Образът му е почти митичен и обвит в мистерия. Той е най-издирваният приживе престъпник на своето време.

Безпощаден към враговете си, безкрайно амбициозен и живеещ на ръба. В продължение на 7 години е в топ 10 на най-богатите мъже на земята.

Боготворен от мнозина и мразен от още повече, Пабло Ескобар е най-легендарното име в кокаиновия бизнес и един от първите терористи, които светът познава. Най-любопитното за него ще намерите по-долу.


10 любопитни факта за Пабло Ескобар

1. Раждането

Пабло Емилио Ескобар Гавирия е роден на 1 декември 1949 година в Рионегро, провинция Антиокия, Колумбия, в бедно семейство. Баща му е фермерът Абел де Хесус Дари Ескобар Ечевери, а майка му – началната учителка Хермилда де лос Долорес Гавирия Берио. Има общо тpима бpатя и тpи cеcтpи – Роберто, Лyиc Фернандо, Аргемиро, Алба Марина, Глория Инеc, Лyc Мария.

2. Детството

Като дете Пабло и цялото му семейство са прогонени от земите им заради политически безредици в Колумбия. Местят се в покрайнините на съседния град Енвигадо. Израства с историите на Хермилда за дядо му, който е бил контрабандист на алкохол, и с разказите в училище за мексиканския революционер Панчо Виля.

3. Амбициите

Младият Ескобар иска да учи, да се приобщи, да стане счетоводител или адвокат. Влиза в университет, но тъй като няма финансовата възможност да продължи, прекъсва. Зарича се, че ако, когато стане на 30 години, няма милион долара, ще се самоубие.


4. Сребро или олово

Приятелите му се подиграват, но на 28 години той вече има солидна сума в банката, надхвърляща желаната. В началото краде надгробни плочи, трие написаното на тях и ги препродава на панамски контрабандисти. Следват контрабанда на цигари, електродомакински уреди и алкохол. Отвлича кмета на град Меделин, за да поиска откуп от 100 хиляди долара. През 1975 година по негова заповед е убит местният наркобос Фабио Рестрепо. Не след дълго е създаден картелът “Меделин”. Начинът му на работа е прост – “plata o plomo” (сребро или олово). Или иначе казано – взимаш подкупа или получаваш куршум.

5. Семейството

Мария Виктория Хенао чува за Пабло за първи път, когато е само на 12 години. Тогава я наричат “най-красивото момиче в квартала”, а той е на 23 години и я ухажва усилено, прави ѝ серенади, дори се хвали с нея пред приятелите си. Семейството на Мария е против тази връзка, но кой може да спре Пабло Ескобар? През 1976 година, когато Виктория е на 15, двойката минава под венчилото и остава заедно, докато смъртта не ги разделя. Сдобиват се със син и дъщеря. На 24 февруари 1977 се ражда синът им – Хуан. На 25 май 1984 година се ражда и дъщеря им – Мануела.

6. Политиката

Пабло иска да е на върха, дори мечтае да е президент на Колумбия. През 1982 година става конгресмен. Но плановете му са осуетени от министъра на правосъдието Родриго Бонила, който започва кампания срещу “мръсните пари“. В резултат на нея през януари 1984 година Ескобар е изключен от Конгреса, което спира и политическото му развитие. Но действията на министъра не се забравят и са наказани на 30 април 1984 година, когато Бонила е разстрелян в северната част на Богота.

7. Парите

Картелът “Меделин” реализира рекордни приходи. Парите са толкова много, че е невъзможно да се депозират в банки. Те се съхраняват в къщите на членовете, между тухлите в стените. Рекордните приходи водят и до загуби, стигащи до 2.1 милиарда долара месечно. Парите се унищожават от влагата или са изядени от плъхове в скривалищата им. Картелът харчи по 2 500 долара на месец за ластиците, с които се комплектоват банкнотите в пачки. При поредното си бягство от властите, някъде в дебрите на дива Колумбия, Пабло пали огън с банкноти на стойност 2 милиона долара, защото дъщеря му изпада в хипотермия и трябва да се стопли.


8. Катедралата

През 1991 година наркобаронът сключвa cдeлкa с кoлумбийското правителство дa влезе в затвор, нo пocтрoeн oт caмия нeгo. Cпoрeд cпoрaзумeниeтo Ескобар избирa кoй oщe дa бъдe хвърлeн в зaтвoрa зaeднo c нeгo, кaктo и кoй дa рaбoти там. Затворът, наречен “Кaтeдрaлaтa”, имa футбoлнo игрищe, бaрбeкю, SPA център и вътрeшни двoрoве. Полицията няма право да припарва на 3 километра от района, а Пабло си оставя тунел за бягство в случай на дипломатическа авария. Освен това cгрaдaтa е в нeпocрeдcтвeнa близocт дo друг имoт, пocтрoeн отново oт нeгo зa члeнoвeтe нa ceмeйcтвoтo му.

9. Добрина или пране на пари

Освен “Кралят на кокаина” или “Ел Патрон” Пабло е наричан и “Робин Худ”. Мнозина го смятат за герой, заради благотворителните му акции – строенето на паркове, болници, училища, църкви, стадиони и непрекъснатото раздаване на пари на бедните, го издигат в култ. Дава началото на редица програми в помощ на сиромасите: издига цял нов квартал за тях, дарява пари на църкви и болници, финансира програми за хранителни помощи. Но не всички смятат неговото добротворчество за чиста монета, а го намират за поредния начин Ескобар да изпере парите си.

10. Смъртта

Има няколко версии за смъртта на Ескобар. В продължение на една година, между 1992 и 1993, мафиотът е под наблюдението на американските специални сили, американското военно разузнаване, както и агенти на ЦРУ. Ден след рождения му ден войници обграждат дома му. Следва безпрецедентно преследване, което завършва с фатален куршум за наркобарона. Според сина му обаче той се е самоубил. Друга версия сочи, че Кралят на кокаина е убит от член на група, сформирана от негови противници. Каквато и да е истината, Пабло Ескобар умира на 2 декември 1993 година в Меделин. На погребението му присъстват над 25 000 души.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.