Евтини самолетни билети

Великолепният и тайнствен Египет е като магнит за туристите със своята хилядолетна история, величието на пирамидите, мистиката на Фараоните, очарованието на пустинята Сахара и легендарната река Нил.

Египет не спира да удивлява, колкото и да си мислим, че познаваме тази държава в североизточната част на Африка. Ето 10 интересни факта за Египет, които ще изненадат дори Фараоните.

1-ва по най-дълго царуване в историята

Най-дългото царуване в историята се е случило в Египет 2000 години преди Христа. Именно тогава фараонът Пепи II управлява Египет в продължение на цели 94 години. Той се възкачва на престола едва на 6-годишна възраст и се задържа на трона до дълбока старост.


2 милиона каменни блока

Толкова са били необходими за построяването на Хеопсовата или Великата пирамида. Всеки камък е с тегло около 2.5 тона, подредени в 203 реда. Между другото, противно на общоприетото мнение, пирамидите в Египет са построени не от роби, а от хиляди свободно практикуващи строителни работници, на които била осигурявана питателна храна и спални помещения с охрана.


3 календара

В древен Египет използвали три календара – 365-дневен фермерски календар; 3-сезонен календар, базиран на изгрева на звездата Сириус, както и религиозен лунен календар. Познатото деление на годината – 365 дни, 12 месеца по 30 дни, също произлиза от Древен Египет.

4 основни привилегии за жените

Древните египтянки имали много повече права и свобода от тези в Европа по това време. Те имали право да притежават лично недвижимо имущество, да развиват собствен бизнес, дори да инициират развода си, но най-главното – жените в Египет имали правото да упражняват каквато професия решат, например лекар.


5 процента

Поради климатичните особености, 90 процента от населението на Египет е съсредоточено върху едва 5.5% от територията на страната. В същото време Египет се нарежда на 15-о място в света по големина на населението.

6 обекта от Слънчевата система

Древните египтяни били бележити астрономи. Освен, разбира се, Слънцето, те познавали още Меркурий, Венера, Сатурн, Марс и Юпитер. В Древен Египет било широко разпространено и гадаенето по звездите.


7-стотин йероглифа

Йероглифите не били единственият вид писменост, позната в Древен Египет. В действителност йероглифното писмо било използвано сравнително рядко – предимно в официални съобщения, ритуални надписи, религиозни текстове. Историците познават около 700 египетски йероглифа, като значението на някои от тях и до днес остава загадка.

8 чудо на света

От всичките седем чудеса на света, до наши дни е оцеляло само едно – Египетските пирамиди в Гиза. За мнозина обаче осмото чудо на света е Големия Сфинкс – огромната статуя с човешка глава и тяло на лъв, която пази покоя на фараоните, погребани в пирамидите. Хилядолетният монумент остава неподвластен на времето, но човешката намеса причинява доста щети на статуята – върху нея са се обучавали в стрелба, част от брадата му е отчупена и пренесена в Британския музей, а носът е счупен при нашествието на Наполеон и неговата армия.


9 болести (поне) били лекувани с прах от мумия

Преди няколко столетия, когато Европа буквално била обхваната от мания по Древен Египет, се ширило мнението, че прах от мумия може да лекува редица болести. За 3000 години в Древен Египет били мумифицирани близо 70 милиона хора и животни. Голяма част от тях били унищожени именно поради схващането, че прахът им има лечебни свойства.

10 страни, освен Египет, използват вода от Нил

Въпреки че Нил не е най-дълбоката река в света, тя е втората по дължина, след Амазонка. Нил е единствената река в Северна Африка, която протича през пустинята Сахара и носи своите води до Средиземно море, като се явява източник на живот в сухата пустиня. Освен Египет, от този природен дар се възползват още 10 държави – Бурунди, Кения, Конго, Руанда, Судан, Южен Судан, Танзания, Уганда, Еритрея, Етиопия. Абсолютен рекорд!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.