Писането на книги, колкото и романтично да изглежда отстрани, е занимание, към което не трябва да подхождаме със сериозни очаквания за главоломен успех и крупни печалби. Доказателствата са много. Обикновено авторите прекарват години наред в писане на своите романи, които изпращат на безчет издателства, само за да получат писмо, че произведението им е отхвърлено.

Да се измисли достатъчно оригинален сюжет, да се напише по начин, който да задържи до края вниманието на читателя, да се предизвика интересът на издателите и не на последно място – книгите да се продават, това са нещата, които много талантливи творци смятат за почти невъзможни за изпълнение. С много труд, достатъчно търпение и упоритост обаче, може да се окаже, че усилията са си заслужавали.

Следващите 10 автори са от хората, които не се отказват лесно – освен упорити, те са и достатъчно талантливи, за да измислят толкова увлекателни истории, които да ги превърнат в най-богатите писатели в света. Извън челната десетка попадат любими автори като Дан Браун, Дийн Кунц, Майкъл Крайтън, Джаки Колинс и Том Кланси. Кои в такъв случай са 10-те най-богати писатели на всички времена?


10. Джон Гришам
Състояние: 300 милиона долара

Американският писател, сценарист, филмов продуцент и адвокат Джон Гришам е роден на 8 февруари 1955 година в Джоунсбъроу, Арканзас, САЩ. Насърчаван от майка си, той чете много книги. Първия си роман – „Време за убиване“, обаче Гришам пише, чак когато става на 32 г., през 1987 година. Гришам е автор на съдебните трилъри „Фирмата“, „Версия Пеликан“, „Клиентът“, „Таен свидетел“ и много други. Писателят е продал повече от 300 милиона книги в световен мащаб.

9. Барбара Тейлър Брадфорд
Състояние: 300 милиона долара

Британско-американската писателка се прочува със своите съвременни любовни романи. Родена е в Лийдс, Англия, през 1933 г. Дебютният й роман – „Изключителна жена“, излиза от печат през 1979 г. и става една от най-известните ѝ книги. Романът е първата книга от сагата за Ема Харт и последвалите шест романа от тази серия. Освен любовни романи Брадфорд е автор на серия детски книжки и книги за интериорен дизайн.

8. Плезънт Роуланд
Състояние: 310 милиона долара

Освен като писател родената в Чикаго Плезънт Роуланд е известна и като създател на марката American Girl, която включва кукли, книги и различни аксесоари на историческа тематика. Въпреки че Роуланд трупа състоянието си не благодарение на писането, няма да сгрешим, ако кажем, че именно усилията ѝ като писател допринасят за успеха на марката American Girl и състоянието ѝ от 310 милиона долара.


7. Нора Робъртс
Състояние: 370 милиона долара

Авторката на повече от 200 любовни романа Нора Робъртс е родена на 10 октомври 1950 г. в Силвър Спринг, щата Мериленд, САЩ. Започва да пише в края на 70-те години на миналия век. Първият ѝ световен бестселър е „В пламъкът на страстта“, публикуван през 1985 г. Днес общият тираж на книгите ѝ надхвърля 400 милиона екземпляра. Някои от най-известните ѝ произведения са: „Родена в пламък“, „Родена в лед“, „Родена в грях“, „Искрени лъжи“, „Далеч на север“ и други.

6. Даниел Стийл
Състояние: 385 милиона долара

Родената в Ню Йорк писателка е автор на над 70 романа, детска литература и художествени произведения. Желязната лейди на розовата литература, както е известна Даниел Стийл, има зад гърба си пет брака и седем деца. Писателката е продала близо 500 милиона екземпляра от своите книги. От дълги години предпочита да живее в Париж. Повече от 20 нейни произведения са екранизирани.

5. Стивън Кинг
Състояние: 400 милиона долара

Кралят на ужаса Стивън Кинг има продадени над 350 милиона книги по целия свят. Някои от най-популярните му произведения са екранизирани: „То“, „Кери“, „Изкуплението Шоушенк“, „Мизъри“, „Сиянието“ и други. Дебютният роман на писателя е „Кери“ – историята на момиче, владеещо телекинеза и неговата майка, излиза през 1974 година. Тогава Кинг е едва 27-годишен. Творческата кариера на Стивън Кинг е белязана с повече от 50 престижни литературни награди.

4. Паулу Коелю
Състояние: 500 милиона долара

Бразилският писател, музикант и театрален режисьор е роден в Рио де Жанейро на 24 август 1947 година. Когато е 16-годишен, родителите му го изпращат в психиатрична клиника, където прекарва 4 години. Учи една година право, но прекъсва, за да може да пътува. По време на странстванията си из Испания, Коулю започва да записва своите преживявания. Така се ражда романът му „Дневникът на един маг“, преведен на 38 езика. Най-известното произведение на писателя обаче си остава „Алхимикът“. Това е и най-превежданият роман на планетата.


3. Кенди Спелинг
Състояние: 600 милиона долара

Кенди Спелинг е родена в Бевърли Хилс, Калифорния, на 20 септември 1945 г. Въпреки че е автор на няколко изключително успешни книги, богатството на Кенди не идва само от писането – тя е наследница на огромно състояние, предприемач, актриса. Писателката бе омъжена за продуцента и магнат Аарон Спелинг, който почина през 2006 година. След смъртта му, Кенди реши да продаде семейното им жилище в Лос Анджелис – имение от 5 хиляди кв.м., обявено за най-големия имот в САЩ.

2. Джеймс Патерсън
Състояние: 750 милиона долара

Авторът на сериите „Алекс Крос“, „Когато вятърът задуха“, „Женски клуб „Убийства“ и много други е роден на 22 март 1947 г. в Нюбърг, Ню Йорк. Писателят е попадал цели 97 пъти в класацията за бестселъри на „New York Times“, заради което дори е вписан в книгата на Рекордите на Гинес. Патерсън е основател на наградите PageTurner, чрез които дарява повече от 850 хиляди долара на различни институции, училища и физически лица, които създават нови и творчески начини за възвръщане на вълнението от книгите и четенето.

1. Джоан Роулинг
Състояние: 1 милиард долара

С нетна печалба от 1 милиард долара авторката на култовата поредица за момчето-магьосник Хари Потър става първият писател в света, успял да постигне такъв финансов успех от труда си. Знаете ли, че ръкописът на първата книга за Хари Потър е бил отхвърлен от 12 издателства преди да бъде публикуван? Днес книгите от поредицата са продадени в над 500 милиона екземпляра в целия свят. Джан Роулинг е автор и на няколко романа за възрастни. Писала е и под псевдонима Робърт Галбрейт.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.