“Няма да бъда просто звезда,
а ще се превърна в легенда.
Дори и да нямам пукнато пени,
ще ходя като персийски принц
и никой няма да може да ме спре.”

Думите на Фреди Меркюри се оказват пророчески! С две разлики. Той се превръща не в принц, а в краля на рок музиката и преобръща представите на целия свят за талант, ексцентричност, отдаденост и присъствие на сцената.

Спира го една болест, оставяйки го завинаги на 45 години и вечно жив в сърцата на безбройните си фенове.

1. Раждането

Фреди Меркюри е роден на 5 септември 1946 година в държавната болница в Стоун Таун в Острова на подправките – Занзибар. Родителите му – Боми и Джер Булсара, са парси, съвременни потомци на древните поклонници на зороастризма. Бащата е държавен служител, работещ за британското правителство. Дори като бебе Фреди предизвиква внимание. Негова бебешка снимка печели конкурс за бебе на годината през 1947 година.

2. Името

Рожденото му име е Фарук Булсара. “Farrukh” в превод от гуджарати означава “красив”, “щастлив”. Той започва да използва името Фреди преди да пристигне в Англия. Разбира се, фамилията Булсара никак не пасва с неговото разбиране за артистизъм и Фреди променя името си на Меркюри по пасаж от песента “My Fairy King” от дебютния албум на Queen.

3. Зъбите

В началото на кариерата си Фреди има желание да промени легендарната си неправилна захапка. Но изключително много се страхува да не развали вокалните си способности и се отказва от подобна операция. Пак от страх да не загуби гласа си, отказва да премахне полипите на гласните си струни. Това обаче не му пречи да бъде заклет пушач.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

4. Работата

Преди да стигне върха, за да си вади хляба, младият Фреди работи различни неща. Работил е в кетъринга на летище “Хийтроу”, в склад, където се занимава с тежък физически труд – вдига и нарежда тежки щайги и кашони. По-късно държи сергия в Кенсингтън, на която продава дрехи втора ръка и някои дизайнерски джунджурии, които сам изработва.

5. Queen

Самият Меркюри предлага името на легендарната група. “Queen” е жаргонен израз по онова време за хомосексуалист в Англия. След известни размисли, останалите членове на бандата приемат. Освен това, като дипломиран дизайнер, Фреди поема ангажимента да се погрижи за логото на групата. Той създава популярната хералдика с голямото Q, около което стоят зодиакалните знаци на четиримата – двата лъва (Роджър и Джон), ракът (Брайън) и феичките (Фреди, който е Дева). Негови са и сценичните костюми на Queen от ранните им години.

6. Микрофонът

Микрофонът без стойка, който се превръща във визитката на музиканта, се появява случайно. На един от концертите Фреди е твърде активен в движението с микрофона и разхлабва механизма. Той грабва стойката за микрофона с такава сила, че тя се чупи на две. Вместо да я замени обаче, продължава изпълнението. Постепенно започва да използва този вид микрофон на всяко свое участие и така го превръща в свой символ.

7. Гласът

Установено е, че вокалистът на Queen е пеел в почти същия стил като майсторите на туванското гърлено пеене – при него вибрират не само гласните, но и вентрикуларните гънки. Фреди Меркюри се отличава с необичайно неравно и бързо вибрато. Гласните му струни се движат по-бързо от тези на другите хора. Докато едно типично вибрато се колебае между 5,4 Hz и 6,9 Hz, акапелните записи на Меркюри очертават скорост на честотна от 7 Hz, достигайки границите на вокален тремор.

8. Смъртта

Към края на живота си Меркюри започва да губи зрението си и се влошава дотолкова, че да не може да стане от леглото. Поради влошаващото си положение, той решава да забърза смъртта си, като отказва да пие лекарствата си и пие единствено болкоуспокояващи. Умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 година на 45 години в Лондон. Смъртта му идва едва дни, след като прави обществено признание, че страда от автоимунното заболяване.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

9. Гробът

Гробът на Фреди Меркюри дълго време остава неизвестен за широката общественост. Той е кремиран след смъртта и само приятелката му Мери Остин знае къде се намира пепелта му. Многобройните почитатели на Меркюри обаче скоро откриват паметна плоча с неговото име в гробището “Kensal Green Cemetery”. На плочата бил написан текст на френски език: “В нежен спомен за Фарук Булсара. 5 септември 1946-24 ноември 1991. За да бъда винаги близо до теб с цялата си любов”. По-късно плочата изчезва.

10. Наградите

През 1992 година певецът е награден посмъртно за изключителен принос към британската музика, а на стадион “Уембли” в Лондон се провежда почетен концерт в негова чест пред 72 000 души. В него вземат участие световни звезди като Metallica, Дейвид Бауи, Елтън Джон, Def Leppard. Концертът е включен в книгата на Гинес като “Най-големия бенефисен концерт за рок звезда”. Наблюдаван е по телевизията от над 1,2 милиарда зрители по целия свят и са спечелени над 20 милиона лири, дарени за благотворителност към СПИН фондации.

Меркюри е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 година, Залата на славата за автори на песни през 2003 година и британската музикална зала на славата през 2004 година. През 2002 година е поставен под номер 58 в анкетата на BBC на 100-те най-велики британци. През 2005 година е избран за най-добър певец на всички времена в анкета, организирана от Blender и MTV2. 18-ти е в списъка на списание “Rolling Stone” за 100-те най-велики певци на всички времена и е описан от AllMusic като един от най-великите рок изпълнители.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *