Светът е пълен с всевъзможни музеи – исторически, научни, литературни, музеи на изкуството и на религиите… Настанени удобно във впечатляващи постройки, те събират в себе си древна история и богатства от различни култури. Често бивши дворци или резиденции, самите сгради са истинско произведение на изкуството.

Под един покрив са събрани цели епохи, истории за крале и кралици, впечатляващи картини и фрески със скрити послания. За няколко часа или ден, всеки посетител може да си представи как стои редом до Тутанкамон или как наблюдава Леонардо да Винчи, докато рисува Мона Лиза.

Днес ви представяме едни от най-интересните музеи в света. И, разбира се, това далеч не са всички, които човек си заслужава да посети…


1. „Лувър“, Париж, Франция

Невъзможно е целият музей да се разгледа за един ден. „Лувърът“ първоначално е бил дворец на френските крале, построен на мястото на още по-стара крепост от Средновековието. Строежът на този световен шедьовър започва още през 1546 г. Стъклената пирамида, която се издига в средата на квадратния двор е построена през 1989 г. и служи за главен вход на посетителите. „Лувърът“ още е наричан Музеят на музеите. Тук се съхраняват едни от на-известните произведения на изкуството – „Мона Лиза“, „Венера Милоска“, „Давид срещу Голиат“ и много други.

2. „Метрополитън“, Ню Йорк, САЩ

Това е най-богатият музей в Америка, с една от най-впечатляващите колекции от картини и най-голямата такава извън Европа. Музеят е основан през 1870 г. от група американски бизнесмени и любители на изкуството. Той е открит за широката общественост на 20 февруари 1872 г. В „Метрополитън“ може да намерите едни от най-известните картини в света, например „Кипариси“ (1889 г.) на Винсент Ван Гог. Музеят се посещава от около 5 милиона души годишно.

3. „Гугенхайм“, Ню Йорк, САЩ

Музеят е наречен на Соломон Гугенхайм, който колекционира произведения на изкуството. Той изпраща писмо до Франк Лойд Райт, с молба да проектира сграда, в която да бъдат поместени експозициите. „Гугенхайм“ отваря врати през 1959 г., 10 години след смъртта на Соломон Гугенхайм и 6 месеца след смъртта на Райт. Музеят е дом на едни от най-известните картини на Марк Шагал – „Цигуларят“ (1923 г.) и „Жълтата крава“ (1911 г.).


4. „Прадо“, Мадрид, Испания

Думата „прадо“ означава ливада. Името на музея идва от парка „Прадо де Сан Йеронимо“. Сградата на „Прадо“ започва да се строи през 1785 г. Колекцията от картини възлиза на около 8600, като едва една осма от тях са изложени. В световен мащаб се смята, че музеят има „най-голяма концентрация на шедьоври на квадратен метър“.

5. „Британският музей“, Лондон, Великобритания

Сградата на музея е завършена през 1848 г. Покривът на вътрешния двор е изграден от стъкло и стомана, като цялата конструкция се състои от 1656 двойки стъклени плоскости. В „Британския музей“ се съхранява известният Розетски камък, който е открит през 1799 г. край град Розета в делтата на река Нил, при разкопки на древната крепост Ал-Рашид. Смята се, че на този камък, изграден изцяло от базалт, са изписани три версии на указ от Птолемей пети, издаден в Мемфис през 196 г. пр.н.е.

10 от най-впечатляващите музеи в света

6. „Египетски национален музей“, Кайро, Египет

Съществува от 1858 г. и е основан от френския египтолог Огюст Мариет. Музеят е на два етажа, като гробницата на Тутанкамон е разположена на горния етаж. Тя е открита през 1922 г. от англичанина Хауърд Картър. Намерени са повече от 3500 артефакта, които са преместени в Националния музей. Египетският музей има повече от 100 раздела, 120 000 изложени експоната и още толкова, прибрани в хранилището.

7. „Музеите на Ватикана“, Ватикан

Папа Юлий втори основава музеите през 16 век. Ватиканските музеи включват 11 музея, 5 галерии и 1400 зали, от които най-впечатляващи са Сикстинската капела и Стаите на Рафаело. Сикстинската капела е официалната резиденция на папата. Храмът носи името си от папа Сикст IV, който поръчва възстановяване на старата Капела Магна. Стаите на Рафаело са 4 на брой зали – Залата на Константин, която е най-голямата, Залата на Хелиодор – името идва от стенописа „Изгонването на Хелиодор“, Залата на подписването – тази зала е била работен кабинет на папата, в нея е подписвал укази, и Залата на пожара в Борго – селище близо до Рим.


8. „Галерия Уфици“, Флоренция, Италия

Сградата на галерията е построена в периода 1560-1580 г. Тя се състои от две свързани крила, украсени с аркади. „Уфици“ има общо 45 изложбени зали, без да се брои т.нар коридор „Вазари“, който първоначално е служел като таен вход за Медичите. Той води по моста Понте Векио, над река Арно, до двореца Пити. Коридорът сега служи като галерия, в която са изложени автопортрети на прочути художници – от Вазари до Делакроа.

9. „Ермитаж“, Санкт Петербург, Русия

„Ермитажът“ е дом на най-голямата художествена колекция в света и най-големият музей в Русия. Тук можете да видите и известните „Яйца на Фаберже“. Някога е бил зимен дворец за руските крале и императори. В музея има около 3 милиона експоната. Музеят е основан през 1764 г. от Екатерина II, но е открит за посещения едва през 1852 г. Той има 400 зали с обща дължина от 22 километра. Ако прекарвате на експонат по 1 минута, 8 часа на ден, за 11 години ще успеете да разгледате всичко.

10. „Дворцовият музей“, Пекин, Китай

Забраненият град в Пекин е превърнат в дворцов музей, открит за публика. Някога китайците са смятали, че това е свещена земя, на която могат да стъпват само императорското семейство и избрани слуги. Най-красивият от четирите входа на музея е вратата „Умън“. Тя се издига в северната част на т.нар. „Площад на спокойствието“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.