“Няма да бъда просто звезда,
а ще се превърна в легенда.
Дори и да нямам пукнато пени,
ще ходя като персийски принц
и никой няма да може да ме спре.”

Думите на Фреди Меркюри се оказват пророчески! С две разлики. Той се превръща не в принц, а в краля на рок музиката и преобръща представите на целия свят за талант, ексцентричност, отдаденост и присъствие на сцената.

Спира го една болест, оставяйки го завинаги на 45 години и вечно жив в сърцата на безбройните си фенове.

1. Раждането

Фреди Меркюри е роден на 5 септември 1946 година в държавната болница в Стоун Таун в Острова на подправките – Занзибар. Родителите му – Боми и Джер Булсара, са парси, съвременни потомци на древните поклонници на зороастризма. Бащата е държавен служител, работещ за британското правителство. Дори като бебе Фреди предизвиква внимание. Негова бебешка снимка печели конкурс за бебе на годината през 1947 година.

2. Името

Рожденото му име е Фарук Булсара. “Farrukh” в превод от гуджарати означава “красив”, “щастлив”. Той започва да използва името Фреди преди да пристигне в Англия. Разбира се, фамилията Булсара никак не пасва с неговото разбиране за артистизъм и Фреди променя името си на Меркюри по пасаж от песента “My Fairy King” от дебютния албум на Queen.

3. Зъбите

В началото на кариерата си Фреди има желание да промени легендарната си неправилна захапка. Но изключително много се страхува да не развали вокалните си способности и се отказва от подобна операция. Пак от страх да не загуби гласа си, отказва да премахне полипите на гласните си струни. Това обаче не му пречи да бъде заклет пушач.


4. Работата

Преди да стигне върха, за да си вади хляба, младият Фреди работи различни неща. Работил е в кетъринга на летище “Хийтроу”, в склад, където се занимава с тежък физически труд – вдига и нарежда тежки щайги и кашони. По-късно държи сергия в Кенсингтън, на която продава дрехи втора ръка и някои дизайнерски джунджурии, които сам изработва.

5. Queen

Самият Меркюри предлага името на легендарната група. “Queen” е жаргонен израз по онова време за хомосексуалист в Англия. След известни размисли, останалите членове на бандата приемат. Освен това, като дипломиран дизайнер, Фреди поема ангажимента да се погрижи за логото на групата. Той създава популярната хералдика с голямото Q, около което стоят зодиакалните знаци на четиримата – двата лъва (Роджър и Джон), ракът (Брайън) и феичките (Фреди, който е Дева). Негови са и сценичните костюми на Queen от ранните им години.


6. Микрофонът

Микрофонът без стойка, който се превръща във визитката на музиканта, се появява случайно. На един от концертите Фреди е твърде активен в движението с микрофона и разхлабва механизма. Той грабва стойката за микрофона с такава сила, че тя се чупи на две. Вместо да я замени обаче, продължава изпълнението. Постепенно започва да използва този вид микрофон на всяко свое участие и така го превръща в свой символ.

7. Гласът

Установено е, че вокалистът на Queen е пеел в почти същия стил като майсторите на туванското гърлено пеене – при него вибрират не само гласните, но и вентрикуларните гънки. Фреди Меркюри се отличава с необичайно неравно и бързо вибрато. Гласните му струни се движат по-бързо от тези на другите хора. Докато едно типично вибрато се колебае между 5,4 Hz и 6,9 Hz, акапелните записи на Меркюри очертават скорост на честотна от 7 Hz, достигайки границите на вокален тремор.

8. Смъртта

Към края на живота си Меркюри започва да губи зрението си и се влошава дотолкова, че да не може да стане от леглото. Поради влошаващото си положение, той решава да забърза смъртта си, като отказва да пие лекарствата си и пие единствено болкоуспокояващи. Умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 година на 45 години в Лондон. Смъртта му идва едва дни, след като прави обществено признание, че страда от автоимунното заболяване.


9. Гробът

Гробът на Фреди Меркюри дълго време остава неизвестен за широката общественост. Той е кремиран след смъртта и само приятелката му Мери Остин знае къде се намира пепелта му. Многобройните почитатели на Меркюри обаче скоро откриват паметна плоча с неговото име в гробището “Kensal Green Cemetery”. На плочата бил написан текст на френски език: “В нежен спомен за Фарук Булсара. 5 септември 1946-24 ноември 1991. За да бъда винаги близо до теб с цялата си любов”. По-късно плочата изчезва.

10. Наградите

През 1992 година певецът е награден посмъртно за изключителен принос към британската музика, а на стадион “Уембли” в Лондон се провежда почетен концерт в негова чест пред 72 000 души. В него вземат участие световни звезди като Metallica, Дейвид Бауи, Елтън Джон, Def Leppard. Концертът е включен в книгата на Гинес като “Най-големия бенефисен концерт за рок звезда”. Наблюдаван е по телевизията от над 1,2 милиарда зрители по целия свят и са спечелени над 20 милиона лири, дарени за благотворителност към СПИН фондации.

Меркюри е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 година, Залата на славата за автори на песни през 2003 година и британската музикална зала на славата през 2004 година. През 2002 година е поставен под номер 58 в анкетата на BBC на 100-те най-велики британци. През 2005 година е избран за най-добър певец на всички времена в анкета, организирана от Blender и MTV2. 18-ти е в списъка на списание “Rolling Stone” за 100-те най-велики певци на всички времена и е описан от AllMusic като един от най-великите рок изпълнители.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *