През годините България е имала 5 столици, като първата е Плиска до около 893 година, втората – Велики Преслав. Трета е Охрид, столица на Българското царство през 10 и 11 век, обявена за такава от Цар Самуил. Четвърта по ред е старопрестолната – Велико Търново, столица на второто българско царство и остава такава до 1393 година, когато пада под турско робство.

На 10 февруари 1879 година се приема Търновската конституция, с което се поставя началото на Трето българско царство, а начело е княз Александър Батенберг. Петата и настояща столица на България е София. Тя е избрана за център на княжество България по предложение на Марин Друмев на 3 април 1879 година. Интересен факт е, че София печели гласуването за столица с два гласа преднина пред Велико Търново.

Предвид динамичното развитие на нашия свят, технологиите и бързия достъп до интернет, където и да се намираме, то така се получава и с интереса от малките селища към по-големия град. Мотото на град София е „Расте, но не старее“.

Често столицата на дадена държава е център на дейности от много голямо значение за страната. Обикновено това е градът, в който се намират правителството и другите висши органи на държавната власт. Разбира се има и изключения, като Холандия, където столицата е Амстердам, а правителството е в Хага.

В монархиите например, столицата се намира там, където е кралското семейство. Смята се, че столицата е и най-големият град в държавата, но и тук има изключение: в Швейцария столицата е Берн, но най-големият град е Цюрих. Това не важи за София, тя е най-големият град у нас с население над 2 милиона души.

И макар столицата на България да не носи името на страната ни, днес ще ви запознаем с 10 държави в света, чиито столици са техни съименници.


1. Монако

10 държави, съименници със своите столици

Монако е конституционна монархия и град-държава в Западна Европа, разположена на Френската ривиера между Средиземно море и Франция. То е една от петте европейски микродържави и втората най-малка страна в света. Монако е най-гъсто населената държава на Земята с население от 32 410 души, живеещи на площ от 1,95 кв.км.

2. Люксембург

10 държави, съименници със своите столици

Люксенбург e вътрешноконтинентална държава в Северозападна Европа със столица едноименният град Люксембург. С население от 549 680 души, Люксембург е сред най-малките суверенни държави в Европа.

3. Алжир

10 държави, съименници със своите столици

Алжир е столицата и най-големият град в Алжир. Градската част на има 2 364 230 жители, а населението на цялата столична област е 2 988 145 души. Столицата е основана през 944 г.


4. Сан Марино

10 държави, съименници със своите столици

Сан Марино е република, но също и диархия. Това е вид управление или иначе казано, държавата се управлява от двама владетели с еднаква власт. Държавните глави са капитан-регенти, които се избират за 6 месеца измежду членовете на Големия генерален съвет. Изпълнителен орган – капитан-регентите съвместно с Държавния конгрес. Население – 27 хил. жители.

5. Гватемала

10 държави, съименници със своите столици

Гватемала е столицата, най-гъсто населеният и най-големият град на едноименната държава. Градът се намира в централната-южна част на страната, на 1533 м надморска височина и към 2012 г. има население от 2 149 107 жители.

6. Абу Даби

10 държави, съименници със своите столици

Абу Даби е най-голямото и най-населеното емирство в страната. Заема площ от близо 67 500 км, което прави около 93,7676% от територията на ОАЕ. Населението му е 896 751 души към 2009 г. По суша се простира на юг до оазиса Лиуа, където са едни от най-големите пясъчни дюни, а на изток – до древния оазис Ал Айн. Столицата се намира в централната част на крайбрежието на ОАЕ. Селището е основано през 1760-те години. Става седалище на владетелите на емирство Абу Даби през 1795 г. Островът придобива важност в по-късни години, главно след откриването на нефтени залежи.

7. Тунис

10 държави, съименници със своите столици

Едноименната столица е разположена в северната част на страната на бреговете на Туниското езеро и Средиземно море, свързани с канал помежду си. Населението на града е 747 240 души според преброяването от 2014 г.


8. Сингапур

10 държави, съименници със своите столици

Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия, разположена в южната част на Малайския полуостров. Сингапур е една от най-гъсто населените страни в света (6489 д/km²). Населението е много разнообразно етнически – китайци (77%), малайци (14%), индийци (7%). Останалите 2% са европейци, японци и други народности.

9. Сан Салвадор

10 държави, съименници със своите столици

След провъзгласяването на независимостта на Салвадор през 1821 г. градът става негова столица. Градът претърпява голям прираст на населението през 20 век. През 1900 г. в него са живели 138 000 души, което трайно започва да се увеличава и до 1990 година градът достига население от над 1,5 милиона. Сан Салвадор е столица и най-голям град на централноамериканската държава Салвадор. Градът е с население от 2 442 017 жители до 2011 година и обща площ 72,5 км.

10. Панама

10 държави, съименници със своите столици

Панама е столицата от 1903 г. и най-големият град на държавата Панама. Намира се на Панамския канал. Населението на града е 708 738 жители към 2000 г. Основан е от испанци на 15 август 1519 г. на мястото на индианско селище. Панама е политическият, административният и културният център на страната. Общото население на страната към 2008 година е 3 309 679 души.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *