Сините му очи са мощно оръжие и той ги използва умело в образите на злодеите. Притежава пленяващ чар, неустоима харизма и изключително присъствие.

И въпреки че не е класически хубавец, успява да плени една от най-красивите жени в света. Обожава да сърфира, говори пет езика и е френският отговор на холивудските стереотипи.

Днес Венсан Касел става на 54, а ние с удоволствие ви пренасяме в най-любопитните моменти от неговия живот.

1. Раждането

Венсан Касел е роден на 23 ноември 1966 година в парижкия квартал Монмартър. Баща му – Жан-Пиер Касел, е изтъкнат френски актьор и танцьор. Наричат го френския Фред Астер. Майка му – Сабине Литик, е журналистка. Венсан има един брат – Матиас, и полусестра – Сесил.

2. Мечтата

Още на 5-годишна възраст Касел знае, че иска да стане актьор. От съвсем малък гледа по цели нощи филми в киносалона на дядо си. Обожавал Виторио Гасман, режисьорите Фелини и Скорсезе и италианските филми.

3. Разводът

Когато е на 14 години, родителите му се разделят. Майка му напуска семейството и заживява в Ню Йорк. Така Венсан израства с баща си, зад кулисите в театъра и на снимачните площадки. Женското присъствие в живота му е на леля му и баба му. Той си спомня, че те се обличали целите в черно, пеели любовни песни, докато подреждали къщата им в Корсика и много обичали да говорят мелодраматично.


4. Интернатите

Въпреки старанията на Жан-Пиер, той не успява да съчетае ангажиментите си с отглеждането на дете. Принуден е да запише сина си в интернат. В знак на протест Венсан бяга от три такива. Единственото, което научава от престоя си в пансионите, е никога да не оставя детето си в такова място.

5. Училището

На 16 години постъпва в цирковата академия на Ани Фрателини и следващите няколко години се стреми да избягва актьорските изяви, защото и двамата му родители не искат да навлиза в киното. Там изучава акробатика и трапец. Първото, което научава, е да пада. Това се оказва и най-важният му урок. Успоредно с цирковото изкуство, играе балет.

6. Пробивът

Става известен с ролята на евреина Винс в черно-белия филм на Матийо Касовиц от 1995 година – “Омраза”. Късоподстриганият и с огън в очите гангстер кръстосва Париж с още двама приятели, сблъсквайки се с реалността. За ролята си Венсан е номиниран за награда “Сезар” в две категории – най-добър дебют в киното и най-добър актьор. Филмът прави революция във френското кино, дори правителството го гледа на тайно заседание.

7. Моника Белучи

С първата си истинска любов се запознава по време на снимките на филма “Апартаментът”. В разрез с всички принципи в киното, двамата не се влюбват от пръв поглед. Венсан намира Моника за поредната манекенка, която разменя красотата си за слава. Според нея пък Венсан е твърде високомерен. Но сценарият на филма променя мненията и отношенията им. Двамата се женят през 1999 година, но бракът им е твърде странен. Живеят разделени – единият в Париж, другият в Рим. Това не се променя дори когато се раждат двете им дъщери. Касел и Белучи се развеждат през 2013 година. Плод на бурната им любов са двете момичета – Дева и Леони.


8. Музиката

Венсан проявява талант и в музиката. Участва в записването на песните от албума на Zap Mama – “ReCreation”. Пее в парчетата “Paroles, Paroles” и “Non, Non, Non”.

9. Капоейрата

Актьорът е толкова пристрастен към бразилската култура, че дори тренира капоейра. Бойното изкуство с пръчки е съчетание на танц и африкански ритуали. Точно при първите си уроци по капоейра Касел получава и характерния си счупен нос, пасващ идеално на имиджа му на лошо момче. Оказва се… и на една от най-запомнящите се сцени в “Бандата на Оушън 2”.

10. Тина Кунаки

Венсан Касел и Тина се запознават през 2015 година по време на почивка в Ибиса. Тя дори няма представа кой е той, а той не знае, че тя е само на 19 години. Но любовта им се случва. Женят се през 2018 година в малкото френско градче Бидар. През април 2019 година се ражда момиченцето им – Амазони.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *