсанг Гяцо (1617-1682), сградата става будистка светиня на сектата Гелугпа (жълтите шапки).

Извисява се върху хълм на източния бряг на река Ярлунг Цангпо в едноименната долина. Храмът претърпява силни поражения през Голямата Пролетарската Културната революция, но е възстановен през 1983 година. Манастирът е разделен на предна част с 3 етажа и задна част с висока кула като замък. Там се съхраняват статуите на Буда Thiesung Sangjie и на още няколко тибетски краля, между които и тази на Nyatri Tsenpo.

2. Манастир Ердене Зуу, Монголия (Erdene Zuu)
Ердене Зуу е може би най-древният оцелял будистки манастир в Монголия. Той е построен през 1585 от Abtai Sain Khan, когато се въвежда тибетският будизъм в страната. Камъни от руините на Каракорум са били използвани в строителството. Той е заобиколен от стени с участието на 100 “ступи”.

Числото 108 е свещено в будизма и вероятно целта е била този брой, но не е постигнат. Манастирът е разрушен от война през 1680 г., но е възстановен през 18 век и от 1872 г. има пълни 62 храма отвътре. През комунизма Ердене Зуу е действал само като музей, но след падането на държавното устройство през 1990 г. той отново се превръща в място за поклонение.

3. Манастир Ганден, Тибет (Ganden)
Ганден е един от “великите три” Гелугпа университетски манастира на Тибет, намиращ се в горната част на планината Wangbur, на 4300 метра надморска височина. Другите два са Сера и Дрепунг. Като най-отдалечен от Лхаса, той е най-малко населен от другите два.

През 1959 г. светинята е напълно разрушена по време на въстание, а през 1966 г. е жестоко бомбардирана от артилерията на Червената гвардия, като повечето мумифицираните органи на Tsongkhapa, основател на манастира, са били опожарени. Възстановяването на манастира продължава от 1980 г. до днес.


4. Манастир Кей Гомпа, Индия (Key Gompa)
Манастирът Кей Гомпа е будистка обител, разположена на височина 4166 метра върху хълм в долината Спити. Той е най-големият в района и е религиозен център за обучение на Ламас. Манастирът е бил нападан много пъти през дългата си история от монголски и други армии и е бил опустошаван от пожар и земетресение.

Последователните унищожения и реставрации постепенно са превърнали манастира като крепост, с храмове построени един върху друг. Той е изключителен пример за този вид манастирска архитектура от 14-ти век, която се развива като резултат от китайско влияние.

5. Храм Лама, Китай (Lama Temple)
Храмът Лама (известен още като храм Yonghe или Дворец на мира и хармонията), разположен в североизточната част на Пекин, е един от най-големите и най-важните тибетски будистки манастири в света. Изграждането на светинята започва през през 1694 г. по време на династия Цин.

По-късно, когато на власт идва император Yongzheng, той превръща едната част от сградата в будистка обител, а другата в своя резиденция. През годините много тибетски и монголски монаси са живели и учили в храма, като и днес все още има будистки поклонници там. Храмът пази 26 метра висока статуя на Буда Майтрея, издълбана от парче бяло сандалово дърво.

6. Манастир Тиксе, Индия (Thikse)
Тиксе Гомпа или манастирът Тиксе е тибетска будистка обител на сектата на Жълтите шапки (Гелугпа), основан през 15 век и известен с приликата си с двореца Потала в Лхаса. Манастирът се намира на надморска височина от 3600 метра в долината Инд в Индия и представлява 12-етажен комплекс от сгради, съдържащи множество образци на будисткото изкуство като ступи, статуи, гоблени, стенни рисунки, саби.

Една от основните атракции в манастира е статуята на Буда Майтрея, която е издигната в чест на посещението на 14-тия Далай Лама в Тиксе през 1970 година.

7. Манастир Пунакха Дзонг, Бутан (Punakha Dzong)
Величествено издигащ се на остров между сливането на реките Pho Chhu и Мо Chhu, манастирът е вторият най-стар и най-величествен дзонг в Бутан, построен по нареждане на Зхабдрунг Нгауонг Намгял. Дзонг е комбинация от крепост и манастир и подобни здания се намират във всеки район на Бутан.

Като всеки друг дзонг и Пунакха обслужва няколко цели, включително защита на региона, административно седалище на правителството и зимен дом на монасите. Манастирът е свързан със сушата, посредством дървен мост, построен заедно със сградата през 17 век. В храма се пазят много ценни реликви от времето на няколко управлявали крале.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

8. Манастир Таунг Калат, Бирма (Taung Kalat)
Построен на върха на изгаснал вулкан, будисткият манастир Таунг Калат е едно от най-красивите места в Бирма. Намира се на 50 км от Баган и за да стигнат до него, посетителите трябва да изкачат 777 стъпала до върха.

По пътя нагоре има и друго предизвикателство – малки и нахални макаци, които могат да ви ограбят при най-малкото невнимание. Цялото това усилие си заслужава, защото от върха се открива величествена панорамна гледка на целия район, включително и на древния град на Бирма.

9. Таксанг Дзонг, Бутан (Taktsang Dzong)
Разположен на ръба на 900-метрова скала, манастирът Таксанг, известен още и като Убежището на тигъра, представлява впечатляваща гледка и е неофициален символ на Бутан. До него се стига след 2-3-часов поход в планината от паркинга в близост до храма. Според легендата гуру Падмасамбхава, който разпространил будизма в Бутан, долетял в пещерата Таксанг Сенге Самдуб на гърба на тигрица и останал там за дълго да медитира.

Това подтикнало будистките поклонници да идват на тук на поклонение и така през 1692 е построен първият манастир. Трагичен пожар през 1998 г. унищожава голяма част от оригиналните сгради, в които се намират ценни картини, фрески и статуи, но днес те вече са старателно възстановени с предишната си слава.

10. Висящият манастир, Китай (Hanging Monastery)
Разположен едва по средата на 75-метрова скала, Висящият манастир е един от най-забележителните обекти в Китай. Състоящ се от 40 стаи свързани помежду си с въздушни коридори и пътеки, този забележителен монашески комплекс изглежда сякаш е залепен за стената над пропастта.

Името “Висящ” е малко подвеждащо, защото, въпреки че е подкрепен с дървени кокили, те не поемат основната тежест. Една част от манастира е вкопана в скалата, а изправените стълбове под него също спомагат за устойчивото „висене“ на постройката. Построен през 5 век, той включва будистки, даоистки и конфуциански елементи. През своята дълга история много ремонти и разширения са довели до днешния му забележителен вид и мащаб.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *