Освен с първия университет в света, броя на медицински центрове, лалетата и града си, построен върху два континента, Турция може да се похвали и с не малкото си автори, известни из целия свят.

От къси разкази, през поезия, до политически романи, турските писатели вече векове наред успяват да удивят читателите си със внимание към детайла и спиращи дъха истории.

За това и днес сме ви приготвили 10 турски автори, които определено си струва да прочетете, поне веднъж в живота си.

1. Орхан Памук

Носителя на Нобелова награда за литература от 2006 година е и най-популярният в последното десетилетие у нас. Книгите му са преведени на над 40 езика и освен с прозата си, която успява да вплете културата на Изтока и Запада по изключително увлекателен начин, Памук е известен и като международен сценарист. „Сняг“, „Името ми е червен“ и „Бялата крепост“ са сред най-известните му заглавия.

2. Сабахатин Али

Али остава любим писател на Турция най-вече заради твърдите си политически убеждения. Арестуван е през 1933 година с обвинение за критика към режима на Ататюрк, а по време на Втората световна война негови книги са били публично изгаряни. Смъртта му и до днес е обвита в мистерия. По повод убийството му на граничния пункт на Лозенград (Къркларели), видния френски писател Луи Арагон пише: „Убиха турския Горки“.

„Мадона в кожено палто“ е един от романите му с най-много продадени тиражи в международен план. Историята разказва за млад мъж, който се мести от Турция в Берлин, където се запознава с жена, която ще го преследва до края на живота му.

10 турски автори, които си струва да прочетете

3. Решат Нури Гюнтекин

Създателя на „Чучулигата“ и „Листопад“, по чийто мотиви беше създаден и най-награждавания сериал в Турция. Макар и починал през далечната 1956 година, Решат Нури остава един от най-значимите писатели на миналия век за страната. Негови творби и до днес са част от задължителната учебна подготовка на децата в гимназията най-вече заради темите, засягащи тогавашната провинциална Турция и процеса ѝ на модернизиране по времето на Ататюрк.

4. Елиф Шафак

Писателката на „Любов“ и „Копелето на Истанбул“ не е чужда като име на повечето българи. Популярна е най-вече с разсъжденията си за феминизма, преплетен с традициите на Изтока. Истанбул, от своя страна, заема главна роля в творчеството ѝ. Винаги го описва в женски род и определя града с думите: „Истанбул е като голяма многоцветна матрьошка – отваряш я и намираш друга кукла вътре. Отваряш и нея, и отново намираш нова кукла. Той е като коридор с огледала, където нищо не е точно както изглежда. Човек трябва да е предпазлив, когато вмества Истанбул в определени категории. Ако има нещо, което този град не харесва, то това са клишетата.“ А ние, изхождайки от думите ѝ, бихме казали, че Шафак и Истанбул, определено са като сестри.


5. Азиз Несин

Известен по-скоро с хапливия си език и политическата си позиция, Несин определено е един от най-важните писатели в Турция. Сред основните теми на разказите и романите му са бюрокрацията и икономическото неравенство. През 1972 година основава фондация „Несин“, с която цели всяка година да взима под попечителство 4 бедни деца, осигурявайки им подслон и образование до момента, в който се сдобият с професия. „Зюбюк“, „Един луд избяга“ и „Честито, господине!“ са сред най-продаваните му заглавия в над 30 държави.

6. Назъм Хикмет

Основоположник на турската революционна поезия, лауреат на „Международната награда за мир“ и често наричан „романтичният революционер“. Назъм Хикмет е прекарал общо 17 години по затворите или в изгнание, заради острия си език.

През 1951 година, по искане на българското правителство, Хикмет заедно с Блага Димитрова и други отговорни лица от комунистическата партия, се заемат със задачата да спрат изселващите се на големи групи турци от България в Турция. През 1955 година, Блага Димитрова издава книгата „Назъм Хикмет в България“, където разказва за вълнуващото им пътуване из турските села в България.

7. Яшар Кемал

Гласът на демокрацията сред писателите от миналия век на Турция. Първият номиниран писател от турски произход за Нобелова награда и един от най-утвърдените автори на южната ни съседка. Романите му, сред които и най-популярният „Мемед, моят ястреб“, са преведени на десетки езици. Освен носител на френския Орден на почетния легион, през целия си живот е спечелил близо 40 награди за творчество. Макар и да изглежда, че политиката е корена на вдъхновението му, мнението му за политиката е, че „тя заплашва изкуството„.


8. Орхан Кемал

Макар и роден и израснал в заможно семейство, Кемал не успява да завърши средното си образование и се принуждава да прекара по-голямата си част от живота по фабриките като общ работник. Този сблъсък с тежкия физически труд напълно променят посоката на творчеството му, а през 1938 година е арестуван за четене на Горки и Назъм Хикмет, с които и прекарва 5 годишния си престой в затвора и го тласва да създаде някой от най-прочутите си творби.

Персонажите и историите на Орхан се сравняват и до днес със световната литература като Чарлз Дикенс, а в Турция е основана с негово име литературна награда за романи. Трилогията „Господарката на чифлика“ е най-популярният му труд в България, по които е заснет и хитовия турски сериал.

10 турски автори, които си струва да прочетете

9. Ахмед Хамди Танпънар

Романът му „Покой“ се нарежда сред най-значимите шедьоври на турската и световната литература. Танпънар е известен най-вече с нетипичния си стил на писане. Символизмът и засягането на богатите житейски истории на Турция, го прави изключително любим писател и до днес.

Романите му често са пълни с непредсказуеми истории с отворен край, като по този начин тласка читателя да ги разглежда от различни, алтернативни гледни точки и успява да привлече вниманието дори и на любителите на литературата близо век по-късно. Освен „Покой“, „Институт за точно време“ и „Пет града“ са романи, на които си струва човек да обърне внимание, за да разбере по-добре душевността на Танпънар.

10. Хакан Гюндай

Съвременен автор, които определено ще успее да ви предизвика с провокативния си стил на писане, заради който често е наричан „Чък Паланюк на турската литература“. Завършил „Политически науки“ в Брюксел, Гюндай определено успява да съчетае турските си корени и западното си образование. За своите 44 години е написал вече 9 романа, като всеки един се превръща в бестселър в Турция. „Зиян“, „Още“, „Копеле“ и „Изхвърляне“ са най-популярните заглавия у нас, които определено си струва да бъдат прочетени.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *