Актьори, спортисти, бизнесмени, учени, музиканти. И през изминалите 12 месеца се простихме с много именити българи, оставили ярка следа след себе си.

Още в първите дни на годината се сбогувахме с доайена на Сатиричния театър – актьора Вели Чаушев. Той играеше там от далечната 1961-ва и почти до последния си дъх. Много успешни бяха последните му моноспектакли по стихове на Валери Петров – „Разтворен прозорец“ и „Сърцето е заложна къща“. Актьорът остави множество роли не само на театрална сцена, но и в много филми и телевизионни постановки.

През януари ни напусна и актьорът и дългогодишен председател на Съюза на артистите в България Стефан Илиев, когото ще запомним с незабравимите му роли във филмите „Пленено ято“, „Между релсите“, „Конникът“, „Свобода или смърт“, „Един миг свобода“, „Снимки за спомен“, „Куче в чекмедже“ и много други.


Само няколко дни след смъртта на футболната легенда Павел Панов през февруари, този свят напусна още един футболист на „Левски“ – Георги Марков. Бившият защитник на „сините” и „Локомотив София” издъхна на едва 46-годишна възраст. В богатата си кариера е играл за „Ботев Пловдив“, „Локомотив София“, „Левски“, „Трабзонспор“ и „Ерготелис“. Двукратен шампион на България става с отбора на „Левски” през 2001 и 2002 г. За националния отбор има 36 мача.

Ето още 10 популярни българи, с които се разделихме през 2018 година. Поклон пред паметта им!

1. Мариана Аламанчева

(23 май 1941 г. – 15 януари 2018 г.)

Още в първите дни на годината научихме за кончината на голямата българска актриса Мариана Аламанчева. Тя е сред участниците в популярните мюзикъли на Българската национална телевизия „Криворазбраната цивилизация“ и „Вражалец“. Голяма популярност печели с детското предаване „Сладкарница „Захарно петле““, което води заедно с актьора Николай Николаев 13 години.

2. Стефан Шарлопов

(14 октомври 1962 г. – 5 февруари 2018 г.)

В началото на февруари, на 55-годишна възраст, внезапно почина бизнесменът Стефан Шарлопов. Новината за смъртта му изненада, както близките, така и всички негови подчинени. Шарлопов е един от учредителите на Национално движение „Българско наследство“, бе председател на Българския съюз по балнеология и СПА, както и собственик на верига хотели.

3. Дядо Добри

(20 юли 1914 г. – 13 февруари 2018 г.)

Дядо Добри, който даряваше всичко събрано и ни учеше на добрина, почина на 103 години на 13 февруари. Добрият старец е роден през 1914 г. в с. Байлово под името Добре Димитров Добрев, но за мнозина ще си остане „светецът от Байлово“. Приживе Дядо Добри беше пример за мнозина и обичан заради своята скромност и човечност.


4. Николай Николаев – бате Николай

(18 октомври 1940 г. – 6 март 2018 г.)

Любимият на няколко поколения актьор Николай Николаев, известен просто като бате Николай, си отиде от този свят та 6 март, на 77 години. Актьорът години наред радваше малки и големи от телевизионния екран и предаването „Сладкарница „Захарно петле““, ще го запомним и с ролите му в Народния театър „Иван Вазов“. Години от живота си бате Николай посвети в помощ на малките пациенти със смехотерапия в Пирогов.

5. Тончо Русев

10 от най-големите хитове по музика на Тончо Русев
(20 април 1932 г. – 10 април 2018 г.)

Големият композитор Тончо Русев си отиде от този свят на 10 април след кратко боледуване. Тончо остави в наследство безценно съкровище от над 1000 песни, с които завинаги ще остане в историята на българската музика. От 60-те години на миналия век насам неговите песни са били неизменна част от репертоара на най-големите ни български изпълнители – Лили Иванова, Васил Найденов, Силвия Кацарова, Богдана Карадочева, Веселин Маринов и много други.

6. Христина Ангелакова

(29 октомври 1944 г. – 20 май 2018 г.)

На 20 май, на 73-годишна възраст, си отиде световноизвестната оперна прима Христина Ангелакова. След като в началото на 70-те гоини на миналия век името ѝ нашумява в световен мащаб, Христина е поканена да се завърне в България в колектива на Софийската народна опера. Установява се в София и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години. Паралелно с ангажиментите си в родината Ангелакова не спира да гастролира по света.

7. Боян Петров

(7 февруари 1973 г. – май 2018 г.)

В началото на май при изкачване на връх Шиша Пангма в Хималайте изчезна българският алпинист и еколог Боян Петров. Последва спасителна акция, която за съжаление не даде резултат и Боян не бе открит. Боян Петров е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра – общо 10. Три пъти – през 2014, 2015 и 2017 година е удостояван с Годишната награда на Българската федерация по катерене и алпинизъм, а през 2016 година беше избран за „Мъж на годината“.


8. Светлин Русев

(14 юни 1933 г. – 26 май 2018 г.)

В края на май почина големият български художник Светлин Русев. 84-годишният академик е завършил живопис при професор Дечко Узунов. Той беше председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия, бил е два пъти депутат, носител на множество престижни международни награди. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина.

9. Божидар Димитров

(3 декември 1945 г. – 1 юли 2018 г.)

На 1 юли ни напусна проф. Божидар Димитров. Историк, общественик, телевизионен водещ, проф. Димитров беше дългогодишен директор на Националния исторически музей и автор на десетки книги, посветени на българската история. Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия.

10. Ивайло Крайчовски

(4 юни 1961 г. – 21 август 2018 г.)

На 21 август се разделихме с легендарния басисист на група ФСБ Ивайло Крайчовски. Именно той е инициатор за създаването на група Стари муцуни с ветерана на българския рок Георги Минчев. Крайчовски бе и организатор на мемориалните концерти „Цвете за Гошо“ и различни рок фестивали и сцени. От петгодишен свири на цигулка и учи солфеж. Започва да свири на бас китара като ученик. Приет е във ФСБ, след като се явява на прослушване за бас китарист на мястото на Александър Бахаров.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.