Евтини самолетни билети

През годините България е имала 5 столици, като първата е Плиска до около 893 година, втората – Велики Преслав. Трета е Охрид, столица на Българското царство през 10 и 11 век, обявена за такава от Цар Самуил. Четвърта по ред е старопрестолната – Велико Търново, столица на второто българско царство и остава такава до 1393 година, когато пада под турско робство.

На 10 февруари 1879 година се приема Търновската конституция, с което се поставя началото на Трето българско царство, а начело е княз Александър Батенберг. Петата и настояща столица на България е София. Тя е избрана за център на княжество България по предложение на Марин Друмев на 3 април 1879 година. Интересен факт е, че София печели гласуването за столица с два гласа преднина пред Велико Търново.

Предвид динамичното развитие на нашия свят, технологиите и бързия достъп до интернет, където и да се намираме, то така се получава и с интереса от малките селища към по-големия град. Мотото на град София е „Расте, но не старее“.


Често столицата на дадена държава е център на дейности от много голямо значение за страната. Обикновено това е градът, в който се намират правителството и другите висши органи на държавната власт. Разбира се има и изключения, като Холандия, където столицата е Амстердам, а правителството е в Хага.

В монархиите например, столицата се намира там, където е кралското семейство. Смята се, че столицата е и най-големият град в държавата, но и тук има изключение: в Швейцария столицата е Берн, но най-големият град е Цюрих. Това не важи за София, тя е най-големият град у нас с население над 2 милиона души.

И макар столицата на България да не носи името на страната ни, днес ще ви запознаем с 10 държави в света, чиито столици са техни съименници.


1. Монако

Монако е конституционна монархия и град-държава в Западна Европа, разположена на Френската ривиера между Средиземно море и Франция. То е една от петте европейски микродържави и втората най-малка страна в света. Монако е най-гъсто населената държава на Земята с население от 32 410 души, живеещи на площ от 1,95 кв.км.

2. Люксембург

10 държави, съименници със своите столици

Люксенбург e вътрешноконтинентална държава в Северозападна Европа със столица едноименният град Люксембург. С население от 549 680 души, Люксембург е сред най-малките суверенни държави в Европа.

3. Алжир

Алжир е столицата и най-големият град в Алжир. Градската част на има 2 364 230 жители, а населението на цялата столична област е 2 988 145 души. Столицата е основана през 944 г.


4. Сан Марино

10 държави, съименници със своите столици

Сан Марино е република, но също и диархия. Това е вид управление или иначе казано, държавата се управлява от двама владетели с еднаква власт. Държавните глави са капитан-регенти, които се избират за 6 месеца измежду членовете на Големия генерален съвет. Изпълнителен орган – капитан-регентите съвместно с Държавния конгрес. Население – 27 хил. жители.

5. Гватемала

Гватемала е столицата, най-гъсто населеният и най-големият град на едноименната държава. Градът се намира в централната-южна част на страната, на 1533 м надморска височина и към 2012 г. има население от 2 149 107 жители.

6. Абу Даби

10 държави, съименници със своите столици

Абу Даби е най-голямото и най-населеното емирство в страната. Заема площ от близо 67 500 км, което прави около 93,7676% от територията на ОАЕ. Населението му е 896 751 души към 2009 г. По суша се простира на юг до оазиса Лиуа, където са едни от най-големите пясъчни дюни, а на изток – до древния оазис Ал Айн. Столицата се намира в централната част на крайбрежието на ОАЕ. Селището е основано през 1760-те години. Става седалище на владетелите на емирство Абу Даби през 1795 г. Островът придобива важност в по-късни години, главно след откриването на нефтени залежи.

7. Тунис

Едноименната столица е разположена в северната част на страната на бреговете на Туниското езеро и Средиземно море, свързани с канал помежду си. Населението на града е 747 240 души според преброяването от 2014 г.


8. Сингапур

10 държави, съименници със своите столици

Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия, разположена в южната част на Малайския полуостров. Сингапур е една от най-гъсто населените страни в света (6489 д/km²). Населението е много разнообразно етнически – китайци (77%), малайци (14%), индийци (7%). Останалите 2% са европейци, японци и други народности.

9. Сан Салвадор

След провъзгласяването на независимостта на Салвадор през 1821 г. градът става негова столица. Градът претърпява голям прираст на населението през 20 век. През 1900 г. в него са живели 138 000 души, което трайно започва да се увеличава и до 1990 година градът достига население от над 1,5 милиона. Сан Салвадор е столица и най-голям град на централноамериканската държава Салвадор. Градът е с население от 2 442 017 жители до 2011 година и обща площ 72,5 км.

10. Панама

10 държави, съименници със своите столици

Панама е столицата от 1903 г. и най-големият град на държавата Панама. Намира се на Панамския канал. Населението на града е 708 738 жители към 2000 г. Основан е от испанци на 15 август 1519 г. на мястото на индианско селище. Панама е политическият, административният и културният център на страната. Общото население на страната към 2008 година е 3 309 679 души.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.