10 стари поговорки на нов глас

Като неизменна част от народното ни творчество, поговорките, както и техните близки родственици – пословиците, съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната му идентичност.

С помощта на поговорките се дава оценка на случка, човешко поведение или дейност. Заедно с народните песни, приказките, гатанките и пословиците те образуват „общността“ на народното творчество. Поговорките правят речта непринудена, жива и образна.

Тези кратки текстове са мерило за духовното развитие на нацията и са пример за нейния потенциал. Освен това поговорките и пословиците са един добър начин да се опознае народопсихологията на даден народ.

Според езиковедите съществуват различни варианти на една и съща поговорка, както и такива, чийто произход е невъзможно да бъде установен – смислово еднакви изрази се разпространяват по цял свят в различни преводи.

Днес ви предлагаме един малко по-различен прочит на няколко познати народни мъдрости, рисуващи съвременната картина у нас и описващи българина в 21-ви век. Ето 10 стари поговорки на нов глас.

1. По дрехите посрещат, но ако не ги харесат – те изпращат.

2. Брат брата не храни, тежко който го има.

3. Да би мирно седяло, не би в политиката влезнало.

4. С наука няма сполука.

5. Черни пари за бели дни.

6. Приятел в нужда се търси.

7. Никой не се е родил научен, но някои са се родили с връзки.

8. Бързата работа – келепир за майстора.

9. Да получиш от умрял имейл.

10. Облякъл се Илия, погледнал се – пак във Facebook.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *