Евтини самолетни билети
„О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин…? “

България е малка по територия държава, но в нея има толкова много невероятни неща, с които всеки българин трябва да се гордее – природа, култура, история и велики българи, които са оставили отпечатък за бъдещите поколения.

Всеки от тях заслужава почит и уважение, всяко тяхно постижение заслужава да бъде запомнено. В тази класация място намериха не толкова известни, но гениални българи, чиито труд и усилия заслужават най-искреното ни възхищение.

1. Първият български илюзионист

Никола Димитров Коцев, с артистичен псевдоним Ник Дим Кос, е роден в София през 1901 г. Още от 15 годишен се увлича по фокусите, като един от тях става световно известен – „Дамата във въздуха“.


2. Създателят на морската градина в Бургас

Георги Духтев е впечатлил самия цар Фердинанд, който изпраща момчето в елитен австрийски университет. През 1910 г. Георги Духтев печели голям проект за създаването на морска градина в град Бургас. Той внася цветя и храсти от цял свят – Италия, Франция, Ливан, Мадагаскар и други.

10 забравени българи и техните постижения

3. Откривателят на нивалина

Голямото откритие на професор Димитър Пасков става по време на епидемия от детски паралич в Европа. Той случайно вижда как едно болно момиче, по погрешка изпива чаша с вода, в която е имало блатни кокичета. След време състоянието на детето се подобрило и професорът започнал със своите опити. Той извлякъл галантамин от листата на блатното кокиче и е кръстил новото лекарство „нивалин“.

4. Първият български ядрен физик

Елисавета Карамихайлова има повече от 40 научни труда, анализи и множество публикации. Заедно с Мариета Блау тя публикува доста обширен труд за полония и проникването на гама лъчите. Всичко това ѝ спечелва престижна стипендия в университета в Кеймбридж.


5. Откривателят на Lactobacillus bulgaricus

Стамен Григоров е микробиолог, който на 27-годишна възраст започва да прави изследвания на българското кисело мляко. След множество опити, той открива така известната ни вече бактерия. Благодарение на него, нашето кисело мляко става известно в цял свят. Родната му къща, в района на град Трън е превърната в Музей на киселото мляко.

7. Първото българско списание

Негов създател е Константин Фотинов. Той е роден в Самоков през 1790 година. През 1842 година излиза първият брой на списанието – „Любословие“. За съжаление то се печата само 4 години. Твърди се, че издаването му е спряно поради недостиг на финанси или налагане на цензура от Османската империя.

10 забравени българи и техните постижения

6. Паметникът на свободата

Пеньо Атанасов – Бомбето е строителен предприемач, който е свързан с паметника на Шипка. Той е този, който довършва грубата работа по проекта, но така и не получава признание приживе. Паметникът отваря на 26 август 1934 г. и повече от сто хиляди българи изкачват 894-те стъпала до върха.

9. Първият български вестник

Повлиян от Константин Фотинов и първото българско списание, Иван Богоров решава да издаде първия български вестник – „Български орел“. Първият брой се появява на паметната дата 20 април 1846 г. в Лайпциг. За огромно съжаление и въпреки интересното съдържание, от вестника излизат само три броя преди да бъде спрян.

9. Минералогията в България

Георги Бончев е основоположникът на минералогията у нас. Минералите са онези блестящи красиви „камъчета“, които се срещат в скалите и са техни съставни части. Георги Бончев е бил доцент по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е участвал в три войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. През 1911 г. заедно с Георги Златарски правят първата подробна геоложка карта на България. Георги Бончев казва: „Българските скали пазят енергията на милиони години еволюция“.

10 забравени българи и техните постижения

10. Да обиколиш Европа с велосипед

Христо Бучекчиев, родом от Севлиево, е първият българин, обиколил Стария континент с колело. Той е изминал близо 10 000 километра, карайки. Преминал е през много държави – Финландия, Белгия, Унгария, Сърбия, Германия, Румъния и други.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.