„Опознай родината, за да я обикнеш!“

Думите на Алеко Константинов предават от поколения на поколение и на всяко едно от тях напомнят, че родината ни е наистина прекрасна.

Да, дори и да не сте най-отявленият патриот, обиколка из туристическите забележителности в България със сигурност ще ви накара да я заобичате.

А ако сте фенове на спиращите дъха гледки, следващите редове са за вас. Днес ще ви разходим до 10 места, които ще ви предложат точно това – невероятни гледки, на които можете да се насладите още този уикенд.


1. Паметникът на Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа се намира на връх Хаджи Димитър. Бузлуджа всъщност е старото име на върха. Намира се в Шипченско-Тревненския дял на Централна Стара Планина. Гледката там представлява обширни планински слонове, на един от които се вижда легендарният за българите паметник – Шипка.

2. Устието на река Велека

Гледката към устието на река Велека при Синеморец изпълва погледа с различни нюанси синьо. Там може да се види контрастът между цветовете на сладката вода на река Велека и солената на Черно море. Идеално място за плаж.

3. Белоградчишките скали

Освен че Белоградчишките скали са невероятни сами по себе си, гледката към самите тях е невероятна. За всяка от различните форми съществува отделна легенда – наричани са на хора или предмети, на които приличат или напомнят. А панорамата от скалите отнася туристите в мистерията на българските гори.


4. Крепостта Царевец

Гледката от крепостта Цаверец във Велико Търново пренася туристите в съзнанието на древните български царе. Оттам може да се почувствате като истински владетел на българските земи.

5. Мальовишко било

Гледката от Мальовишко било, разположена в Северозападна Рила, разкрива красотата и мистичността на Рилския манастир. Може да видите блясъка на светата обител, обградена от горите на Рила планина.

6. Нос Калиакра

Гледката към Северното Черноморие от нос Калиакра е невероятна! Може да се насладите на „синята безбрежност на морето,“ както го описва поетът Никола Вапцаров. Също така съвкупността от археологически останки и морето дава на туристите усещането сякаш са насред древните морски битки отпреди новата ера.

7. Кобилини стени

Кобилините стени представляват отвесни варовикови скали с вълнообразна форма, гледащи към Искърския пролом. Истински на красивите панорамни пейзажи можете да се наслладите от хижа „Пършевица“ във Врачанския балкан, достъпна и с кола от град Враца.


8. Язовир „Въча“

Язовирът е скрит в родопския масив и е един от най-големите в България. Площта му е 4,97–5,2 км2, а водният обем – внушителните 226 120 000 м3. А извън сухата статистика… гледката към него ще ви накара да усетите красотата на българската природа.

9. „Копитото“

Местността „Копитото“ е разположена над град София в планината Витоша. Може да откриете красива гледка над столицата и денем, и нощем. Също така „Копитото“ е сборно място на млади туристи и студенти от цялата страна.

 10. „Кончето“

Гледката от труднодостъпната седловина в Северен Пирин разкрива мистичността и величието на планините. Много алпинисти и туристи се затрудняват да преминат през „Кончето“, но дори и най-неопитните с лекота могат да се отправят натам при хубаво време.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.