Евтини самолетни билети

Докато всички бяха запленени от морските си приключения или тръпнеха в очакване да дойде и техният момент това лято, в ръцете ни попадна една книга, която определено приковава вниманието. Още корицата ни води към място, на което човек истински усеща връзката си с природата.

Богатият журналистически опит на автора Ива Петрони и майсторството на фотографа Димитър Алексов ни отвеждат на неповторимо пътешествие с книгата „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България“. Приключението включва 260 километра, пет планини, общо около две седмици път пеша и някои от най-красивите и спиращи дъха гледки, на които човек може да се наслади в България. А Ива е нашият гид за българската част от европейския туристически маршрут Е-4, която минава през Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка.

10 въпроса, 10 отговора: Ива Петрони
Снимка: Виктор Кожухаров

Дори и да не можем да изминем целия този път наведнъж, авторката се е погрижила да раздели всеки от 13-те етапа от маршрута като отделно пътуване, което можем да осъществим за ден или два. Цялата необходима информация за прехода – GPS координати, възможности за достигане до началните и крайни точки без кола, възможности за спане, набавяне на вода и храна, както и други забележителности, които си заслужава да бъдат посетени в района. Книгата съдържа и полезни схеми, карти и съвети за безопасност в планината, а също и информация за евентуални проблеми с обхвата на мобилните телефони.


Страстта си към природата Ива Петрони успешно съчетава с ангажиментите в единственото тренировъчно телевизионно студио в България, чийто основател е самата тя. Била е журналист във вестник „24 часа“, БНТ и Нова ТВ, а дебюта си като писател прави с книгата „Истории за планини и хора“ през 2006 година. Майка е на две деца, а днес – и героят ни този месец.

1. Какво е първото нещо, което правиш, когато се събудиш?

Пия кафе, изпращам малката на училище и отивам в студиото. Работа ме чака.

2. Кой е най-вълнуващият човек, когото някога си срещала?

Непрекъснато се срещам с хора. Винаги е вълнуващо. С всеки по различен начин.

3. Кое е последното нещо, което търси в Google?

За папагалите. На премиерата на книгата ми подариха един – Коко. Но не можел да живее сам. Сега имаме и Жаки. Към това прибавете котка и куче. Затова мисля да сложа на вратата табелка „Със зайците – дотук!”. Знае ли човек… 🙂

10 въпроса, 10 отговора: Ива Петрони4. Какво може да те разплаче?

Филм. Книга. Ситуация.

5. А какво – да те разсмее от сърце?

Нов, къс и смешен виц. Хиляди други неща.

6. Коя е най-абсурдната ситуация, в която си попадала?

Вие сигурни ли сте, че имате толкова свободно време да ме изслушате?

7. Как би се описала с три позитивни и с три негативни думи?

Стига една – Близнак. Като изпадна в мрак, по-добре да си стоя вкъщи – за ваша и моя сигурност. Когато е светлина – мога да прегърна целия свят.

8. Какво би правила с удоволствие, но все не ти остава време?

Да се науча да танцувам танго, да яздя и да се запиша на Тай Чи.

9. С кого би искала да се смениш за един ден и защо?

С никого. Никога.

10. Как си представяш живота си след 10 години?

По трудния начин научих прост урок – човек не знае какво го чака зад ъгъла. Камо ли след 10 години.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.