10 любопитни факта за диамантите

Диамантите или брилянтите (обработените диаманти) имат една ясна и проста функция – да правят хората щастливи. Тези скъпоценни камъни се радват на човешкото внимание от хилядолетия.

Името „диамант“ произлиза от гръцката дума ἀδάμας – несломим, несъкрушим заради високата му твърдост и устойчивостта му на корозия. Те са сред най-ценените скъпоценни камъни в бижутерията, но изкуствените намират широко приложение и за промишлени цели.

Диамантите най-често са безцветни, прозрачни или с жълтеникав до кафеникав оттенък. Най-рядко срещани са цветните диаманти, които могат да бъдат розови, с оттенък на коняк, оранжеви, пурпурни, зелени, сини, синьосиви, червени и черни.

Стойността на обработените диаманти се определя от 4 критерия – тегло, цвят, форма на обработка и чистота. Обикновено диамантите са мечтано украшение за повечето жени, а заради своята бляскава магичност те неведнъж са възпявани в песни и са били в основата на филмовите сценарии.

1. Формиране

Диамантите се образуват на 150-200 километра под земната повърхност. Към повърхността ги изтласкват вулканичните изригвания. Има данни, че някои диаманти са на повече от три милиарда години.

2. Структура

Диамантите са съставени само от един елемент – въглерод. Своята красива и рядка кристална структура те получават благодарение на високото налягане и топлината под земната повърхност. Тези фактори превръщат обикновените въглеродни атоми в любимия на жените скъпоценен камък.

10 любопитни факта за диамантите

3. Ценност

Човечеството е запленено от красивите камъни от хилядолетия. Съществуват доказателства, че още през IV век пр.Хр. диаманти са били добивани и предлагани на пазарите в Индия.

4. Твърдост

Нешлифованите диаманти са естествен минерал с изключително голяма твърдост. Единственото нещо, което може да надраска повърхността му е друг диамант.

5. Суеверия

Древните индуси слагали диаманти като очи на своите религиозни статуи. Те вярвали, че тази традиция предпазва собственика на статуята от опасност. Древните гърци и римляни пък били убедени, че диамантите са сълзите на боговете или частица от падащи звезди.


6. Лечебни свойства

През Средновековието на диамантите били приписвани различни лечебни свойства – от отпадналост и умора до психически заболявания.

7. Най-големият

Най-големият диамант, откриван някога в света е Кулинан. Теглото му е 3 106.75 карата (621.35 грама). Невероятната скъпоценност е открита случайно в мина в Южна Африка през 1905 година. За съжаление няколко години по-късно диамантът бил разбит на 9 големи камъка и 100 по-малки. Шлифоването им в брилянти отнело 2 години на ювелирите.

8. Основен доставчик

Известно е, че Индия е била най-големият доставчик на диаманти в миналото. В началото на XV век индийските диаманти започват да се предлагат във Венеция и други европейски търговски центрове. До ХVIII век обаче износът силно намалява и основен доставчик на диаманти става Бразилия. След XIX това е Южна Африка. Днес диамантите се добиват в много части на света, но най-добрите произлизат от мините в Канада, Ботсвана, Намибия и Русия.

10 любопитни факта за диамантите

9. От лабораторията

Знаете ли, че създадените в лаборатории диаманти имат идентична химична структура и физични свойства на естествените диаманти, добити под земята. Само най-добрите бижутери по света са способни да различат истинския диамант от изкуствения.

10. Диамантена планета?

През 2012 година астрономи откриха планета, два пъти по-голяма от Земята, чиято повърхност е покрита с диаманти. Скалистата планета се намира в съзвездието Рак, на около 40 светлинни години от Земята и обикаля около звезда, която прилича на нашето Слънце. Според изследователите близо една трета от масата на планетата е съставена от диаманти.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *