Евтини самолетни билети

Музиката безспорно прави живота ни по-хубав и почти няма човек, който да не я харесва. Рядко обаче се замисляме за музикалните инструменти и за това колко нетрадиционни могат да бъдат те понякога. Някои от тях струват цяло състояние, а други можем да направим сами с подръчни материали.

Всички сме запознати с китарата, цигулката и пианото, но днес ще ви представим 10 от най-странните музикални инструменти в света. Предлагаме ви да ги чуете, защото снимките не са достатъчни за повечето от тях.

1. Калимба

Калимба е ударен музикален инструмент, който се среща в Централна и Южна Африка, освен това е един от националните инструменти на Зимбабве. Той се появява при етническата група шона и се използва при различни ритуали и забавления на владетелите.


2. Барабани от сирене

Тези барабани са творение на художника Уолтър Уилям. Състоят се от два комплекта, единият от които е направен от истинско холандско сирене, а другият е изработен от реплики. Барабаните са създадени специално за холандския импровизационен джаз барабанист Хан Бенинк.

3. Монголска музика с морин хуур и дръмбой

В монголските песни често звучат нетрадиционни инструменти. Сред тях е дръмбоят – метална пластинка, поставяна на устата и езика на изпълнителя, чрез която се получават специфични вибриращи звуци.

Без аналог е морин хуур – струнен музикален инструмент с необикновена форма, издаващ интересен звук. Въздействието му е такова, че местните го използват за утешаване на… камилите си. Когато се ражда малко, нерядко майката го отхвърля поради депресия. Тогава почват да ù свирят срещу стреса. Морин хуур е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.


4. Алпхорн

Този странен музикален инструмент се среща в Швейцария. На алпхорн често свирят хората, живеещи във високите части на швейцарските планини.

5. Хидрофон

Хидрофонът е изобретен през 80-те години и е предназначен за хора с намалено зрение. Причината е, че с течността имат по-голям контрол върху звука и могат да усетят инструмента по-лесно.

6. Раковина

В хиндуизма раковината е атрибут на Бог Вишну. Тя представлява чист звук, който носи освобождение на всички чувстващи същества от материалните нещастия. В Индия, преди да се започне поклонение към Бог в храма, свещеник тръби с раковина, като по този начин пречиства цялото пространство. Според една легенда този, който тръби с Шанкха постепенно постига духовно щастие. Всъщност думата шанкха е съставена от: Шан – щастие и Кха – божествено.

7. Гласхармоника

Гласхармониката е рядко срещан музикален инструмент, на който са свирили много популярни личности. Нейният създател е Бенджамин Франклин.


8. Клепало

Клепалото е инструмент, на който се свири само в източноправославната църква. Обикновено на него се свири преди провеждането на църковните служби.

9. Балалайка

Балалайката е традиционен руски музикален инструмент, който много наподобява азиатските струнни инструменти. Той има дълга история и се е превърнал в музикален символ на руския народ.

10. Ханг

Хангът е сравнително нов музикален инструмент. Той има швейцарски произход, а името му произлиза от думата „Hang“ която на немския диалект, използван в Берн, значи „ръка“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.