От 5 до 7 май 2019 г. за втори път за по-малко от 20 години България посрещна главата на Римокатолическата църква. Папа Франциск дойде у нас точно 17 години след знаковата визитата на папа Йоан Павел II през 2002 г. По време на апостолическото си пътуване в страната ни папа Франциск беше посрещнат на летище София от премиера Бойко Борисов, а по-късно проведе срещи с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус.

Светият отец пристигна у нас с послание за мир, а в програмата на визитата му бяха включени неделна литургия на пл. „Княз Александър Първи“ в София, посещение в Регистрационно-приемателния център за бежанци в столичния квартал „Враждебна“, след което в град Раковски проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“.

Какво обаче знаем у нас за папа Франциск? Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес, Аржентина. Той е едно от общо пет деца на италиански емигранти. Баща му, Марио Хорхе, пристига в Аржентина от региона Пиемонт в Италия. През 1958 г. младият Хорхе встъпва в ордена на йезуитите. По-късно отива в Чили и учи хуманитарни науки, а след това продължава образованието си в колежа на Свети Йосиф в Буенос Айрес, където получава диплома по философия.

Преди да стане глава на Римокатолическата църква Хорхе Берголио преподава литература, философия и технология в три католически университета. Освен испански владее свободно немски и италиански език, както и английски, френски и португалски с известни трудности. Може да проведе и прост разговор на местния пемонтски диалект.

Едно е ясно. Животът на Франциск е пълен с факти, за които рядко се говори. Малко са хората, които например знаят, че папата е горещ почитател на местния си футболен отбор „Сан Лоренцо“. В студентските си години пък е работил като охрана в клуб в Буенос Айрес, за да изкара малко пари. Ето още 10 любопитни факта за папа Франциск.

1. Губи част от белия си дроб след инфекция, докато е млад.

2. Обича тангото. В книгата си „Йезуитът“ Франциск споделя, че дори го е танцувал, когато е бил млад.

3. От 1998 до 2013 година е архиепископ на Буенос Айрес. По онова време става известен с това, че се отказва от ярките роби на позицията си и приема скромното облекло на свещеник.

4. Ръкоположен е за кардинал от папа Йоан Павел II през 2001 година.

5. По време на конклава през 2005 година, когато той е подгласник на станалия в последствие папа Бенедикт XVI, става ясно, че е жертва на очерняща кампания, водена от по-либерални членове на собствения му Йезуитски орден. Едно от твърденията им било, че никога не се усмихва.

6. Пътува към конклава в Рим в икономична класа.

7. Франциск е първият неевропейски папа от Григорий III, който е роден на територията на днешна Сирия и избран през 731 година.

8. Любимата му картина е „Бялото разпятие“ на Марк Шагал от 1938 година.

9. Любимият му филм е „Пирът на Бабет“, датска драма от 1987 година.

10. Защо Франциск, а не Франциск I? Според говорителя на Ватикана Федерико Ломбарди „той ще стане Франциск I, след като имаме Франциск II“. Папа Йоан Павел I е последният папа, който сам си прикача „първи“ към името.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *