Той е тих, дребничък и скромен. Но всичко се променя, когато се докосне до топката – превръща се в титан, пишещ футболна история.

Дава всичко от себе си в името на отбора и осъществява пълен контрол над играта. Справя се отлично на всеки пост и е известен не толкова с попаденията си, колкото с лидерските си умения и невероятните си пасове. Той е Лука Модрич.

1. Раждането

Лука е роден на 9 септември 1985 година в Задар. Той е най-голямото дете на аеромеханика Стипе Модрич и тъкачката Радойка.

2. Битът

Семейство Модрич живее в подножието на планината Велебит, в махалата Затон, недалеко от върха Св. Рок. То включва дядо Лука, Стипе, Радойка, малкият Лука и неговите сестри – Диора и Ясмина. Суровият им начин на живот става повод местните да казват, че на това място оцеляват само гущери и Модричи.

3. Филмът

В края на 80-те години, хърватският документалист Павел Баленович снима филм за вълците близо до селото, в което живее семейство Модрич. Режисьорът пуска филма си в “YouTube” и открива сред кадрите 5-годишен малчуган, който в ризата на баща си пасе козите. Това е Лука Модрич.


4. Убийството

През 1991 година дядото на Лука е брутално убит. Старият човек тръгва с добитъка си към хълма в една декемврийска сутрин и никога не се връща. Няколко мъже в полицейски униформи го арестуват. Криминалното проявление на дядото е това, което е типично по тези разграбени места – той е хърватин, те са сърби. Мъжете водят дядо Лука и няколко други мъже в близкото село Йесения и там ги екзекутират.

5. Корите

Семейство Модрич остава без подслон и сигурност. Живеят на прага на бедността, но баща му е непоколебим относно връзката между футбола и сина си. Купува му кори с образа на Роналдо, но не Кристиано. Лука ги носи с години. От малък, докато не започва да играе професионално в Босна и Херцеговина.

6. Отхвърлянето

Още в зората на футболната си кариера, Лука Модрич се сблъсква с трудностите в хърватския футбол. Той е отхвърлен от Хайдук Сплит – един от най-престижните отбори в Хърватия. Причината е, че клубът се притеснява от крехката физика на младежа и свенливостта му. Прекарва 15 дни на проби в отбора, но не успява да ги впечатли. По-късно съобщава пред медиите, че е бил съкрушен от този отказ.


7. Скандалите

Срещу него е повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване в процеса срещу братята Здравко и Зоран Мамич. Футболистът дава показания, които в последствие отрича. Така губи част от симпатиите на своите фенове заради противоречивото си поведение в процеса и заради връзките си с някои съмнителни босове в хърватския футбол.

В град Задар дори са разлепени плакати с обиди по адрес на Модрич. Той получава и смъртни заплахи в интернет. В профила на фен група на хърватски фенове са публикувани две снимки на картонен макет на халфа. На едната той е обесен, а на другата хулиган е опрял скалпел до гърлото му.

8. Прякорите

Наричат го “Балканския Кройф” заради голямата прилика в начина на игра с легендарния Йохан Кройф. Но освен футболните прилики двамата изключително много си приличат. Орловият нос и дългата руса коса носят и друг прякор на хърватския футболист – Птичето.

9. Наградите

С Динамо Загреб Лука Модрич три пъти става Шампион на Хърватия, два пъти печели Купата на страната и веднъж Суперкупата. С Реал Мадрид печели Ла Лига, Купата на Испания и два пъти Суперкупата на Испания, четири пъти Шампионска лига, три пъти Суперкупата на Европа и три пъти Световното клубно първенство.

През 2018 година става носител на Златната топка, печели Наградата на Световното първенство по футбол, става Футболист на годината на УЕФА и най-добрият играч на ФИФА, шест пъти е избиран за Футболист на годната в Хърватия. През 2019 година е удостоен с още едно голямо индивидуално отличие – “Златното стъпало”. Тази награда се връчва на футболисти над 29 години за особени заслуги. Отличените оставят златни отпечатъци от стъпалата си в Монако.

10. Семейството

Сянката на Лука Модрич е неговата съпруга – Ваня. Тя е с три години по-голяма от съпруга си. Двамата се срещат в спортната агенция, където тя работи, а той е клиент. По-късно Ваня става негов личен агент. Женят се през май 2010 година в Загреб. Кумува им колегата на Модрич от “Тотнъм” – Ведран Чорлука. Семейството има три деца – Ивано, Ема и София.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *