Известна е като най-съблазнителната и находчива екзотична танцьорка, която борави не по-малко умело и с военни тайни. Родена като Маргарета, но добила световна слава като Мата Хари!

Още от малка тя мечтае за необикновен живот, а съдбата ѝ отрежда такъв, надхвърлящ и най-смелите ѝ фантазии.

Успява да покори сърцата на множество мъже, да овладее до съвършенство изкуството на прелъстяването, да издигне еротичния танц до непозодирани висоти, да се превърне в най-известната жена шпионин и да умре като мъченица. Представяме най-любопитното за Мата Хари в следващите редове.


1. Родителите

Бащата – Адам Зеле, е богат нидерландски търговец на шапки и пелерини, с желание за още по-голямо богатство. Бил известен с прякора “Барона”. Майката – Анти ван дер Мейлен, се занимавала с децата.

2. Раждането

Маргарета Гертруда Зеле е родена на 7 август 1876 г. в нидерландския град Леуварден, провинция Фризия. Има трима братя – Йоханес, Ари и Корнелиус. Още от ранно детство се отличава от останалите деца в Нидерландия с тъмната си коса и очи и с високия си ръст и артистичния си талант. Тя е любимка и на баща си, който я засипва с внимание и скъпи подаръци.

3. Трагедията

Проблемите ѝ започват, когато е 13-годишна. Баща ѝ банкрутира, инвестирайки всичките си пари в петролната индустрия. Семейството се премества в малка къща, в беден район и Адам заминава или да търси работа в Амстердам, или бягайки от отговорностите си с по-млада жена, като оставя Анти да се грижи сама за четирите деца. Това обаче я изтощава до такава степен, че тя се разболява и умира, когато Маргарета е на 15 години.


4. Скандалът

Момичето и братята ѝ са разпратени да живеят с различни роднини. Така Маргарета се оказва поверена на кръстника си, който живее в град Снек. Той я изпраща да се обучава за детски възпитател в Лайден. Там обаче тя започва афера с директора на училището и кръстникът ѝ е принуден да я отпише от учебното заведение. Няколко месеца по-късно бяга при своя дядо в Хага.

5. Обявата

Отегчена и търсеща приключения, на 18-годишна възраст Маргарета отговаря на обявата във вестник на капитана Рудолф Маклеод. Двамата се срещат в Амстердам и шест дни по-късно сключват брак. Военната му кариера отвежда двойката в Индонезия, където тя изучава местния език и обичаите. Сдобиват се с две деца – син Норман-Джон и дъщеря Луис-Джийн. Капитан Маклеод се оказва агресивен, пиещ и изневеряващ. Жестокостта му е такава, че слугите на семейството се наговорят и тровят децата му. Норман умира, а Луис-Джийн оцелява по чудо. След трагедията двамата се завръщат в Европа и се развеждат. Маргарета губи попечителството над дъщеря си и се мести в Париж в търсене на ново начало.

6. Танците

Благодарение на опита си в Индонезия, тя започва да танцува и да се изявява под името “Лейди Маклеод”. За да добави мистерия към личността си, приема сценичното име “Мата Хари” – малайска фраза, означаваща “окото на деня”. Представя танците си като част от божествен ритуал, свещен танц, в който съблича поредица от цветни роби и воали, докато не остава почти гола. Не показва бюста си, който остава скрит зад пищно бюстие, отрупано с камъни.

7. Любовниците

Мата Хари се превръща в най-желаната жена в Париж за отрицателно време. Всеки мъж бленувал за нея, плащал огромни суми, за да е в компанията ѝ и я отрупвал със скъпи подаръци. Изнася представления в частни салони, пред отбрани малки кръгове. Само богати и високопоставени мъже можели да получат достъп до тялото ѝ. Броят на любовниците ѝ надвишавал 1000. Тя не само доставяла удоволствие на своите покровители, но и успявала да поддържа разговори с тях и истински да ги забавлява.


8. Шпионската дейност

Когато избухва Първата световна война, аферите ѝ започват да привличат вниманието на германските, френските и британските тайни служби. Германският посланик в Амстердам ѝ предлага 20 000 франка, за да открадне и да му предостави тайните на френската армия. По-късно съдбата я изпраща при Жорж Ладу – главата на френското разузнаване, който на свой ред ѝ предлага да стане шпионин. Тя не споменава за предложението от страна на германците, но това едва ли е някаква стратегия, а по-скоро плод на наивност. Контактува с него без да използва кодове и без да взима каквито и да е предпазни мерки. Германците осъзнават, че изкусителката представлява опасност и решават да я дискредитират. Знаят, че французите ще я разкрият и я жертват, за да прикрият важните си източници.

9. Смъртта

10 любопитни факта за Мата Хари

През февруари 1917 г. френските власти я арестуват за шпионаж и я затварят в затвора “Сейнт Лазар” в Париж – известен като един от най-ужасните затвори във Франция. Във военен процес, проведен през юли, тя е обвинена в смъртта на хиляди войници. На 24 юли 1917 г. френският съд я осъжда на смърт чрез разстрел. На 15 октомври присъдата е изпълнена. Мата Хари умира на 41 години. Тъй като след екзекуцията никой от нейните роднини не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински изследвания. Главата ѝ е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. откриват, че тя липсва и вероятно е изчезнала още през 1954 г., когато институцията се мести на ново място.

10. Легендите

Легендите гласят, че Мата Хари била изключително красива, много добра танцьорка и изкусна съблазнителка. Всъщност, била доста висока и с малък бюст, почти не умеела да танцува, но наистина знаела как да борави с чара си. Смята се, че е завършила германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, и действала под кодовото име “H-21”, но никъде няма документи в подкрепа на тези твърдения. Определяна е за един от най-добрите двойни шпиони в историята. Но макар да е работела и за Германия, и за Франция, няма никакви доказателства, че е предоставила на някоя от двете страни полезна военна информация.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.