10 незабравими реплики на Тодор Танев

Година и три месеца – толкова продължи управлението на Тодор Танев на просветното министерство. Влязъл в мандата си със заявка да завърши началото на реформата, той напуска поста, преди да успее да я изпълни.

За това време бе приет нов Закон за предучилищното и училищното образование, а този за висшето е пред окончателно гласуване. Учебните планове и програми обаче спънаха Танев по пътя.

След него все пак ще останат цветните му, макар нерядко взривяващи, изказвания. Редакцията на вестник „Дневник“ представя 10 такива цитата на Тодор Танев.

Проф. Тодор Александров Танев е български учен (политолог, социолог) и политик от Реформаторския блок. От ноември 2014 г. е министър на образованието и науката във второто правителство на Бойко Борисов. Роден е на 30 октомври 1957 г. в София. Завършва специалност „Социология“ в Софийския държавен университет. Специализира и преподава в САЩ и Нидерландия. Доктор на политологическите науки, професор, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

10 незабравими реплики на Тодор ТаневСред основателите е на първата в страната катедра „Политология“ и неин ръководител (1993-2000), основател и ръководител (до избора му за министър) на катедра „Публична администрация“. Автор е на книгите „Анализ на публичните политики“, „Политическата култура“, „Политическите стратегии“ и др. 

1. ноември 2014 г.

Пред делегати на ДСБ:

„Случи се невероятното. Ние сме на власт. Политиците го издействаха, сега тези, които сме капацитети в сферите на живота, трябва да реализираме управлението на страната“.

2. декември 2014 г.

Пред ученици, изучаващи засилено химия:

„Фредерик Жолио е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо тогава е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил от Съпротивата“.

3. 30 януари 2015 г.

Министърът разяснява промените в държавните зрелостни изпити:

„Матурите ще бъдат по-адекватни, трябва да бъдат по-индивидуализирани, с повече мисъл в тях и ще хващат много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни области в подобласти на една област“.

4. 12 юни 2015 г.

В парламента на въпрос за задължителното образование по спорт във ВУЗ-овете:

„Тези батковци, които са треньорите в момента, не са нито учители, нито родители. А те трябва да са еталон за етичност и българщина“.

5. 22 юли 2015 г.

На въпрос ще подаде ли оставка, ако остане без подкрепа от Реформаторския блок:

„Искам да си свърша началото на реформите, за да бъдат необратими назад“.

6. 16 октомври 2015 г.

Тодор Танев разяснява реформата:

„Реформата се изразява в пакети за вертикална и хоризонтална проводимост“.

7. 22 октомври 2015 г.

В коментар, че министерството планира да ореже силно учебния материал по литература в частта му за Вазов и Ботев:

„Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката. Не мога такова нещо да подпиша“.

8. 14 декември 2015 г.

На въпрос може ли да подаде оставка след трусовете в Реформатоския блок:

„Аз го попитах (премиера Бойко Борисов) има ли някакъв проблем. Той не ми обърна внимание. Това е съвсем категоричен знак на подкрепа“.

9. 8 януари 2016 г.

На конференция за ролята на селскостопанските гимназии:

„Искаме да лишим дявола от възможността да се проявява по съвсем необразователен начин в училищата“.

10. 28 януари 2016 г.

Пред журналисти в парламента по темата за учебните програми:

„Не съм Кириак Стефчов, имам род шест поколения в един и същи гроб и всичките са били патриоти. Това са ми първите седем години“.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *