Евтини самолетни билети
“Не казвам, че ще променя света,
но гарантирам, че ще запаля искрата в мозъка,
който ще го направи.”

Тупак успява да разпали искрите в безброй мозъци и десетилетия след смъртта си не спира да го прави. Песните му са изпълнени с идеите за социална справедливост и борба с расизма.

Наричат го “поетът на черните”, защото успява да говори за толкова важни теми с умел лиричен похват и невероятно обаяние. Той е първият изпълнител, чийто албум става №1, докато е в затвора и първият рап изпълнител с восъчна фигура в музея на Мадам Тюсо в Лас Вегас.

Можем само да гадаем за успехите, които би постигнал, ако беше жив. Припомняме си за великия рапър чрез най-интересното от живота му.


1. Майката

Алис Фей Уилямс е изхвърлена от училище, след като с още няколко ученици създават проблеми и така и не завършва образованието си. Става политическа активистка, променя името си на Афени Шакур и се присъединява към партията “Черните Пантери”. Впуска се в няколко афери с мъже, привърженици на тази организация. Сред тях са Лумумба Шакур и Били Гарланд. Връзката с последния води до бременността ѝ. В годината, в която забременява, е арестувана и обвинена в заговор срещу правителството. Защитава се сама, без помощта на адвокат за над 100 обвинения. И успява – на 13 май 1971 г. е призната за невинна.

2. Раждането

Бъдещият рапър се появява на този свят на 16 юни 1971 г. в Бруклин, Ню Йорк. Израства в Източен Харлем.

3. Бащите

Синът на Афени израства без да знае, че неговият биологичен баща е жив. Тя се мести да живее при Мутулу Шакур. Мутулу е в списъка на 10-те най-издирвани от ФБР хора в периода 1982-1986 г. Една от причините е помощта, която оказва на сестра си Асата Шакур да избяга от затвора в Ню Джърси, където лежи за убийството на държавен войник. В крайна сметка Мутулу е заловен и хвърлен в затвора за 60 години заради грабеж на брониран камион, който води до смъртта на охранител и двама полицаи.


4. Името

Рожденото му име е Лисейн Париш Крукс. Смята се, че това име му е дадено, за да не могат властите да го свързват с роднините му. Година по-късно е прекръстен на императора на инките Тупак Амару Втори – известен с това, че повежда перуански бунт срещу испанското господство през 1780 г. “Тупак Амару” означава “блестяща змия”, а “Шакур” на арабски значи “благодарен на Бог”.

5. Детството

Афени е силна, самоуверена и строга майка, която знае как трябва да се отгледа едно дето в гетото. На малкия Лисейн не му е позволено да си играе с другите деца на улицата, което му печели прякора Черния принц. Но няма как да си изолиран от гетото, когато живееш в него. Тупак се опитва да продава наркотици, но доста неуспешно и само около 2 седмици. Собственикът на дрогата си я взима обратно и му дава пари, като го съветва повече да не се забърква с тези глупости, а да се опита да сбъдне мечтите си. Взима участие в документален филм, разказващ историите на децата в гетото. Първоначално планираният 10-минутен разговор се превръща в 30-минутно интервю.

6. Първи стъпки

На 12 открива своята страст към актьорството и писането на поезия. Първия си звукозаписен договор получава на 13. Майка му обаче отказва да го пусне да пее на такава ранна възраст. Тя е убедена, че има много да учи, преди да започне да се изразява чрез музиката. Но той не спира. Измисля псевдонима MC New York и създава първата си песен, посветена на контрола над оръжията, вдъхновен от смъртта на близък приятел.

7. Метаморфозите

Следват прескачане от група в група, танци, албуми, слава, наркотици, скандали, сбивания, обвинения в сексуален тормоз и присъда от 4.5 години затвор. Докато е в затвора, изучава задълбочено учението на Николо Макиавели – италиански философ от периода на Ренесанса. Научава много и след освобождаването си от затвора започва да използва псевдонима “Макиавели”, за да представи новия си начин на мислене.


8. Първото покушение

На 30 ноември 1994 г. е прострелян 5 пъти в предверието на звукозаписно студио в Ню Йорк. Извършители са трима непознати, които, освен че стрелят по него, взимат и всичките му бижута на стойност 40 хиляди долара. Като по чудо не умира веднага, а успява да се качи в асансьора. Стига до четвъртия етаж, където са неговите приятели. Веднага е откаран в болница. Там за пръв път се среща с биологичния си баща – Били Гарланд.

9. Смъртта

На 7 септември 1996 г. Тупак посещава Лас Вегас, за да присъства на боксов мач между Майк Тайсън и Брус Селдън. След победата на Тайсън, рапърът се отправя към клуб “622”. В 23:15 ч. на светофар, бял кадилак с калифорнийски номер изведнъж спира до колата на Шакур. Един от четиримата пътници изважда пистолет и стреля по Тупак 13 пъти. Улучен е от 4 куршума. Три не са смъртоносни, но четвъртия се оказва фатален – минава през ръката му, разкъсва белия дроб и сърдечната артерия. Веднага е вкаран в интензивно отделение, където двама хирурзи се борят за живота му. След 6 дни в кома и с разрешението на роднините, лекарите изключват животоподдържащите машини. Тупак умира на 13 септември 1996 г. в 16:03 часа, само на 25 години.

10. Наследството

Шакур продава над 75 милиона записи по целия свят, по-голямата част от тях след смъртта му. Седем от 11-те му платинени албума са издадени посмъртно. През 1997 г. Афени Шакур основа фондация, носеща неговото име. Фондацията помага и подкрепя учениците в развитието на творческите им заложби. През 2002 г. “Forbes” го обявява за най-доходната мъртва знаменитост. На 14 ноември 2003 г. излиза документален филм за живота му, разказан изцяло с неговия глас. През 2005 г. “Tupac: Resurrection” е номиниран за “Оскар” в категорията най-добър документален филм.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.