Той не обича светлината на прожекторите, внимателно подбира ролите си, пази ревностно личното си пространство и не копнее за слава. Но сините му очи, ирландският акцент и хамелеонските превъплъщения му печелят милиони верни фенове по цял свят.

През 2011 г. е избран за патрон на Центъра за изследване на децата и семейството на UNESCO. През 2020 г. e позициониран на дванадесето място в списъка на най-необикновените артисти в Ирландия от “Irish Times”.

Неговото име е Килиън Мърфи и на рождения му ден ви запознаваме с най-интересното от живота му.


1. Родителите

Бащата – Брендън работи за ирландското министерство на образованието и уменията. Майката – Джейн е учителка по френски език. В рода му учители са не само родителите му, но и дядо му, както и неговите лели и чичовци.

2. Раждането

Килиън Мърфи е роден на 25 май 1976 г. в Дъглас – предградие на Корк Сити, Ирландия. Той е най-големият от четирите деца в семейството. Има един брат на име Пейди и две сестри – Силе и Орла.

3. Детството

Израства в Балинтемпъл – друго предградие на Корк. Започва да свири и да композира песни на десетгодишна възраст. Посещава католическото училище “Presentation Brothers College”, където има добри оценки, но често се забърква в проблеми. Неговият учител по английски – поетът и романист Уилям Уол, го насърчава да се занимава с актьорско майсторство, но момчето е решено да се превърне в рок звезда.


4. Групата

Заедно с брат си е част от няколко групи. Двамата са обсебени от The Beatles, a кръщават най-известната си банда Sons of Mr. Green Genes на песен от друг техен общ идол – Франк Запа. Мърфи пее и свири на китара в групата. През 1996 година на Sons of Mr. Green Genes е предложена сделка за запис на пет албума от Acid Jazz Records. В крайна сметка братята я отхвърлят, тъй като Пейди е все още ученик, а и предложените от компанията пари са твърде малко.

5. Правото

През същата 1996 г. Килиън се записва в University College Cork, за да учи Право. Но самият той не усеща никаква амбиция зад това. Той прекарва повече време с бандата, отколкото над законите и учебниците. Участва и в студентската театрална група. В резултат на това не успява да издържи изпитите след първата година и се отказва.

6. Театърът

Казва, че в началото играе в постановки просто, за да убие времето през уикенда, заради купона и за да се запознава с момичета. Но любовта му към актьорското майсторство нараства, след като гледа постановката “A Clockwork Orange” в Дъблин.

През септември 1996 г. дебютира на театралната сцена, влизайки в образа на Дарън в пиесата на Енда Уолш “Disco Pigs”. Изпълнението му получава признанието на критиката и той продължава да усъвършенства уменията си в театрите на Дъблин и Лондон. Участва в продукциите на Шекспир “Много шум за нищо”, “Формата на нещата” на Нийл Лабют и други не по-малко популярни.

7. Киното

През 1997 г. участва в късометражния филм на Деклан Рекс “Quando”. През 1999 г. прави дебют в игралното кино с филма “Sunburn”. След поредица от независими филми е избран за главната роля в “28 дни по-късно”. Талантът му добива популярност и той се появява в поредица от успешни ленти.

През 2005 г. играе в “Батман в началото”. Първоначално е на прослушване за главната роля, въпреки че не смята, че притежава физиката да играе супергерой. Нолан е впечатлен от Мърфи и му дава второстепенната ролята на д-р Джонатан Крейн. За изпълнението си като транссексуална жена в “Закуска на Плутон” получава номинация за “Златен глобус” за най-добър актьор в мюзикъл или комедия.

През 2006 г. изиграва главната роля във филма на Кен Лоуч, носител на „Златна палма“, “Вятърът, който поклаща ечемика”. Появява се в продълженията на Батман – “Черният рицар” и “Черният рицар: Възраждане”. Той отново си партнира с Бойл за научно-фантастичния филм “Проектът: Sunshine” и с Нолан за изключително успешния трилър “Генезис”. От 2013 г. играе главната роля в гангстерския сериал на BBC “Peaky Blinders”.


8. Любовта

През 1996 г., на един от концертите на неговата рок група, се запознава с четири години по-голямата художничка Ивон Макгинес. След осем години съвместен живот двамата се женят на 1 август 2004 г. През 2005 г. се ражда първият им син – Малъки, а през 2007 г. и вторият – Аран.

9. Вегетарианството

Мърфи е вегетарианец в продължение на 15 години. Отказва се от месото, след като гледа телевизионно предаване за болестта “луда крава”. Но това се променя, след като става част от екипа на “Peaky Blinders”. Кандидатурата му за главната роля е практически одобрена, но с едно “но”.

Продуцентите на сериала смятат, че главният герой Томас Шелби не може да има толкова изнемощял външен вид, какъвто актьорът имал. Препоръчват му да натрупа килограми и да се консултира с треньор, който му казва, че трябва да се върне към месото.

10. Гласът

Мърфи е сред знаменитостите, които дават гласа си на приложения за успокояване на съня и медитация. Една от историите, които озвучава актьорът, е написана от Фийби Смит и носи заглавието “Прекосяване на Ирландия с влак”. Тя е предназначена да отвлече вниманието на слушателите от техните натрапчиви мисли.

На заден план свири пиано, докато Килиън увлекателно описва на потребителите, че Ирландия е земя с по-малко население от Ню Йорк, която е пълна с фантастичен фолклор и исторически пейзажи, които години наред са вдъхновявали поети, художници и писатели.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.