“Не пишеш, защото искаш да кажеш нещо.
Пишеш, защото имаш какво да кажеш.”

Фицджералд има много какво да каже на света, умело пречупвайки личния си живот през призмата на вдъхновението и таланта. И макар да е част от “Изгубеното поколение”, неговите творби се оказват пътеводната светлина за голяма част от родените след него.

Той е въплъщение на американската мечта – млад, красив, с пари и ранен успех. Творчеството му оставя трайна следа не само в Америка, но и в целия свят – известна под името “Ерата на джаза”.

И макар да умира твърде млад, ние сме сигурни, че е живял пълноценно. Доказателство са любопитните факти, които ви представяме за него.


1. Дядото

Дядото на писателя по майчина линия – Филип Франсис МакКуилиан е същински Джей Гетсби. Той емигрира от Ирландия през 1842 година и се установява в Илинойс, САЩ. Също като Гетсби, МакКуилиан се откъсва от корените си и изгражда живота си наново. През 1857 година се мести в Сейнт Пол, Минесота и започва да води сметките на фирма за хранителни стоки на едро.

На 38 години започва собствен бизнес и бързо прави състояние. Израства бързо от беден емигрант до преуспял бизнесмен. Умира млад – едва на 43 години от хроничен нефрит, получен вследствие на прекарана туберкулоза. Оставя наследство от 6 милиона щатски долара.

2. Родителите

Баща му – Едуард Фицджералд – родом от Мериленд, е с благородническо потекло, с ирландска и английска кръв. Освен това е страстен католик. Само на 9 години, Едуард прекарва конфедеративни шпиони през река Потомак. Прави опити да се занимава с търговия, но бизнесът му с мебели се проваля. Тогава се присъединява към “Procter & Gambel”. Майка му – Мери МакКуилиан – няма синя кръв, но пък притежава огромното наследство от баща си.

3. Раждането

Той е роден на 24 септември 1896 година в Сейнт Пол, родният град на майка му Мери. Има две по-големи сестри. Едната – Луиз Скот Фицджералд – умира три месеца преди раждането му. Другата – Анабел – го вдъхновява да напише един от първите си разкази.

14-годишната дама моли своя 19-годишен брат за съвет как да бъде харесвана в обществото. Отговорът е писмо от десет страници с подробни инструкции как трябва да се облича, да води разговор, да носи косата и грима си, да танцува, да се усмихва, да се държи. Пет години по-късно, Фицджералд се сеща за писмото, което е изпратил на сестра си и го използва за основа на разказа “Бърнис се подстригва”.


4. Името

Пълното име на писателя е Франсис Скот Кий Фицджералд. Той е кръстен на Франсис Скот Кий, който е авторът на националния химн на САЩ – “Знаме, обсипано със звезди” и е далечен роднина на писателя по бащина линия.

5. Армията

След като разбира, че училището не е подходящо за него, Фицджералд се присъединява към армията. Назначен е като втори лейтенант във Форт Ливънуърт, под командването на бъдещия президент на САЩ и генерал от армията Дуайт Айзенхауер, когото Франсис изобщо не харесва.

През 1918 година е назначен за втори лейтенант и изпратен в лагер Шеридан близо до Монтгомъри, Алабама и служи в 45-ти и 67-ми пехотни полкове. Толкова е притеснен да не умре, без да остави нещо след себе си и да публикува роман, че прекарва повече време в писане, отколкото в бойна подготовка.

6. Писането

Обича да описва всяко събитие от живота си, тъй като по-късно намира вдъхновение именно там. На деветгодишна възраст започва да си води дневник. Освен това прави копие от всичките си лични писма. Опасявайки се да не пропусне и най-малкия детайл, писателят вярва, че всеки подобен материал е полезен в работата му.

От 1919 до 1938 година започва да пише всичко в огромна счетоводна книга. В нея, освен различни важни финансови данни, най-интересният раздел е “Диаграма на моя живот”.

7. Правописът

Въпреки огромния талант, правописът на Фицджералд е меко казано ужасен. Това е и причината някои да вярват, че е страдал от дислексия. Литературният критик Едмънд Уилсън казва, че “Отсам рая” е една от най-неграмотно написаните и публикувани книги. “Великият Гетсби” е написана с безброй правописни грешки, някои от които се обсъждат и до днес.


8. Любовта

В началото на 1918 година, по време на военно обучение в Алабама, в един клуб, Фицджералд се среща с красивата Зелда. Баща ѝ е съдия във Върховния съд на щата Алабама и е твърдо против тази връзка на дъщеря му. Но веднага след уволнението си от армията, той ѝ предлага брак. Зелда е изпълнения със съмнения, но приема. Пет месеца по-късно, осъзнавайки безпаричното си бъдеще с него, тя решава да се разделят. Но Фицджералд е безумно влюбен и това го амбицира да спечели възможно най-много пари, за най-кратко време и да си я върне обратно.

Писателят не спира да твори и така на 26 март 1920 “Отсам рая” е публикувана. Седмица по-късно, Фицджералд и Зелда се женят в катедралата “Свети Патрик” в Ню Йорк. В края на октомври 1921 година се ражда дъщеря им – Франсес Скот Фицджералд, наричана малката Скоти.

Влюбените имат и много хубави, но и много лоши моменти, които все още са тема на размисли и страсти. Семейството се разделя. Франсис се отдава на алкохола и други жени, а Зелда отключва тежка форма на шизофрения. Лекува се в различни клиники, докато не умира при пожар в една от тях.

9. Любовницата

Последната приятелка на писателя е актрисата и светска хроникьорка Шийла Греъм. Връзката им е наистина сериозна и той дълго я крие от Зелда. В Лос Анджелис негови съседи го канят на парти, на което се запознава с Шийла и веднага се влюбва в нея. А се влюбва, защото открива в образа ѝ нещо от любимата му, млада Зелда. Шийла пък печели от връзката им, защото се нуждае от ракета-носител в обществото. Двамата живеят спокойно заедно и се възползват максимално от отношенията си.

10. Смъртта

На 21 декември 1940 година Фицджералд получава сърдечен удар и умира в апартамента на Шийла в Холивуд. На погребението идват малцина близки, защото писателят е успял да отблъсне почти всички свои приятели.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.